Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

3. Приймайте допомогу від інших

3. Приймайте допомогу від інших

Як можна зрозуміти Біблію?

3. Приймайте допомогу від інших

Коли мандрівник Едвард Джон Ейр перетинав безлюдну рівнину Налларбор (Австралія), аборигени навчили його збирати воду з піщаних дюн та евкаліптових дерев. Прислухавшись до людей, які добре знали ту місцевість, Ейр врятував собі життя.

ЦЕЙ приклад показує: щоб виконати складне завдання, часто нам потрібна допомога когось більш досвідченого. Те саме стосується читання Біблії.

Ісус не сподівався, що його послідовники самі, без сторонньої допомоги, збагнуть суть написаного в Біблії. Одного разу «він відкрив їм... очі, аби вони могли повністю зрозуміти Писання» (Луки 24:45). Ісус знав, що для повного розуміння біблійних учень читачам потрібна допомога.

Хто може допомогти?

Ісус уповноважив своїх послідовників надавати таку допомогу. Перед вознесінням на небо він наказав: «Ідіть та робіть учнями людей з усіх народів... навчаючи їх дотримуватися всього того, що я вам наказав» (Матвія 28:19, 20). Отже, християни мають навчати людей, у тому числі пояснювати їм, як застосовувати біблійні принципи в щоденному житті. Правдиві християни допомагають іншим розуміти Біблію.

Невдовзі після того, як Ісус дав цей наказ, стався цікавий випадок. У Біблії розповідається про ефіопського вельможу, який, читаючи пророчу книгу Ісаї, дійшов до незрозумілого уривка. Там говорилося: «Його вели на заріз як вівцю; і подібно як ягня перед стрижієм не подає голосу, так і він не відкриває своїх уст. Його принижували, відмовляючи в правосудді. І хто може докладно розповісти про його походження? Його зітруть з поверхні землі» (Дії 8:32, 33; Ісаї 53:7, 8).

Вельможа спитав досвідченого проповідника Пилипа, який добре знав Святе Письмо: «Кого пророк тут мав на увазі: себе чи когось іншого?» (Дії 8:34). Цей щирий ефіоп повертався з Єрусалима, де поклонявся Богу, і, можливо, молився до Бога про розуміння. Очевидно, вельможа палко прагнув розуміти пророцтво і мав лагідний дух. І все ж він не міг збагнути тих слів. Він смиренно звернувся по допомогу. Пилип роз’яснив чоловіку уривок, і той настільки зрадів, що відразу захотів стати послідовником Христа (Дії 8:35—39).

Свідки Єгови продовжують працю, яку Пилип та інші християни виконували в I сторіччі. У понад 235 країнах і територіях Свідки добровільно допомагають іншим зрозуміти, чого насправді вчить Біблія. Вони проводять з людьми тематичне вивчення. Під час такого поступового дослідження аналізуються біблійні уривки, які розкривають ту чи іншу тему *. (Дивіться супровідну інформацію  «Вичерпні відповіді на біблійні запитання»).

«На всі свої запитання я отримала відповіді»

Стівен, Бальбанера і Джоенн, чиї слова наводилися у вступній статті, почали вивчати Біблію зі Свідками Єгови. Стівен каже: «Мене вразило, наскільки легко я знаходив відповіді на свої запитання. Треба було лише проаналізувати кілька біблійних принципів або уривків. Раніше мене ніхто цього не вчив. Яким же полегшенням було дізнатись, що Біблію можна зрозуміти і для цього не потрібні ані довгі дебати, ані дослідження суперечливих поглядів».

З цим також погоджується Бальбанера. Вона зазначає: «Те, чого я навчалась, було логічним і послідовним. Вчення були правдиві не тому, що так говорить церква, а тому, що на все було розумне пояснення». А ось що каже Джоенн: «Коли на всі свої запитання я отримала відповіді з Біблії, то відчула глибоке благоговіння перед її Автором. У своєму Слові він передбачливо помістив усе, що може цікавити людину».

Чи ви знаєте когось зі Свідків Єгови? Чому б не попросити одного з них, щоб він показав, як проводиться біблійне вивчення. Якщо ж ви особисто не знайомі зі Свідками Єгови, то напишіть на одну з адрес, поданих на 4-й сторінці цього журналу. Завдяки Божому святому духу, неупередженому погляду і допомозі людини, яка добре знає Боже Слово, ви можете зрозуміти Біблію!

[Примітка]

^ абз. 10 Дослідити Святе Письмо по темах багатьом допомогла книжка «Чого насправді вчить Біблія?», опублікована Свідками Єгови.

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 8]

 Вичерпні відповіді на біблійні запитання

Під час біблійних вивчень Свідки Єгови обговорюють з людьми такі теми:

• Який Божий намір щодо землі?

• Де перебувають померлі?

• Чи ми живемо в «останні дні»?

• Чому Бог допускає страждання?

• Як досягти щастя в сімейному житті?

[Ілюстрації на сторінці 7]

Щоб зрозуміти Біблію, моліться про Божий дух, читайте без упередження і приймайте допомогу від інших