Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Коли старість стає «пишною короною»

Коли старість стає «пишною короною»

«Допомога прийде мені від Єгови»

Коли старість стає «пишною короною»

«НАЙЩАСЛИВІШЕ життя»,— сказала 101-літня Мюріел. «Це така велика честь!» — робить висновок 70-річний Теодор. «Я не могла прожити свого життя ліпше»,— сказала Марія, якій 73 роки. Так висловилися люди, які усе своє життя служили Богу Єгові.

По цілому світі є чимало таких ревних поклонників Єгови. Незважаючи на похилий вік, погане здоров’я та інші труднощі, вони служать Богу від усієї душі. У християнському зборі їх шанують за приклад відданості Богові. Хоча такі вірні літні люди не в стані робити стільки, скільки хотіли б, Єгова високо цінує їхнє служіння (2 Коринтян 8:12) *.

Книга Псалмів слушно говорить про те, яке життя можуть мати вірні літні люди. Вона порівнює їх зі старими та величними деревами, які і далі приносять плоди. Наприклад, псалмоспівець писав: «Іще в сивині вони будуть цвісти, будуть ситі та свіжі» (Псалом 92:15).

Хтось, можливо, боїться, що в старечі роки, коли підупаде на силі, про нього всі забудуть. Давид просив Бога: «Не кидай мене на час старости, коли зменшиться сила моя, не лиши Ти мене» (Псалом 71:9). Від чого залежить, чи буде людина процвітати в старості? Від того, чи має вона угодну Богові рису — праведність. «Зацвіте справедливий, як пальма, і виженеться, немов кедр на Ливані»,— говорить псалмоспівець (Псалом 92:13).

Переважно ті, хто все життя вірно служив Богу, в похилому віці продовжують приносити добрі плоди. Справді, чимало хороших діл, які вони зробили у своєму житті, принесли добрі наслідки, як насіння, що проростає і дає щедрий урожай (Галатів 6:7—10; Колосян 1:10). Звичайно, якщо хтось змарнував своє життя, задовольняючи свої егоїстичні бажання та нехтуючи дорогами Єгови, то в старості залишається ні з чим.

Біблійна книга Приповістей підкреслює, що праведність є окрасою похилого віку: «Сивизна — то пишна корона, знаходять її на дорозі праведности» (Приповістей 16:31). Праведність — це вияв внутрішньої краси. Якщо людина протягом цілого життя дотримується праведних доріг, то в старості її будуть поважати (Левит 19:32). Сивина мудрої і доброчесної людини заслуговує на пошану (Йова 12:12).

Єгові подобається, коли його служителі ведуть праведне життя. У Біблії говориться: «Я буду Той Самий до старости вашої, і до сивини вас носитиму, Я вчинив, і Я буду носити, і Я двигатиму й порятую» (Ісаї 46:4). Як же приємно знати, що наш люблячий небесний Отець обіцяє підтримувати вірних йому людей у старості і допомагати їм! (Псалом 48:15).

Якщо праведних служителів цінує Єгова, то чи ж не заслуговують вони пошани у людей? Наслідуючи Бога, ми будемо дорожити нашими літніми співвіруючими (1 Тимофія 5:1, 2). Отже, виявляймо своїми ділами християнську любов до них і піклуймося про їхні потреби.

Вибір путі праведності на схилі літ

«В путі праведности є життя»,— запевняє нас Соломон (Приповістей 12:28). Похилий вік не заважає ставати на цю путь. Наприклад, 99-літній мешканець Молдови присвятив свої молоді роки боротьбі за комуністичні ідеали. Він пишався тим, що особисто розмовляв з видатними діячами комуністичного руху, зокрема з В. І. Леніним. Однак коли комуністична система впала, життя цього чоловіка втратило сенс. Свідки Єгови показали йому, що проблеми людства цілковито вирішить тільки Боже Царство, тому він прийняв біблійну правду і почав завзято вивчати Святе Письмо. Лише смерть завадила йому стати охрещеним служителем Єгови.

Коли 81-річна жінка в Угорщині дізналася про вимоги Бога щодо моралі, то зрозуміла, що їй слід оформити шлюб з чоловіком, з яким вона жила вже декілька років. Жінка відважно розповіла своєму партнеру про біблійний погляд на мораль. На її великий подив і радість, чоловік погодився на шлюб. Після цього жінка швидко зробила духовний поступ. Через вісім місяців після початку біблійного вивчення вона стала неохрещеним вісником і невдовзі охрестилася. І справді, праведність може стати для літніх людей справжньою окрасою!

Безумовно, вірні християни похилого віку можуть бути впевненими в тому, що Бог цікавиться ними. Єгова не покине тих, хто зберігає йому вірність. Він обіцяє, що провадитиме вірних йому у старості і допомагатиме їм. І похилі віком вірні християни можуть підтвердити слова псалмоспівця: «Допомога прийде мені від Єгови» (Псалом 121:2НС).

[Примітка]

^ абз. 4 Дивіться «Календар Свідків Єгови на 2005 рік», січень — лютий.

[Вставка на сторінці 9]

«Сивизна — то пишна корона, знаходять її на дорозі праведности» (ПРИПОВІСТЕЙ 16:31).

[Рамка на сторінці 8]

ЄГОВА ДБАЄ ПРО СВОЇХ ЛІТНІХ СЛУЖИТЕЛІВ

«Перед лицем сивизни встань, і вшануй лице старого» (Левит 19:32).

«Я буду Той Самий до старости вашої, і до сивини вас носитиму» (Ісаї 46:4).