Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як повірити в Творця?

Як повірити в Творця?

Як повірити в Творця?

«МЕНЕ обурювала сама думка, що може існувати Творець, який, маючи силу, нічого не робить, аби усунути людські страждання». Так висловився колишній атеїст, котрий втратив рідних під час голокосту. Він не один, у кого виникають подібні почуття.

Людям, які зазнали жорстокості, важко повірити в Бога. Вони пояснюють свої страждання тим, що Творця не існує. Існують ще інші причини невірства. Хтось думає, що людству було б краще жити без Бога і релігії. Чи це так? Чи може атеїст розвинути віру в турботливого Творця?

Відраза до релігії

Як не дивно, основною причиною атеїзму є релігія. Історик Алістер Маґрет пояснює: «Люди стають атеїстами через відразу до релігії, адже вона не виконує своєї ролі і славиться ганебними ділами». Нерідко релігія стоїть за насиллям та війнами. Атеїста і філософа Майкла Онфрея дивує те, що одна й та ж релігійна книга надихає декотрих «на праведні вчинки», а інших «на неймовірну жорстокість», як-от тероризм.

У багатьох людей з релігією пов’язані неприємні спогади. Під час служіння в армії Бертіл, молодий чоловік зі Швеції, почув, як військовий священик, виправдовуючи насилля, послався на Ісусові слова: «Кожен, хто візьме меча, від меча й загине». Священик аргументував, що хтось таки повинен покарати людину, яка взяла меча. На його думку, солдат — це Божий слуга! (Матвія 26:52) *.

Бернадет, батько якої загинув у Франції під час Другої світової війни, була сильно обурена промовою священика на похороні її двоюрідної сестрички. Той священик сказав: «Бог забрав цю дівчинку до себе, щоб вона стала ангелом». А коли в Бернадет народилася хвора дитина, церква знову не дала розради.

Кірен з Північної Ірландії виростав в атмосфері релігійної нетерпимості. Вчення про пекельні муки виклика́ло в нього огиду. Кірен заявляв про свою ненависть до Бога, який чинить таке зло. Він навіть зухвало просив Бога— якщо той існує— вбити його. Подібні релігійні вчення відштовхують не лише Кірена. Церковні доктрини деякою мірою посприяли виникненню теорії еволюції. За словами Алістера Маґрета, Дарвін засумнівався в існуванні Бога не тому, що вірив в еволюцію, а тому, що відчував «непереборну відразу» до вчення про пекло. Маґрет також зауважив, що Дарвін «сильно побивався через смерть своєї доньки».

Дехто пов’язує релігію з фанатизмом і обмеженістю у поглядах. Ірина, якій обридли беззмістовні проповіді й монотонні богослужіння, каже: «У мене таке враження, що віруючі люди зовсім не думають». Шокований звірствами релігійних фанатиків, Луї розвинув агресивне ставлення до релігії: «Протягом років я споглядав її нудну маску, а тепер побачив її потворне обличчя. Я став запеклим противником усіх релігій».

Чи без Бога краще?

Чимало людей вважає релігію перешкодою на шляху до прогресу і миру. Деякі навіть припускають, що без Бога і релігії світ був би кращим. Втім, чи не створило б це нових проблем?

Вольтер, філософ XVIII століття, виступав проти морального зіпсуття церкви. Однак він вважав, що без Всевишнього людина не мала б чіткого уявлення про добро і зло. Німецький філософ Фрідріх Ніцше, який проголосив, що Бог мертвий, боявся занепаду моралі та згубних наслідків атеїстичного мислення. Чи були обґрунтованими його побоювання?

Кейт Ворд, автор книжки на тему релігії, зазначає, що сьогодні, в добу високого розвитку, варварство не зникло, а навпаки — «набуло небаченого розмаху». Атеїстичні філософії теж не допомогли людям позбутись таких моральних вад, як продажність і нетерпимість. З огляду на це багато мислячих людей, навіть атеїстів, визнали, що віра в Бога сприяє збереженню моралі.

