Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

Що означає число 666?

Біблійна відповідь

Згідно з останньою книгою Біблії, 666 — це число, або ім’я, дикого звіра, який має сім голів та десять рогів і виходить з моря (Об’явлення 13:1, 17, 18). Цей звір символізує світову політичну систему, яка править над «кожним племенем, народом, мовою і нацією» (Об’явлення 13:7). Ім’я 666 показує, що ця політична система є цілком безсилою в Божих очах. Чому можна зробити такий висновок?

Не просто ярлик. Даючи комусь або чомусь якесь ім’я, Бог вкладав у це ім’я певний зміст. Наприклад, Аврам, ім’я якого означає «батько є великий» або «батько є звеличений», отримав від Бога ім’я Авраам, яке означає «батько натовпу» або «батько багатьох». Це сталося тоді, коли Бог пообіцяв зробити Авраама «батьком багатьох народів» (Буття 17:5). Подібно Бог дав звірові ім’я 666, щоб виявити характерні риси цього звіра.

Число шість вказує на недосконалість. У Біблії числа часто вживаються як символи. Число сім зазвичай вказує на повноту або досконалість. Шість, яке на один менше, ніж сім, може вказувати на щось неповне чи недосконале в Божих очах. Число шість також може пов’язуватися з Божими ворогами (1 Хронік 20:6; Даниїла 3:1).

Повторення тричі для наголошення. Іноді в Біблії щось називається тричі, аби звернути на це особливу увагу (Об’явлення 4:8; 8:13). Тож ім’я 666 недвозначно вказує на те, що Бог вважає людські політичні системи цілковито безсилими. Вони не спромоглися встановити на землі тривалий мир і безпеку. Таке під силу лише Божому Царству.

Знак звіра

Біблія каже, що люди отримують «знак дикого звіра», бо йдуть вслід за ним «в захваті» — в такому захваті, що навіть поклоняються звірові (Об’явлення 13:3, 4; 16:2). Ці люди боготворять країну, в якій живуть, а також її символи та військову міць. Як говориться в одній енциклопедії з релігії, «у сучасному світі націоналізм став одною з провідних форм релігії» * («The Encyclopedia of Religion»).

А як люди приймають знак звіра на праву руку або на чоло? (Об’явлення 13:16). Бог сказав ізраїльтянам про свої закони: «Прив’яжете їх на знака на руці своїй, і вони будуть пов’язкою між вашими очима» (Повторення Закону 11:18). Це не означало, що ізраїльтяни буквально мали ставити якісь знаки на своїх руках або чолах. Натомість Божі слова мали впливати на їхні вчинки та думки. Подібно і знак звіра не є чимось буквальним, скажімо витатуюваним числом 666. Люди, котрі мають знак звіра, дозволяють політичній системі керувати їхнім життям. Так вони стають противниками Бога (Об’явлення 14:9, 10; 19:19—21).

^ абз. 8 Дивіться також публікації «Nationalism in a Global Era», сторінка 134; «Nationalism and the Mind: Essays on Modern Culture», сторінка 94.

Довідатися більше

Чи треба боятися кінця світу?

Ви, напевно, здивуєтеся, дізнавшись, що́ насправді говорить Біблія про кінець світу.

«Прийде кінець». Точні біблійні пророцтва

Біблія передрікає кінець усього зла. Чи це справді станеться?