Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Всесвітній потоп не вигадка, а факт

Всесвітній потоп не вигадка, а факт

Всесвітній потоп не вигадка, а факт

ЧИ ВИ мрієте про кращий світ, в якому люди житимуть у мирі одні з одними, про світ, де не буде війн, злочину та приниження? Якщо так, то вас підбадьорить історична розповідь, яка, мабуть, вам добре знайома. Це оповідь про праведного чоловіка Ноя. Збудувавши ковчег, він разом з рідними пережив Всесвітній потоп, в якому загинули злі люди.

Це одна з кількох історій, які відомі багатьом людям. Розповідь про Ноя міститься в біблійній книзі Буття з 6-го по 9-й розділи. Про ту ж подію згадано в Корані і в легендах різних народів світу. Але чи Потоп був насправді? Може, це лише міф, який спонукує людей чинити правильне? Науковці й теологи вже століттями дискутують на цю тему. Проте з Божого Слова, Біблії, чітко видно, що історія про Потоп — не вигадка, а факт. Розгляньмо кілька доказів.

У книзі Буття конкретно вказано рік, місяць і день початку Потопу, коли і де зупинився ковчег та коли підсохла земля. Там теж описано точні розміри ковчега, його вигляд, а також сказано, з яких матеріалів він був зроблений. У легендах і міфах такі подробиці зазвичай не згадуються.

Крім того, у Біблії містяться два родоводи, які підтверджують, що Ной був реальною особою (1 Хронік 1:4; Луки 3:36). Щоб записати ці родоводи, Ездра і Лука досліджували достовірні факти. Лука подав родовід Ісуса Христа аж до Ноя.

Про Ноя або про Потоп згадували пророки Ісая, Єзекіїль та християнські апостоли Павло і Петро (Ісаї 54:9; Єзекіїля 14:14, 20; Євреїв 11:7; 1 Петра 3:19, 20; 2 Петра 2:5).

Ісус Христос також говорив про Потоп: «За днів же Сина людського буде так, як було за днів Ноя: люди їли, пили, женилися і виходили заміж аж до того дня, коли Ной увійшов у ковчег і прийшов потоп та знищив їх усіх» (Луки 17:26, 27). Якби Потопу не було, то Ісусове порівняння «днів Ноя» з днями «Сина людського» не мало б змісту.

Апостол Петро передрікав прихід насмішників, які зневажатимуть те, що каже Біблія. Петро писав: «Вони просто не хочуть зважати на те, що... був знищений тодішній світ [за днів Ноя], коли був затоплений водою». Чи мудро й нам не зважати на ту подію? Звичайно, що ні! Петро продовжив: «Теперішні небеса і земля, згідно з тим самим словом, призначені для вогню та зберігаються на день суду й знищення безбожних людей» (2 Петра 3:3—7).

У майбутньому Бог знову нищитиме злих людей, але дехто переживе це знищення. Наслідуючи приклад Ноя, ми можемо бути серед тих праведних, які побачать чудовий новий світ.