Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ТЕМА НОМЕРА | ЧИ ВАРТО МОЛИТИСЯ?

Чи хтось слухає молитви?

Чи хтось слухає молитви?

Дехто вважає, що молитва — це марна трата часу, адже її і так ніхто не слухає. Інші пробували молитися, однак, як їм здається, не отримали відповіді. Один атеїст, склавши власне уявлення про те, як виглядає Бог, молився: «Просто шепни мені щось». Але Бог, за його словами, «велично мовчав».

А втім, Біблія запевняє нас, що існує Бог, який є конкретною особою і який слухає молитви. Ще з давніх-давен Біблія говорить: «Він [Бог] неодмінно виявить тобі ласку, почувши твій крик про допомогу. Він відповість тобі, як тільки почує» (Ісаї 30:19). В іншому біблійному вірші сказано: «Молитва праведних йому до вподоби» (Прислів’я 15:8).

Ісус молився до свого Батька і «був прихильно вислуханий» (Євреїв 5:7)

Крім того, Біблія розповідає про людей, чиї молитви були вислухані. Приміром, вона каже, що Ісус звертався «з проханнями до того, хто міг врятувати його» і «був прихильно вислуханий» (Євреїв 5:7). Інші приклади можна знайти в Даниїла 9:21 і в 2 Хронік 7:1.

Чому ж тоді декому здається, що їхні молитви залишаються без відповіді? Щоб наші молитви були почуті, ми маємо молитися лише до Єгови *, Бога, про якого розповідає Біблія, а не до когось іншого. Бог також вимагає, щоб ми «просили згідно з його волею», тобто про те, що йому до вподоби. Якщо ми так робимо, то можемо не сумніватися, що Бог «слухає нас» (1 Івана 5:14). Отож, аби наші молитви були вислухані, нам потрібно дізнаватися про Бога Біблії і про його волю.

Багато людей переконані, що молитва — це не просто релігійний ритуал. Вони впевнені, що Бог слухає молитви і відповідає на них. Ісак з Кенії ділиться: «Я молився про те, щоб зрозуміти Біблію. Невдовзі мені запропонували необхідну допомогу». Хільда, яка живе на Філіппінах, намагалася кинути курити, але марно. Тоді її чоловік порадив: «Спробуй молитися про це до Бога». Хільда прислухалася до його слів. Вона каже: «Я була здивована тим, як Він допоміг мені. У мене поступово зникало бажання курити, і я змогла кинути цю звичку».

Чи Бог готовий відповісти на ваші прохання, якщо вони не суперечать його волі?