Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

 ТЕМА НОМЕРА | ЧИ МИ ПОТРЕБУЄМО БОГА?

Чому ми потребуємо Бога?

Чому ми потребуємо Бога?

За словами фахівців у галузі психіатрії, людина стає по-справжньому щасливою тоді, коли задовольняє свої духовні потреби. І це дійсно так, адже люди прагнуть робити щось змістовне чи служити високим ідеалам. Дехто шукає ключ до задоволення цієї потреби в природі, мистецтві, музиці тощо. А втім, здебільшого такі намагання не приносять глибокого і тривалого щастя.

Бог хоче, щоб люди жили щасливо тепер і цілу вічність

Той факт, що люди мають вроджені духовні потреби, не дивує читачів Біблії. Як розповідається у перших розділах книги Буття, Бог, створивши перших чоловіка і жінку, часто розмовляв з ними. Так він давав їм можливість розвинути з ним близькі стосунки (Буття 3:8—10). Згідно з наміром Бога, люди не мали жити незалежно від свого Творця; вони були створені з потребою спілкуватися з ним. Про це часто згадується в Біблії.

Приміром, Ісус сказав: «Щасливі ті, що усвідомлюють свою потребу в духовному» (Матвія 5:3). З цих слів можна зробити висновок, що задоволеність у житті і щастя великою мірою залежать від того, чи ми задовольняємо наше вроджене бажання пізнавати Бога. Що для цього потрібно робити? Ісус дав відповідь: «Людина повинна жити не хлібом самим, а кожним словом, що виходить з уст Єгови *» (Матвія 4:4). Слова Бога, тобто його думки і настанови, що записані в Біблії, допомагають нам вести щасливе і змістовне життя. Розгляньмо три основні причини, чому можна так сказати.

Ми потребуємо мудрих настанов

Сьогодні безліч фахівців дає поради щодо того, як вести сімейне життя, розв’язувати конфлікти, будувати стосунки, знайти своє кохання, щастя і навіть сенс життя. Але хіба хтось може дати більш мудрі і розсудливі настанови, ніж Творець людства, Бог Єгова?

Подібно до посібника користувача, Біблія — це порадник для життя

Наведімо приклад. Коли ви купуєте якийсь прилад, скажімо фотоапарат чи комп’ютер,  то очікуєте, що до нього додадуть і посібник користувача, тобто інструкцію, яка допоможе вам щонайліпше використовувати цю річ. До такого посібника можна прирівняти Біблію. Вона містить чітку інструкцію для нашого життя, котру Бог як «виробник» дав нам, «користувачам». Цей «посібник» пояснює, для чого був створений «виріб» і як його найліпше використовувати.

Подібно до хорошого посібника для користувача, Біблія застерігає своїх читачів проти дій, які перешкоджають безпечному і надійному функціонуванню «виробу», тобто нашому життю. Існує чимало на перший погляд привабливих та дієвих порад і вказівок, як швидко вирішити певну проблему. Однак хіба не логічно вважати, що ми досягнемо найкращих результатів і уникнемо проблем лише тоді, коли будемо дотримуватися настанов Творця?

«Я — Господь, Бог твій, що навчає тебе про корисне, що провадить тебе по дорозі, якою ти маєш ходити. О, коли б ти прислухувався до Моїх заповідей, то був би твій спокій, як річка, а твоя справедливість, немов морські хвилі» (Ісаї 48:17, 18).

У Біблії ми знаходимо настанови і допомогу, яких потребуємо

Хоча Бог Єгова дає нам настанови і вказівки, він не змушує нас дотримуватися їх. Він любить нас і бажає нам добра, тому сердечно звертається до нас: «Я — Господь, Бог твій, що навчає тебе про корисне, що провадить тебе по дорозі, якою ти маєш ходити. О, коли б ти прислухувався до Моїх заповідей, то був би твій спокій, як річка, а твоя справедливість, немов морські хвилі» (Ісаї 48:17, 18). Іншими словами, якщо ми прислуха́ємося до Божих настанов, то матимемо щасливе життя. Отже, щоб жити добре і щасливо, ми потребуємо Бога.

Ми потребуємо пояснення причини страждань

Дехто не відчуває потреби в Богові і вважає, що нема підстав вірити в люблячого Бога, оскільки життя сповнене труднощів. Наприклад, такі особи запитують: «Чому мають страждати добрі люди? Чому народжуються хворими невинні немовлята? Чому скрізь стільки несправедливості?» Це дійсно серйозні запитання, і наше життя може докорінно змінитись, якщо ми знайдемо на них задовільні відповіді. Не поспішаймо звинувачувати Бога в стражданнях, а ліпше подивімось, що говорить Боже Слово, Біблія.

