Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Прищеплюйте високі моральні цінності

Прищеплюйте високі моральні цінності

Мудрі батьки прищеплюють своїм дітям високі моральні цінності з Біблії

«Раніше я не жила за біблійними принципами і мені було важко виховувати дітей. Тепер це набагато легше, бо мені допомагає Біблія» (ЕЛІЗАБЕТ, ПАР).

Проблема.

Тиск однолітків і моральний занепад у світі дуже впливають на сім’ї. Щоб протистояти згубному впливу, дітям потрібні високі моральні цінності. Інакше вони навряд чи стануть відповідальними та ввічливими дорослими людьми з твердими переконаннями.

Як її вирішити.

Чимало одиноких батьків, у тому числі ті, чиї слова наводилися в цій серії статей, шукають порад у Біблії, визнаючи її джерелом неперевершеної Божої мудрості. Наприклад, звернімо увагу, що Біблія говорить про справжню любов — головне, чим слід керуватись у житті:

«Любов довготерпелива і добра. Любов не ревнує, не хвастає, не зазнається, не поводиться непристойно, не шукає власної вигоди, не дратується, не веде лічби обра́зам. Любов не тішиться неправедністю, але радіє правді. Любов усе зносить... на все надіється, все терпить. Любов ніколи не згасає» (1 Коринфян 13:4—8).

Коли батьки виявляють таку любов, їхні діти розквітають. Згадана раніше Колетт, яка живе у Франції, пише: «Я часто кажу дітям, що люблю їх. Я також говорю їм, що вони подарунок від Бога і тому про них треба добре піклуватися. А їм треба бути ввічливими і виявляти повагу до мене і до їхнього батька [який не є опікуном]. Дотримання цих норм сприяє атмосфері довіри й поваги в нашому домі» (Псалом 127:3).

Анна, котра живе в Польщі, розповідає: «Коли між дітьми виникають незгоди, я нагадую їм слова Ісуса про те, що з іншими слід поводитись так, як хочемо, аби вони поводилися з нами» (Матвія 7:12). Згаданий раніше Роберто має проблему, типову для багатьох одиноких батьків. Він каже: «Діти стикаються з двома системами цінностей: моєю і їхньої матері. Тож коли я обстоюю якісь біблійні принципи, то знаю: того дня чи тижня прихильність дітей буде на боці матері». Він додає: «Їхня мама може давати дітям подарунки з надією, що діти любитимуть її більше. Цьому важко протистояти, але ключем до успіху є добрий обмін думками з дітьми».

Жити за біблійними принципами не завжди легко, але це варте будь-яких зусиль! Ось що каже Сара, одинока мати з ПАР: «Я радію, що змогла виховати дітей, керуючись порадами Єгови. Звісно, траплялися й труднощі, але Бог завжди був поряд з нами».