Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ТЕМА НОМЕРА | ЧИ МОЖЛИВЕ ЖИТТЯ ПІСЛЯ СМЕРТІ?

Померлі повернуться до життя. Чому ми можемо в це вірити?

Померлі повернуться до життя. Чому ми можемо в це вірити?

Чи наївно сподіватися, що померлі житимуть знову? Апостол Павло так не думав. Під натхненням Бога він написав: «Якщо ми надіємось на Христа тільки в цьому житті, то ми найнещасніші з усіх людей. Однак Христос дійсно воскрес з мертвих. Він перший плід з тих, хто заснув смертним сном» (1 Коринфян 15:19, 20). Павло не сумнівався, що воскресіння — це реальність. По суті, гарантією того, що померлі повернуться до життя, стало воскресіння Ісуса * (Дії 17:31). Ось чому Павло називає його «першим плодом», адже він був першим, хто воскрес до вічного життя. Якщо Ісус був першим, то логічно, що мають бути й інші.

Йов промовив до Бога: «Ти жадатимеш побачити діло своїх рук» (Йова 14:14, 15)

Є ще одна підстава для впевненості у надії на воскресіння. Єгова є Богом правди. Він «не може говорити неправду» (Тита 1:2). Єгова ніколи не обманював і ніколи цього не зробить. Хіба він міг би дати обіцянку про воскресіння, навіть довести свою спроможність виконати її, а потім не дотримати свого слова? Для Бога це немислимо.

Чому Єгова попіклувався про те, щоб у майбутньому померлі повернулися до життя? Тому що любить нас. «Якщо людина помре, то чи буде вона жити знову? — запитав Йов.— Ти покличеш — і я відповім, ти жадатимеш побачити діло своїх рук» (Йова 14:14, 15). Йов не сумнівався, що його люблячий небесний Батько прагнутиме воскресити його. Чи відтоді Бог змінився? Він сам відповідає: «Я — Єгова, я не змінююся» (Малахії 3:6). Бог бажає побачити тих, хто помер, знову живими, здоровими і щасливими. Цього хотів би кожен люблячий батько, в якого смерть відібрала дитину. Однак, на відміну від земного батька, Бог має силу здійснити своє бажання (Псалом 135:6).

Смерть — це страшний ворог, але Бог знає, як назавжди здолати його

Єгова доручить своєму Синові особливе завдання — подарувати невимовну радість усім, хто засмучений через втрату близької людини. А які почуття в Ісуса викликає воскресіння? Перед тим як повернути Лазарю життя, Ісус подивився на згорьованих сестер та друзів померлого і з його очей «покотилися сльози» (Івана 11:35). Іншого разу Ісус зустрів вдову з міста Наїна, в якої помер єдиний син. Він «пройнявся жалем і сказав: “Не плач”». Тоді він негайно воскресив юнака (Луки 7:13). Зрозуміло, Ісусові дуже прикро через те, що існує горе і смерть. Тому він буде з великим задоволенням по цілій землі обертати смуток людей на радість.

Чи смерть завдала ран і вам? Ви можете думати, що вона нездоланна. Однак цього ворога буде переможено завдяки воскресінню, яке Бог здійснюватиме через свого Сина. Пам’ятайте: Бог прагне, щоб ви на власні очі побачили все це. Він хоче, аби ви знову могли обійняти близьких людей. Уявіть, як ви разом складаєте плани на вічне майбутнє, не боячись, що колись вам доведеться розлучитись.

Лайонел, слова якого згадувалися раніше, ділиться: «Нарешті я дізнався про воскресіння. Спершу мені було важко в нього повірити, і я не довіряв людині, яка мені про нього розповіла. Але я дослідив, що каже Біблія, і переконався, що це правда. Не можу дочекатися часу, коли знову зустрінуся зі своїм дідусем».

Чи ви хочете дізнатися більше? Свідки Єгови охоче покажуть вам у вашій Біблії докази, які переконують їх у майбутньому воскресінні *.

^ абз. 3 Про докази Ісусового воскресіння можна дізнатися з книжки «Біблія. Слово Бога чи людини?», сторінки 78—86. Книжка опублікована Свідками Єгови.

^ абз. 9 Дивіться, будь ласка, 7-й розділ книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови. Книжка .