Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Розмова на біблійну тему. Чи всі добрі люди йдуть на небо?

Розмова на біблійну тему. Чи всі добрі люди йдуть на небо?

Розмова на біблійну тему. Чи всі добрі люди йдуть на небо?

СВІДКИ ЄГОВИ охоче обговорюють вчення Біблії з іншими. Чи у вас колись виникали біблійні запитання, на які ви не знаходили відповіді? Чи вас цікавить, у що вірять Свідки Єгови і як вони служать Богу? Якщо так, то не вагайтеся спитати їх про це. Кожен Свідок залюбки відповість на ваші запитання.

Ось приклад розмови, котра може відбутися між Свідком Єгови й особою, яку цікавить певне питання. Уявімо, що Свідок, на ім’я Мирослав, завітав до чоловіка, якого звуть Роман.

Що робитимуть у небі ті, хто туди піде?

Мирослав. Як ви вважаєте: у майбутньому відбудуться зміни на краще чи залишиться все так, як є, або стане ще гірше?

Роман. Я думаю, будуть позитивні зміни. Я піду до неба і буду з Господом.

Мирослав. Це — чудова надія. Біблія багато розповідає про небо й надію піти туди. А ви колись думали про те, що́ робитимуть у небі ті, хто туди піде?

Роман. Я буду з Богом і там вічно його прославлятиму.

Мирослав. О, це гарна надія. Біблія розповідає не лише про благословення в небі, але й про те, що особи, котрі туди підуть, будуть виконувати там певні обов’язки.

Роман. А які саме?

Мирослав. Про це розповідається в біблійній книзі Об’явлення, п’ятому розділі, десятому вірші. Послухайте: «Ти [Ісус] сформував з них царство та зробив їх священиками нашого Бога, і вони царюватимуть над землею». Ви помітили, що́ робитимуть ті, хто піде до неба?

Роман. Вони царюватимуть над землею.

Мирослав. Цікаво, правда?

Над ким вони царюватимуть?

Мирослав. Якщо ті, хто піде до неба, будуть царями, то, логічно, мають бути люди, над якими вони царюватимуть. Бо чи може існувати уряд, в якого немає підданих?

Роман. Напевне, що ні.

Мирослав. Тому стоїть питання: над ким вони царюватимуть?

Роман. Мені здається, що над людьми, які ще живуть на землі та після смерті підуть на небо.

Мирослав. Це було б правдою, якби всі добрі люди йшли до неба. Але чи може бути, що декотрі добрі люди не підуть до неба?

Роман. Я ніколи не зустрічав християнина, який би вірив у це.

Мирослав. Таке запитання виникає з огляду на слова з Псалма 37:29. Прочитайте, будь ласка.

Роман. «Успадкують праведні землю, і повік будуть жити на ній».

Мирослав. Дякую. Зверніть увагу, де житиме багато добрих людей.

Роман. На землі.

Мирослав. Точно. І не протягом якогось короткого часу. У вірші говориться, що вони «повік будуть жити на ній».

Роман. Це, мабуть, означає, що на землі завжди будуть добрі люди. Коли люди помирають та йдуть до неба, їм на заміну приходять інші добрі люди, які народжуються тут.

Мирослав. Багато хто саме так тлумачить цей вірш. Але чи можливо, що він означає щось зовсім інше? Може, тут ідеться про те, що добрі люди житимуть вічно на землі?

Роман. Я не до кінця вас розумію.

Майбутній земний рай

Мирослав. Подивіться, що інші біблійні вірші розповідають про майбутнє життя на землі. Прочитаймо Об’явлення 21:4. Про людей, які житимуть у майбутньому, тут сказано: «Він [Бог] витре кожну сльозу з їхніх очей. І вже не буде ані смерті, ані жалоби, ані голосіння, ані болю. Колишнє минуло». Чудова надія, правда?

Роман. Так. Але я вважаю, що тут ідеться про життя на небі.

Мирослав. Звичайно, ті, хто йде до неба, матимуть такі самі благословення. Але ще раз подивімося на цей вірш. Що станеться зі смертю?

Роман. Вже не буде смерті.

