Перейти до матеріалу

ПОЯСНЕННЯ ВИСЛОВІВ ІЗ БІБЛІЇ

«Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо» (Ефесян 3:20)

«Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо» (Ефесян 3:20)

 «Тому, хто своєю силою, що діє в нас, спроможний зробити незрівнянно більше від усього, про що ми просимо або що можемо собі уявити, нехай лине слава» (Ефесян 3:20, 21, «Переклад нового світу»).

 «Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо, силою, що діє в нас, нехай лине слава» (Ефесян 3:20, 21, переклад І. Огієнка).

Що означають слова з Ефесян 3:20

 Апостол Павло висловлює впевненість у тому, що Бог, відповідаючи на молитви своїх служителів, може зробити для них набагато більше, ніж вони просять. Він може перевершити усі їхні сподівання.

 «Тому, хто своєю силою, що діє в нас, спроможний». З 21-го вірша видно, що йдеться про Бога Єгову a, адже Павло говорить: «Тому, хто своєю силою... нехай лине слава через збір і через Христа Ісуса». Крім того, як видно зі слів Павла, Бог може наділити нас силою для виконання його волі (Філіппійців 4:13).

 З 20-го вірша ми більше дізнаємося про здатність Бога допомагати своїм служителям. Як пояснюється в одному довіднику, вислів «той... хто спроможний» передає думку не просто про того, хто гіпотетично може щось зробити, а про того, хто має силу і владу. Наші друзі можуть мати щире бажання допомогти нам, але не завжди спроможні це зробити. А Єгова завжди спроможний зробити все, що потрібно, для своїх служителів. Він має необмежену силу і владу (Ісаї 40:26).

 «[Бог] спроможний зробити незрівнянно більше від усього, про що ми просимо або що можемо собі уявити». Єгова може зробити для своїх служителів більше, ніж вони просять, навіть «незрівнянно більше». Він може виявити таку великодушність і щедрість, яких ми не сподівалися.

 У словах «більше від усього, про що ми просимо або що можемо собі уявити» є ще одна важлива думка. Павло запевняє всіх християн, що відповідь Бога на їхні молитви може перевершити усі їхні сподівання. У «Новому Заповіті сучасною мовою» в першій частині 20-го вірша сказано: «Богу, Який може зробити незрівнянно більше, ніж те, про що ми можемо молитися й мріяти». Іноді проблема здається такою великою і складною, що ми не бачимо її вирішення і не знаємо, про що молитися. Але Єгова все розуміє. Для нього немає проблем, які неможливо вирішити, і його можливості допомагати необмежені. У відповідний час він може вирішити нашу проблему,— можливо, так, як ми собі й не уявляли (Йова 42:2; Єремії 32:17). А до того часу Єгова буде давати нам сил все зносити і не втрачати радість (Якова 1:2, 3).

Контекст Ефесян 3:20

 Книга Ефесян — це лист апостола Павла до християн, які жили в місті Ефес, що в Малій Азії (сьогодні це частина Туреччини). В Ефесян 3:14—21 Павло записав, про що просить Бога, молячись за ефеських християн. Він просить, щоб Єгова допоміг їм, і в ширшому розумінні всім християнам, «пізнати Христову любов» — вчитися мислити і поводитись так, як Христос. В кінці молитви Павло прославляє Бога і говорить слова, записані в Ефесян 3:20, 21.

 Перегляньте відеоролик з коротким оглядом книги Ефесян.

a Єгова — це особисте ім’я Бога (Псалом 83:18; Вихід 6:3; 15:3). Дивіться також статтю «Ким є Єгова?».