Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Кліматичні зміни і наше майбутнє. Що каже Біблія

Кліматичні зміни і наше майбутнє. Що каже Біблія

 «Кліматична катастрофа на порозі. Земля стане непридатною для життя» (газета «Ґардіан»).

 Цивілізацію може спіткати катастрофа, спричинена самими ж людьми. Більшість науковців погоджуються, що глобальне потепління відбувається через людську діяльність. Зростання температури вже призводить до зміни клімату і природних катаклізмів. Ось кілька фактів.

  •   Почастішали і стали більш катастрофічними такі явища, як спека, посухи та урагани. Це спричиняє величезну кількість повеней і масштабних пожеж.

  •   Тануть льодовики і зменшується льодовий покрив в Арктиці

  •   Підвищується рівень світового океану

 Такі зміни клімату впливають на життя в кожному куточку нашої планети. Газета «Нью-Йорк таймс», згадавши про ситуацію у 193 країнах, робить висновок: «Планета волає SOS!» Кліматичні зміни щораз частіше призводять до смерті і страждань. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я назвала їх «найнебезпечнішою загрозою людському здоров’ю».

 Але ми маємо всі підстави дивитися в майбутнє з оптимізмом. Біблія передрекла події, свідками яких ми є сьогодні. Також вона каже, чому Бог не допустить, щоб через кліматичні зміни зникло життя на землі, і що він для цього зробить.

Чи кліматичні зміни є сповненням біблійного пророцтва?

 Так. Зміни клімату, спричинені глобальним потеплінням, свідчать, що за нашого часу виконуються деякі біблійні пророцтва.

 Пророцтво. Бог знищить «тих, хто нищить землю» (Об’явлення 11:18, примітка).

 Біблія передрекла, що настане час, коли люди будуть нищити землю. Наприклад, через людську діяльність відбувається глобальне потепління, яке загрожує нашій планеті.

 Це пророцтво вказує на те, що людям не під силу самим врятувати землю. Зверніть увагу, Бог почне діяти в той час, коли люди ще нищитимуть землю. Багато хто докладає величезних зусиль, щоб запобігти катастрофічним змінам клімату. Але цього недостатньо. Це може зробити лише Бог.

 Пророцтво. «Люди бачитимуть страшні видовища» (Луки 21:11).

 Біблія говорить, що в наш час відбуватимуться «страшні видовища», тобто жахливі події. Через кліматичні зміни по цілому світі стаються небувалі природні катаклізми. Деякі люди навіть страждають від так званої еко-тривоги — постійного страху перед кліматичними та екологічними кризами.

 Пророцтво. «В останні дні прийдуть скрутні часи, коли жити буде дуже важко. Бо люди будуть самолюбними, грошолюбними... Вони не виявлятимуть відданості... будуть незговірливими... будуть зрадниками, свавільними» (2 Тимофія 3:1—4).

 Біблія передрекла такі негативні риси і вчинки людей, через які страждає довкілля. Урядовці і бізнесмени ставлять на перше місце економічну вигоду, зовсім не думаючи про майбутні покоління. Навіть якщо вони розуміють небезпеки, то не можуть дійти згоди в тому, як запобігти глобальному потеплінню.

 Це пророцтво показує, що більшість людей не змінить свого ставлення до довкілля. Навпаки, через егоїзм люди «чинитимуть дедалі більше зло» (2 Тимофія 3:13).

Чому можна бути впевненим, що Бог почне діяти

 Біблія говорить, що Бог Єгова a, наш Творець, дбає про нашу планету і про тих, хто на ній живе. Розгляньте лише три біблійні уривки, які свідчать, що Бог втрутиться у справи на землі.

  1.  1. Бог «створив її [землю] не без наміру, а для того, щоб вона була заселена» (Ісаї 45:18).

     Бог обов’язково здійснить те, що він задумав для землі (Ісаї 55:11). Він не дозволить, щоб люди її знищили або щоб вона стала непридатною для життя.

  2.  2. «Сумирні успадкують землю і сповна насолодяться миром. Успадкують праведні землю і повік будуть жити на ній» (Псалом 37:11, 29).

     Бог обіцяє, що люди житимуть на землі вічно і в мирних умовах.

  3.  3. «Неправедні будуть вигублені з землі» (Прислів’я 2:22).

     За словами Біблії, будуть вигублені ті, хто вперто чинить зло, в тому числі ті, хто нищить землю.

Що Бог зробить заради нашого майбутнього

 Бог виконає все, що пообіцяв для людей. Він це зробить за допомогою всесвітнього уряду, тобто Божого Царства (Матвія 6:10). Цей уряд правитиме з неба, і для вирішення проблем довкілля він не буде укладати угоди з людськими урядами. Замість усіх земних урядів буде встановлений один уряд — Боже Царство (Даниїла 2:44).

 Боже Царство — це єдина справжня надія для людей, адже тільки воно вирішить всі екологічні проблеми (Псалом 96:10—13). Ось що Бог Єгова виконає за допомогою свого Царства.

  •   Оздоровить довкілля

     Що каже Біблія. «Звеселиться пустеля і висохла земля, пустельна рівнина буде радіти і цвісти, як шафран» (Ісаї 35:1).

     Що це означає для вашого майбутнього. Єгова зробить так, що вся наша планета стане раєм. Природа буде відновлена навіть у тих місцях, які найбільше постраждали від людської діяльності.

  •   Припинить природні катаклізми

     Що каже Біблія. «Він [Бог] заспокоює бурю, і стихають хвилі морські» (Псалом 107:29).

     Що це означає для вашого майбутнього. Єгова спроможний контролювати сили природи. Вже ніхто не страждатиме від стихійних лих.

  •   Навчить людей належно піклуватися про землю

     Що каже Біблія. «Я зроблю тебе проникливим і покажу дорогу, якою маєш іти» (Псалом 32:8).

     Що це означає для вашого майбутнього. Єгова доручив людям обов’язок дбати про землю (Буття 1:28; 2:15). Він навчить нас, як найкраще виконувати це завдання, щоб бути справжніми господарями на нашій планеті та жити в гармонії з природою.

a Єгова — це особисте ім’я Бога (Псалом 83:18; Вихід 6:3; 15:3). Дивіться також статтю «Ким є Єгова?».