Мирослав. Правильно. Погодьтесь: аби щось зникло, воно спершу має існувати.

Роман. Безперечно.

Мирослав. Але на небі ніколи не було смерті. Тільки на землі помирають люди.

Роман. А й справді, як це?

Мирослав. Річ у тім, Романе, що, згідно з Біблією, деякі добрі люди підуть до неба, але багато інших житимуть вічно на землі. Я переконаний, вам знайомі ці слова: «Блаженні лагідні, бо землю вспадкують вони» (Матвія 5:5, Огієнко).

Роман. Так, я не раз чув ці слова в церкві.

Мирослав. Якщо лагідні успадкують землю, то це означає, що ці люди будуть жити на землі. Всі мешканці землі будуть користатися благами, про які передречено в книзі Об’явлення. Вони побачать, як докорінно зміниться наш світ, коли Бог усуне все зло, а навіть смерть.

Роман. Я розумію, але хіба можна повірити вашим словам лише тому, що один-два вірші з Біблії підтверджують вашу думку?

Мирослав. Ви знаєте, насправді в Біблії є багато віршів, які розповідають про майбутнє життя на землі. Хочу показати вам лише один, який мені найбільше подобається.

Роман. Покажіть.

Вже «не буде безбожного»

Мирослав. Ми вже читали слова з 37-го Псалма, 29-го вірша. Звернімо увагу знову на цей псалом, на вірші 10 та 11. Прочитайте їх, будь ласка.

Роман. «А ще трохи — й не буде безбожного, і будеш дивитись на місце його — і не буде його, а покірні вспадкують землю,— і зарозкошують миром великим».

Мирослав. Дякую. Де будуть жити покірні, згідно з 11 віршем?

Роман. Тут сказано, що вони «вспадкують землю». Мені здається, що цей вірш стосується нашого часу, адже і тепер на землі є чимало добрих людей.

Мирослав. То правда. Але подивіться: тут також говориться, що добрі люди «зарозкошують миром великим». У теперішньому світі дуже мало миру.

Роман. Дійсно.

Мирослав. Як виконається ця обіцянка? Хочу навести такий приклад: скажімо, ви є власником багатоквартирного будинку. Деякі його мешканці є добрими людьми — дбають про квартири, в яких живуть, і намагаються ладити зі своїми сусідами. Ви охоче здаєте таким людям квартири. Але є й погані мешканці — вони псують вашу власність і не дають спокійно жити іншим. Якщо вони не хочуть виправитися, що ви зробите?

Роман. Я їх вижену.

Мирослав. Саме так зробить Бог з усіма поганими людьми, які живуть довкола нас. Подивімося ще раз на 10-й вірш. Тут сказано: «Не буде безбожного». Іншими словами, Бог «вижене» тих людей, які завдають прикрощів іншим. Тоді добрі люди зможуть жити в мирі та спокої на землі. Зрозуміло, думка про те, що добрі люди житимуть вічно на землі, відрізняється від того, чого вас навчили колись.

Роман. Ну так. У церкві я ніколи не чув про вічне життя на землі.

Мирослав. Як ви вже згадали, недостатньо одного-двох віршів, щоб більше висвітлити цю тему. Треба дослідити, що́ ціла Біблія говорить про майбутнє добрих людей. Але навіть на основі згаданих нами віршів, чи можна дійти висновку, що деякі добрі люди підуть до неба, а багато інших добрих людей житиме на землі?

Роман. Я не впевнений. Але погоджуюсь, що прочитані вами вірші підтверджують це. Мені над цим треба ще подумати.

Мирослав. Продовжуючи досліджувати цю тему, ви, напевне, матимете ще інші запитання. Наприклад, чи всі добрі люди, які жили до нас, пішли до неба? І якщо ні, то де вони є?

Роман. Цікаве питання.

Мирослав. Я можу вам дечим допомогти. По-перше, запишу вам кілька біблійних віршів на цю тему *. По-друге, я можу прийти до вас ще раз та обговорити ці вірші після того, як ви їх прочитаєте. Добре?

Роман. Так, приходьте. Дякую вам.

[Примітка]