Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ІНТЕРВ’Ю | ЯН-ДЕР КСЮЕ

Ембріолог обґрунтовує свою віру

Ембріолог обґрунтовує свою віру

ПРОФЕСОР Ян-Дер Ксюе є керівником ембріологічних досліджень у Піндунському національному науково-технологічному університеті (Тайвань). Раніше він вірив у еволюцію, але, ставши науковцем-дослідником, відкинув цю теорію. Пан Ксюе розповів кореспонденту «Пробудись!», чому змінив свої переконання.

Розкажіть, будь ласка, дещо про себе.

Я народився у 1966 році і виростав на Тайвані. Релігійні погляди моїх батьків сформувались під впливом даосизму і буддизму. Ми поклонялися своїм предкам і молились перед зображеннями, але ніколи не вірили у Бога як Творця усього.

Чому ви вирішили вивчати біологію?

У дитинстві мені подобалося піклуватися про домашніх тварин. Я хотів навчитися полегшувати страждання тварин і людей. Спочатку я вивчав ветеринарну медицину, а згодом ембріологію — галузь науки, котра, як я сподівався, допоможе мені зрозуміти, як виникло життя.

У той час ви вірили в еволюцію. Чи можете пояснити, чому?

Університетські професори навчали еволюції, стверджуючи, що ця теорія підтверджена доказами. Я їм вірив.

Чому ви почали читати Біблію?

На це було дві причини. По-перше, я вважав, що з-поміж усіх богів, яким поклоняються люди, один мусить бути вищим за інших. Я хотів дізнатись, який саме. По-друге, я знав, що Біблію дуже шанують. Тож я почав відвідувати курси вивчення Біблії.

Коли у 1992 році я став студентом Левенського католицького університету (Бельгія), то пішов до костелу і попросив священика допомогти мені зрозуміти Біблію. Але він відмовився.

І як же ви задовольнили свої духовні потреби?

Через два роки, коли я все ще займався науковими дослідженнями в Бельгії, я зустрів одну польську пані. Її звали Рут, і вона була Свідком Єгови. Рут вивчила китайську мову, щоб допомагати студентам, які прагнули більше дізнатись про Бога. Я молився про таку допомогу, тож був дуже радий зустрічі з Рут.

Вона показала мені, що Біблія узгоджується з наукою, хоч і не є науковим посібником. Наприклад, цар Давид, який брав участь у написанні Біблії, молився до Бога: «Очі твої бачили мій зародок, у книзі твоїй були записані дні, коли мали формуватись усі його частини, хоча жодної з них ще не було» (Псалом 139:16). Незважаючи на те що Давид використав поетичну мову, він описав усе з надзвичайною точністю. Інструкції щодо розвитку окремих частин тіла існують ще до того, як ці частини починають формуватися. Точність Біблії переконала мене в тому, що ця книга є Божим Словом. Також я почав розуміти, що є лише один правдивий Бог — Єгова. 1

Що переконало вас у тому, що життя створене Богом?

Мета наукових досліджень — встановити правду, а не підтримати якісь наперед визначені ідеї. Завдяки дослідженню ембріонального розвитку мої погляди змінилися — я дійшов висновку, що життя було створене. Наведу приклад: інженери проектують автоматизовані складальні лінії так, щоб можна було збирати деталі в правильному порядку і в правильний спосіб. Розвиток ембріона де в чому подібний до цього, але є набагато складнішим.

Цей процес починається лише з однієї заплідненої яйцеклітини, чи не так?

Саме так. Потім ця мікроскопічна клітина ділиться, і так починається процес поділу клітин. Впродовж певного часу кількість клітин подвоюється кожних 12—24 години. На початку цього процесу формуються стовбурові клітини. 2 З цих клітин утворюються майже всі з близько 200 типів клітин, необхідних для того, щоб повністю сформувалася дитина. Серед таких клітин — кров’яні, кісткові, нервові та інші клітини.

Завдяки дослідженню ембріонального розвитку я дійшов висновку, що життя було створене

Кожен вид клітин має з’являтись у визначеному порядку і у визначеному місці. Спочатку з клітин формуються тканини, з яких у свою чергу формуються органи і кінцівки. Жоден інженер навіть і не мріє написати інструкції, які керували б подібним процесом. Однак програма розвитку ембріона дивовижним способом записана в ДНК. Коли я розмірковую про всю цю красу, то ні на мить не сумніваюся, що життя було створене Богом.

Що спонукало вас стати Свідком Єгови?

Якщо коротко, то любов. Ісус Христос сказав: «Якщо між вами буде любов, по цьому всі розпізна́ють, що ви мої учні» (Івана 13:35). Така любов неупереджена. На неї не впливають національність, культура чи колір шкіри людини. Коли я почав спілкуватися зі Свідками Єгови, то не лише побачив цю любов, я відчув її на собі.

^ 2. Через навчене Біблією сумління професор Ян-Дер Ксюе не проводить досліджень зі стовбуровими клітинами, отриманими з людських ембріонів.