Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ТЕМА НОМЕРА

Чи хтось може знати майбутнє?

Чи хтось може знати майбутнє?

Ми всі думаємо про майбутнє. Нас хвилює, яким буде наше життя і життя близьких нам людей. Ми хочемо знати відповіді на такі запитання: «Чи мої діти житимуть у ліпшому світі? Чи Земля загине в катастрофі? Що мені потрібно змінити, аби мати ліпше майбутнє?» Цілком природно, що в нас виникають подібні питання, адже кожен хоче з упевненістю дивитися в майбутнє і жити у світі, де панує порядок та стабільність. Якби ви точно знали, що вас чекає в майбутньому, то могли б підготуватися до цього як фізично, так і морально.

Тож, що чекає вас у майбутньому? Чи хтось знає це? Деякі передречення аналітиків і вчених сповнилися, але більшість — ні. Проте Біблія говорить про Бога, що він може точно передрікати прийдешні події: «Звіщаю кінець від початку, і наперед — що не сталося ще» (Ісаї 46:10). Чи здійснюються всі його передречення?

НАСКІЛЬКИ ТОЧНІ БОЖІ ПЕРЕДРЕЧЕННЯ

Чому вам варто довідатися, наскільки точними є пророцтва, які Бог висловив ще в давні часи? Уявіть, що якийсь синоптик тривалий час точно передбачає погоду. Скоріш за все, ви візьмете до уваги його прогноз на завтра. Так само, коли ви переконаєтеся, що Бог передрікав майбутні події з абсолютною точністю, то, напевно, захочете дізнатися, що́ він каже про ваше майбутнє.

Відбудований мур серед руїн давньої Ніневії

ВЕЛИКЕ МІСТО БУДЕ ЗРУЙНОВАНЕ.

Безумовно, було б чимось дивовижним точно передбачити раптове падіння великого міста, що непорушно стояло впродовж багатьох століть. І ось Бог через свого речника передрік саме таку подію — спустошення міста Ніневії (Софонії 2:13—15). А що говорять історичні джерела? У VII столітті до н. е., приблизно через 15 років після проголошення Богом цього пророцтва, війська вавилонян і мідян напали на Ніневію і завоювали її. Крім того, пророцтво включало таку подробицю: «Ніневія [буде] учинена спустошенням, суходолом, мов та пустеля». Чи воно виявилось точним? Так. Хоча місто та його околиці, можливо, займали 518 квадратних кілометрів, завойовники, всупереч очікуванням, вирішили знищити його і не використовувати в жодних цілях. Вони зруйнували місто. Хіба якийсь політичний аналітик міг би настільки точно передбачити ці події?

ЛЮДСЬКІ КОСТІ БУДУТЬ СПАЛЕНІ.

Чи можливо, щоб якась особа за 300 років наперед вказала ім’я та родовід чоловіка, котрий спалить людські кості на жертовнику, і місто, де стоятиме цей жертовник? Якби таке незвичайне передречення виконалося, то ця особа стала б дуже відомою. Один Божий речник оголосив, що в «домові Давида народиться син, на ім’я Йосія», і додав, що він «палитиме... чоловічі кістки» на жертовнику в місті Бет-Ел (1 Царів 13:1, 2, переклад І. Хоменка). Приблизно через три століття в царстві Юда почав правити нащадок Давида, який мав рідкісне на ті часи ім’я — Йосія. Як і було передречено, він «позабирав кості з гробів, і попалив [їх] на жертівнику» в місті Бет-Ел (2 Царів 23:14—16). Чи людина могла б передректи такі подробиці, не отримавши інформації з надлюдського джерела?

Біблійні пророки з вражаючою точністю передрекли падіння Вавилона

ІМПЕРІЯ ПРИЙДЕ ДО СВОГО КІНЦЯ.

