Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Де шукати відповіді?

Де шукати відповіді?

Де шукати відповіді?

У ПОШУКАХ змісту життя люди звертаються до релігії. Однак вчення більшості релігій не можуть задовольнити їхні потреби в духовному. Деніс, яка була католичкою, пригадує: «У Балтиморському катехізисі я знайшла цікаве пояснення, для чого Бог створив нас. Там було сказано, що Він створив людей, аби виявити свою доброту і дозволити їм пізнати вічне щастя в небі».

Деніс каже: «Це пояснення зовсім не допомогло мені зрозуміти, для чого я живу. Якщо мета людини — чекати на щастя в небі, то що вона робить тут, на землі?» Такого розчарування в релігії зазнає чимало людей. Як показали результати одного опитування, дві треті його учасників вважають, що в церквах та синагогах неможливо знайти відповідь на запитання, в чому зміст життя.

Тому багато хто звертається до науки або різних філософських течій, як-от нігілізму, гуманізму чи екзистенціалізму. Але й це не допомагає людям знайти сенс у житті. Чому ж вони не знеохочуються, а далі шукають відповідей?

Потреба в духовному

Д-р Кевін Сіболд говорить, що «усім людям на землі притаманне бажання комусь поклонятися». Останніми роками багато вчених дійшли висновку, що ми маємо вроджене прагнення збагнути зміст життя. На думку декого, в людині фізіологічно і генетично закладена потреба мати зв’язок з якоюсь вищою силою.

Хоча вчені продовжують дискутувати на цю тему, більшість з нас і без наукових висновків розуміє, що, окрім фізичних потреб, ми маємо потребу в духовному. Про цю потребу свідчать запитання, які часто нас турбують: «У чому зміст життя? Як його прожити? Чи ми підзвітні всемогутньому Творцю?»

Відповіді на ці запитання можна знайти, уважно спостерігаючи за природою. Подумаймо, наскільки складним є Усесвіт і все, що в ньому. Нас вражає складність як одноклітинних організмів, так і скупчення галактик, що за мільйони світлових років від Землі. Хіба це не свідчить про існування розумного Творця? У Біблії говориться: «Його [Божі] невидимі риси — віковічну силу й божественність — чітко видно ще від створення світу, оскільки вони помітні у творінні, тому таким людям немає виправдання» (Римлян 1:20).

Як задовольнити потребу в духовному

Бог, створивши людей, «вічність поклав їм у серце» (Екклезіяста 3:11). Тому кожен з нас прагне жити, а не вмирати. І кожен рано чи пізно задумується над тим, у чому полягає зміст життя.

Пошуки відповіді на це питання є частиною людського єства. Редактор «Уолл-стрит джорнел» написав, що попри технологічні та наукові досягнення «ми і далі хочемо знати, звідки ми прийшли, хто ми і куди ми йдемо». За відповідями мудро звернутися до найавторитетнішого джерела. У Біблії сказано, що таким Джерелом є Бог, бо «Він нас учинив» (Псалом 100:3).

Саме Бог створив такий неповторний і складний Усесвіт, і тільки Він може відповісти на ці складні запитання. Ісус Христос також наголошував, що лише наш Творець — єдине Джерело життя — може задовольнити нашу потребу в духовному (Псалом 36:6, 10; Матвія 5:3, 6).

Зрозумівши, в чому полягає зміст життя, ми зможемо задовольнити потребу в духовному. Заохочуємо вас дізнатися з Біблії, як Бог пояснює мету нашого існування.