Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Життєдайна освіта

Життєдайна освіта

Життєдайна освіта

«Біблія — найголовніший підручник з мистецтва жити» (Томас Тіплейді, 1924 рік).

БЕЗ перебільшення можна сказати, що біблійна освіта змінює життя людей. Вона розкриває його зміст і дає надію тим, хто відчував порожнечу і розпач. Одинока матір з Намібії написала у південноафриканський філіал Свідків Єгови:

«Мені 29 років. Я за два дні прочитала книжку «Запитання молодих людей — корисні відповіді». Вона глибоко зворушила мене, адже я дуже самотня. Мій друг загинув у автокатастрофі, і я залишилась з двома дітьми. Нам вкрай тяжко. Іноді здавалось, що було б ліпше вбити дітей, а потім і себе. Але, прочитавши цю книжку, я думаю інакше. Прошу проводити зі мною безплатне вивчення Біблії».

Біблія — це підручник, який допомагає досягти успіхів у всіх сферах життя: в сім’ї, на роботі, в стосунках з сусідами (Псалом 19:8; 2 Тимофія 3:16). У ній містяться розсудливі вказівки стосовно того, що є добрим і як уникати злого. Ця книга має реалістичний підхід до життя. Читаючи її, ви переконаєтесь, що вона багато розповідає про реальних осіб. З неї ви дізнаєтеся, чому хтось провадив щасливе і достойне життя, а хтось тяжке і жалюгідне. Ви ясно побачите, що́ має вартість в житті.

Як здобути життєдайну освіту вже тепер

Біблія приділяє багато ваги практичній мудрості. У цій книзі говориться: «Головне — мудрість; набувай мудрості» (Приповістей 4:7, Деркач). Біблія також визнає, що людям часто бракує мудрості, тож вона радить: «Коли ж кому з вас не вистачає мудрості, то нехай просить у Бога, Який дає всім щедро і без докорів, і вона буде йому дана» (Якова 1:5, Деркач).

Яким чином наш Творець, Бог Єгова, щедро дає мудрість? Через своє Слово, Біблію, яку він заохочує нас читати. Бог закликає: «Сину мій, якщо приймеш слова мої ти, а накази мої при собі заховаєш, щоб слухало мудрости вухо твоє... зрозумієш страх Господній, і знайдеш ти Богопізнання,— бо Господь дає мудрість!» (Приповістей 2:1, 2, 5, 6). Коли ми застосовуємо поради з Божого Слова і бачимо їхню практичність, ми розуміємо, що вони справді містять в собі Божу мудрість.

Ось, наприклад, проблема бідності. Біблія радить бути працьовитим і застерігає проти марнування обмежених матеріальних засобів. Отже такі шкідливі звички, як вживання тютюну і зловживання алкоголем, безсумнівно, суперечать біблійним принципам (Приповістей 6:6—11; 10:26; 23:19—21; 2 Коринтян 7:1).

А як щодо впливу друзів на наше життя? У Біблії написано: «Хто з мудрими ходить, той мудрим стає, а хто товаришує з безумним, той лиха набуде» (Приповістей 13:20). Чи не знаєте ви випадків, коли через тиск оточення люди, як молоді, так і старші, починали зловживати алкоголем, наркотиками, чинили розпусту? Якщо ми товаришуємо з тими, хто чинить таке, то станемо такими ж. Про це говорить Біблія: «Не дайте себе звести,— товариство лихе псує добрі звичаї!» (1 Коринтян 15:33).

Звичайно, всі хочуть бути щасливими. Але як стати щасливим? Чи ви зауважили, що згідно з Біблією, щастя приносять не стільки матеріальні речі, скільки правильний склад розуму і стосунки з іншими, а особливо добрі взаємини з Богом? (1 Тимофія 6:6—10). Ісус Христос у славетній Нагірній проповіді сказав, що справді щасливі ті, котрі «усвідомлюють свої духовні потреби (НС)», «лагідні», «зголоднілі й спрагнені праведності (НС)», «милостиві», «чисті серцем» та «миротворці» (Матвія 5:1—9).

Якщо ви глибоко роздумуватимете про біблійні вчення, то зрозумієте, якою допомогою вони можуть стати в житті. Біблія — унікальне джерело порад. Її настанови завжди корисні. Вони ніколи не відірвані від життя і ніколи не зашкодять. Тим, хто їх застосовує, завжди добре ведеться.

Життєдайна освіта

Біблія корисна не тільки нині, але й дає надію на життя у майбутньому. Вона розповідає про радикальне очищення землі і перетворення її на розкішну оселю для служителів Бога. Зверніть увагу на цей зворушливий опис майбуття: «Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними», «і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре», і не буде вже смерти — ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося» (Об’явлення 21:3, 4; Приповістей 2:21, 22).

Тільки подумайте: діти вже не хворіють, не вмирають від голоду, щезли жахливі захворювання, які підточують сили, немає пекучого болю! Горе, сльози розпачу і розчарування зникнуть, бо все, що їх спричиняє, вже не існуватиме. Більше не буде злодіїв, убивць, брехунів та інших людей, які роблять життя небезпечним, адже Божі ангели знищать тих, хто свідомо чинить зло. Кожен зможе мати власний дім і жити в ньому безпечно (Ісаї 25:8, 9; 33:24; 65:17—25).

Чи не хотілося б і вам так жити? Чи хотіли б ви більше довідатися про застосування біблійних принципів, аби жити ліпше як тепер, так і в майбутньому? Якщо бажаєте цього, то зверніться до Свідків Єгови, й вони з радістю залучать вас і вашу сім’ю до всесвітньої програми «життєдайної освіти».