Напевно, ви були б вражені, якби хтось задовго наперед точно назвав ім’я чоловіка, котрий приведе могутню світову державу до падіння, і описав незвичайну стратегію його військових дій. Бог проголосив, що чоловік, якого будуть звати Кір, завоює цілий народ, звільнить євреїв з полону і сприятиме відбудові їхнього святого храму. У Божому пророцтві також згадувалось, що цей завойовник висушить річки, а потім легко візьме місто, бо його брами будуть відчинені (Ісаї 44:27—45:2). Чи це пророцтво виконалося до найменших подробиць? Історики погоджуються, що Кір дійсно захопив Вавилон, столицю Вавилонії, що призвело до падіння цілої імперії. Він застосував незвичайну військову стратегію. Кір вдався до масштабного інженерного рішення і відвів один з водних шляхів Вавилона в інше русло, завдяки чому рівень води в річках різко впав. Більш того, його військо ввійшло в місто через брами, оскільки їх лишили відчиненими. Після цього Кір звільнив євреїв і дозволив їм відбудувати свій храм в Єрусалимі. Хід подій був неочікуваний, тому що Кір не поклонявся Богові євреїв (Ездри 1:1—3). Хто, крім Бога, міг би передректи це в таких подробицях?

Багато пророцтв показує, що Бог точно передрікав прийдешні події. Ми розглянули лише три з них. Ісус Навин, провідник євреїв, нагадав їм добре відому істину: «Ви знаєте всім серцем вашим і всією душею вашою, що не залишилося марним жодне слово з усіх добрих слів, що говорив про вас Господь Бог ваш; усе збулося для вас, жодне слово не залишилося невиконаним» (Ісуса Навина 23:1, 2, 14, переклад Філарета). Співвітчизники Ісуса Навина не могли заперечити, що Бог до найменших подробиць виконав свої обіцянки і пророцтва. Але завдяки чому Богу вдається це робити? Існує велика різниця між передреченнями Бога і людей. Вам важливо про це дізнатися, адже Бог каже, що невдовзі відбуватимуться вражаючі події, які не оминуть і вас.

РІЗНИЦЯ МІЖ ПЕРЕДРЕЧЕННЯМИ ЛЮДЕЙ І ПРОРОЦТВАМИ БОГА

Людські передречення часто ґрунтуються на наукових дослідженнях, аналізі відомих фактів і тенденцій або на так званих надприродних одкровеннях. Зробивши прогнози, люди зазвичай просто чекають склавши руки на подальший розвиток подій (Приповістей 27:1).

На відміну від людей Богові відомі всі факти. Він досконало розуміє природу та схильності людини. Тож він, коли забажає, в змозі точно передбачити, як поведуться окремі особи або ж цілі народи. Однак Бог може зробити набагато більше. Він навіть спроможний контролювати й змінювати ті або інші чинники і тенденції, щоб виконати свої передречення. Він говорить: «Слово Моє, що виходить із уст Моїх... порожнім до Мене воно не вертається, але зробить, що Я пожадав» (Ісаї 55:11). Тому чимало Божих пророцтв здебільшого звучать як повідомлення чи твердження. Бог не чекає склавши руки, а діє, щоб абсолютно точно виконати свої слова.

ВАШЕ МАЙБУТНЄ

Чи існує достовірне передречення майбутнього, яке стосується особисто вас і ваших рідних? Якщо ви почуєте попередження про наближення урагану, то зробите все можливе, щоб урятувати своє життя. Чи не було б мудро так само відгукуватися на біблійні пророцтва? Бог передрік, що невдовзі по всій землі відбудуться грандіозні зміни. (Дивіться інформацію в рамці  «Що Бог розкриває про майбутнє»). Біблійні пророцтва описують майбутнє зовсім не таким, яким його малюють так звані фахівці.

Отже, в загальних рисах сценарій історії людства вже написаний і про його кінець можна дізнатися. Бог промовляє: «Я оповіщаю вже спочатку те, що буде... Я кажу: Думка моя здійсниться, я виконаю все, що мені довподоби» (Ісаї 46:10, переклад І. Хоменка). Ви і ваша сім’я можете мати дивовижне майбутнє. Запитайте Свідків Єгови, що говориться в Біблії про прийдешні події. Свідки не ясновидці, і вони не стверджують, що чують голоси з надприродної сфери чи володіють здатністю щось передрікати. Вони досліджують Біблію і з радістю розкажуть вам, що Бог робить вже тепер, аби у вас було чудове майбутнє.