Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Запитання читачів

Запитання читачів

Запитання читачів

Чому в Ісаї 30:21 (Хом.) говориться, що слово Єгови лунатиме «позад тебе», якщо з попередніх слів — «очі твої Вчителя побачать» — зрозуміло, що Єгова був попереду?

В Ісаї 30:20, 21 (Хом.) читаємо: «Вчитель твій не буде ховатись, і очі твої Вчителя побачать. І вуха твої почують слова позад тебе: «Ось дорога, ідіть нею!» — коли ви зійдете праворуч а чи ліворуч».

Якщо сприймати ці вірші буквально, читач бачить Єгову, Величного Вчителя, попереду, а Його голос чує позаду. Однак ці слова мають символічне значення.

Образна мова 20-го вірша вимальовує в розумі читача слугу, який завжди готовий діяти відповідно до вимог свого пана. Так само як слуга уважно слідкує за кожним жестом пана, аби розпізнати його наміри, народ Єгови сьогодні спрямовує свій уважний погляд на біблійні вказівки, які Бог поступово дає через свою земну організацію (Псалом 123:1, 2). Цей народ діє згідно з Божим керівництвом, будучи пильним до всього, що Єгова говорить через «вірного і мудрого раба» (Матвія 24:45—47).

А що означає слово, яке слуги чують позад себе? Мудро припустити, що це Божий голос, котрий лунає з минулого через його писане Слово, яке стає зрозумілим завдяки вірному доморяднику (Луки 12:42). Божі слуги нині чують голос Єгови, якщо за допомогою публікацій, приготовлених «вірним і мудрим рабом», тобто вірним доморядником, ретельно вивчають Біблію та застосовують її принципи у своєму житті. Коли вони чекають на вчасні вказівки Величного Учителя і покладаються на них, а також вивчають Боже Слово, написане багато століть тому, вони символічно бачать Єгову перед собою та чують його голос позад себе (Римлян 15:4).