Ось що пише Кейт Ворд про благотворний вплив віри: «Вона породжує в людині почуття моральної відповідальності і спонукує її дбайливо ставитись до всього, що Бог створив». Чимало недавніх досліджень показали, що віруючі люди більш схильні виявляти саможертовну любов. Такий альтруїзм у свою чергу приносить їм глибоке задоволення. Це підтверджує правдивість Ісусових слів: «Більше щастя — давати, а не брати» (Дії 20:35).

Одного працівника соціальної сфери, який колись був атеїстом, вразило, наскільки сильно Біблія може впливати на життя людини. Він каже: «Протягом років я намагався допомогти людям змінити звички, які завдавали шкоди не тільки їм, але й тим, хто їх оточує. Мої успіхи були незначні. А от Біблія змінювала їхнє життя докорінно. І ці зміни були довготривалими».

Все ж багатьох атеїстів непокоїть факт, що віра в Бога частіше спричинює кровопролиття і конфлікти, ніж спонукує до добрих вчинків та саможертовності. Хоча вони й помічають позитивний вплив віри на деяких людей, але самі глибоко сумніваються в існуванні Бога. Чому?

Інші причини невір’я

У багатьох учбових закладах навчають, що теорія еволюції є незаперечним фактом. Наприклад, Аніла, яка виросла в атеїстичний Албанії, каже: «В школі нам говорили, що в Бога вірять тільки наївні і темні люди. На уроках я дізнавалась про дива живої природи, але приписувала їх еволюції. Вважалося, що тільки такий погляд узгоджується з наукою». Сьогодні Аніла визнає: «Докази на користь еволюції слід було приймати без заперечень».

Декому повірити в Бога заважає розчарування. Свідки Єгови часто зустрічають таких людей, коли проповідують від дому до дому. Одного дня молодий Свідок завітав до Бертіла, про якого йшлося на початку. В той час Бертіл подумав: «Бідний фанатик. Ти постукав не в ті двері». Він пригадує: «Я запросив цього хлопця і почав виливати йому всю свою злобу на Бога, Біблію та релігію».

Гес, який живе в Шотландії, не міг змиритися з несправедливістю. Коли приходили Свідки, він багато з ними сперечався і не відступав від своїх поглядів. Його запитання нагадували ті, які поставив Богу пророк Авакум: «Для чого неправість мені Ти показуєш та позираєш на муку?» (Авакума 1:3).

Людей здавен непокоїла байдужість, з якою Бог, як вони думають, дивиться на зло (Псалом 73:2, 3). Французька письменниця Сімон де Бовуар якось сказала: «Мені легше думати про світ без творця, ніж про творця, обтяженого всіма протиріччями світу».

Релігії неспроможні пояснити цих суперечностей, однак пояснення існує. Гес сказав, що зрештою знайшов «задовільну відповідь на питання, чому всесильний Творець на деякий час допустив страждання». Це стало переломним моментом в його житті *.

Чимало осіб, котрі вважають себе атеїстами, сумніваються в теорії еволюції, відчувають потребу в духовному і навіть моляться. Подивімось, що спонукало деяких атеїстів та агностиків глибоко замислитись про походження життя і розвинути близькі взаємини з Творцем.

Що допомогло їм повірити в Творця?

Молодий Свідок, який відвідував Бертіла, допоміг йому побачити величезну різницю між правдивим і так званим християнством. Бертіл пояснює, що найбільше його вразили не логічні аргументи на користь існування Творця, а поведінка Свідка. Він каже: «Хлопець терпеливо зносив мою впертість... Він завжди був спокійний, щоразу ретельно готувався до наших розмов і приносив літературу» *.

Світлана виховувалась в дусі комуністичної ідеології. Вірячи в еволюцію, вона вважала, що виживають найбільш пристосовані. Втім, така ідея здавалась їй жорстокою. Ще більше Світлану спантеличило те, чого її навчали в медінституті. «На лекціях з наукового атеїзму нам казали, що виживають найсильніші, а на лекціях з медичних дисциплін нас заохочували допомагати слабшим». Вона не могла зрозуміти, чому люди, які в еволюційному розвитку стоять на вищому щаблі ніж мавпи, потерпають від негативних емоцій, а ці тварини — ні. Як не дивно, але на запитання Світлани відповіла її бабуся. Світлана говорить: «На основі Біблії бабуся пояснила, що причиною душевних страждань є наша недосконалість». Крім того, з Біблії Світлана довідалась, чому страждають навіть чесні люди.

