Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

«Бог усілякої потіхи»

«Бог усілякої потіхи»

Наближаймось до Бога

«Бог усілякої потіхи»

2 Коринфян 1:3, 4

БАГАТО що у житті може приносити смуток. Нерідко страждання, самотність і розчарування навіть породжують відчай. У такі хвилини ви, мабуть, питаєте себе: «Хто може мені допомогти?» Слова апостола Павла, які ми читаємо в 2 Коринфян 1:3, 4, вказують на невичерпне джерело потіхи. Цим джерелом є Бог Єгова.

У 3-му вірші Бога названо «Батьком глибокого співчуття». Що означає цей вираз? Грецьке слово, перекладене як «глибоке співчуття», несе думку про чуйне ставлення до страждань інших *. В одному біблійному довіднику говориться, що цей термін можна також передати як «відчувати жаль» чи «щиро цікавитися». Боже «глибоке співчуття» спонукує його до дій. Хіба вам не хочеться наближатись до Бога, який має таку рису?

Павло також каже, що Єгова є «Богом усілякої потіхи». Тут апостол використовує слово, яке містить думку «як про слова розради, так і про практичну допомогу тим, хто зазнає лиха чи сильно сумує». У праці «Інтерпретерс Байбл» пояснюється: «Ми потішаємо тих, хто страждає, коли надаємо їм підтримку, щоб вони могли зносити біль».

Ви можете спитати: «Як Бог потішає і дає нам сил зносити біль?» Він робить це головно через його Слово, Біблію, а також через дар молитви, яким він наділив людей. Павло говорить, що Бог з любові дав нам своє Слово, аби через «потіху з Писань ми мали надію». Крім того, палко молячись до Бога, ми можемо відчути «Божий мир, який неможливо збагнути розумом» (Римлян 15:4; Филип’ян 4:7).

Чи Єгова завжди готовий нас підтримувати? Так, Павло каже, що Бог«потішає нас у всіх лихах» (2 Коринфян 1:4). Хоч би який тиск, тривогу чи страждання нам довелося зносити, Бог може дати нам потрібну мужність і силу, щоб ми могли все витримати. Хіба це не підбадьорює?

Але потіха, яку Бог дає людині, приносить користь не лише їй самій. Павло веде далі й каже, що Бог потішає нас, аби «ми у свою чергу потішали тих, хто теж страждає, ділячись з ними тією потіхою, яку самі отримуємо від Бога». Відчувши підтримку в час лиха, ми розвиваємо співчуття до інших, і це спонукує нас простягати їм руку допомоги в тяжку хвилину.

Хоча Єгова і є «Богом усілякої потіхи», сьогодні він не усуває всіх наших проблем. Однак ми можемо бути певні: якщо звертаємось до нього за потіхою, він зміцнить нас, і ми зможемо знести будь-яку біду чи лихо. Безперечно, такий співчутливий Бог заслуговує нашої відданості і хвали.

[Примітка]

^ абз. 2 Бога названо «Батьком [тобто джерелом] глибокого співчуття», тому що співчуття є частиною його особистості. Бог ніби випромінює його.