Лейф, родом зі Скандинавії, був твердо переконаний в еволюції і вважав Біблію збіркою казок. Проте одного разу знайомий похитнув Лейфа в його переконаннях, сказавши: «Зрозумій, ти лише повторюєш слова інших, нічого не знаючи про Біблію». Лейф зізнається, що ці слова сильно вплинули на нього: «Я усвідомив, що ніколи не перевіряв правдивості теорії еволюції, а просто прийняв її на віру... Я вважаю, що серед доказів, які можуть підштовхнути атеїста до роздумів, є сповнення біблійних пророцтв» (Ісаї 42:5, 9).

Кірен, згаданий на початку, вже багато років займався політикою, але дуже в ній розчарувався. Розмірковуючи над змістом життя, він подумав, що як глобальні, так і його особисті проблеми може вирішити лише могутній і дбайливий Творець. «Як я хочу знайти такого Бога!» — з болем у серці казав Кірен. У глибокому розпачі він молився: «Якщо Ти є і чуєш мене, покажи, як мені знести мої страждання, і покажи, чи є в людства надія». Через кілька днів у двері Кірена постукали Свідки Єгови. Один з них на основі Біблії пояснив, що за людськими урядами стоїть зла невидима сила (Ефесян 6:12). Таке пояснення дуже зацікавило Кірена, бо підтвердило його спостереження. Вивчаючи Біблію, він розвинув міцну віру в турботливого Творця.

Чи Творець реальний для вас?

Через релігійну фальш, атеїстичні вчення на зразок еволюції та повсюдне зло багато хто почав сумніватись, що є Творець, і навіть заперечувати його існування. Втім, Біблія може дати вичерпні відповіді на важливі запитання, які у вас виникають. Вона розкриває Божі думки, «думки спокою... щоб дати вам будучність та надію» (Єремії 29:11). Для Бернадет, котра народила хвору дитину і сумнівалась в існуванні Творця, біблійна надія на майбутнє стала бальзамом для її зраненого серця.

Багатьох атеїстів глибоко зворушило і переконало біблійне пояснення того, чому Бог допускає страждання. Приділіть час для дослідження Біблії і переконайтесь, що Творець існує і що він «недалеко від кожного з нас» (Дії 17:27).

[Примітки]

^ абз. 6 Питання стосовно того, чи правдиві християни повинні брати участь у війні, обговорюється в статті «Війна і християнство. Чи можна їх поєднувати?», сторінки 29—31.

^ абз. 22 Детальніше пояснення, чому Бог допустив зло, міститься в книжці «Чого насправді вчить Біблія?» на сторінках 106—114. Книжка опублікована Свідками Єгови.

^ абз. 25 Деякі докази на користь творення ви знайдете в номері «Пробудись!» за вересень 2006 року. Цей спеціальний випуск висвітлює питання «Чи існує Творець?». Журнал публікується Свідками Єгови.

[Рамка на сторінці 13]

Запитання, на які теорія еволюції не може відповісти

• Як з неживої матерії з’явилось життя? (ПСАЛОМ 36:10)

• Чому рослини і тварини розмножуються лише в межах свого виду? (БУТТЯ 1:11, 21, 24—28)

• Якщо людина походить від мавпи, то чому сьогодні немає жодної мавполюдини? (ПСАЛОМ 8:6, 7)

• Що спонукує людей бути альтруїстами, якщо за теорією еволюції життя зумовлене боротьбою за виживання? (РИМЛЯН 2:14, 15)

• Що чекає людство попереду? (ПСАЛОМ 37:29).

[Ілюстрації на сторінках 12, 13]

Як міг люблячий Бог створити світ, в якому страждають діти?

Релігійна фальш відвернула багатьох людей від Бога