У третьому розділі книги Буття розповідається, як Сатана під виглядом змія підштовхнув першу людську пару порушити наказ Бога. Єгова застеріг Адама і Єву, що вони помруть, якщо з’їдять з дерева пізнання добра і зла. Але Сатана сказав Єві: «Умерти — не вмрете! Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло» (Буття 2:16, 17; 3:4, 5).

Цими словами Сатана не лише заявив, що Бог говорить неправду, але й натякав на те, що Боже правління несправедливе. За твердженням Диявола, люди жили б ліпше, якби слухалися його. Як можна було розв’язати ці спірні питання? Єгова вирішив не втручатися в хід подій, щоб усі його створіння побачили, чи звинувачення Сатани обґрунтовані. Так Сатана і його прибічники отримали  можливість довести, що людям буде ліпше без Бога.

Як на вашу думку, чи твердження Сатани правдиві? Чи людям ліпше без Бога і чи можуть вони успішно керувати самі собою? Людство впродовж століть зазнає невимовних страждань від несправедливості, хвороб, смерті, злочинності, морального занепаду, війн, геноциду та інших жахіть. Усе це служить беззаперечним доказом того, що намагання людей керувати собою незалежно від Бога потерпіли повної поразки. Ось чому Біблія не покладає на Бога відповідальності за всі нещастя, які спіткали людство; натомість вказує на їхню головну причину: «Запанувала людина над людиною на лихо для неї» (Екклезіяста 8:9).

Тож, очевидно, що нам треба звертатися до Бога не лише за поясненням причин наших проблем, але й для того, щоб знайти з них вихід. Як Бог вирішить проблеми, з якими стикаються люди?

Ми потребуємо Божої допомоги

Люди здавна прагнуть звільнитися від хвороб, старіння і смерті. Вони витратили на це надзвичайно багато зусиль, часу й засобів, та, на жаль, не досягли бажаних результатів. Раніше люди сподівалися, що мрія жити вічно здійсниться завдяки легендарному еліксиру життя чи джерелу вічної молодості, а в наші часи — завдяки науковим досягненням. Але всі пошуки привели до розчарувань.

Бог хоче, щоб ми мали добре життя і були щасливі. Саме таким був його початковий намір щодо людства, і він не забув про нього (Буття 1:27, 28; Ісаї 45:18). Бог Єгова запевняє нас, що неодмінно виконає свій намір (Ісаї 55:10, 11). Біблія розповідає про Божу обіцянку відновити Рай, який втратила перша людська пара. В останній книзі Біблії сказано: «Він [Бог Єгова] витре кожну сльозу з їхніх очей. І вже не буде ані смерті, ані жалоби, ані голосіння, ані болю. Колишнє минуло» (Об’явлення 21:4). Як Бог відновить ці чудові умови і які благословення принесе нам здійснення його обіцянки?

Божий Син, Ісус Христос, навчав своїх послідовників молитися про виконання Божої волі. Сьогодні чимало людей знають і часто повторюють молитву «Отче наш», також відому як Господня молитва. Вона починається такими словами: «Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі» (Матвія 6:9, 10, переклад І. Огієнка). Справді, за допомогою свого Царства Бог Єгова усуне жахливі наслідки людського правління і встановить, як і обіцяв, праведний новий світ * (Даниїла 2:44; 2 Петра  3:13). Що нам робити, аби побачити виконання Божої обіцянки?

Ісус Христос вказав на один простий крок, який нам треба зробити: «Щоб отримати вічне життя, потрібно пізнавати тебе, єдиного правдивого Бога, і посланого тобою Ісуса Христа» (Івана 17:3). Дійсно, завдяки допомозі Бога ми зможемо отримати вічне життя. Отож, надія на чудове майбутнє — це ще одна вагома підстава, чому ми потребуємо Бога.

Час звернутися до Бога

Майже дві тисячі років тому апостол Павло проповідував в Афінах на Ареопазі, також відомому як пагорб Ареса. Звертаючись до вільнодумних мешканців міста, Павло сказав про Бога: «Він... сам дає усім життя, і дихання, і все. Бо завдяки йому ми живемо, рухаємося та існуємо, і навіть декотрі ваші поети говорили: “Ми — його нащадки”» (Дії 17:25, 28).

Слова Павла, звернені до афінян, актуальні й сьогодні. Наш Творець дає нам повітря, яким ми дихаємо, їжу, яку споживаємо, і воду, яку п’ємо. Просто кажучи, ми не можемо жити без добрих дарів, які Єгова рясно постачає нам. Але чому Бог не припиняє давати ці дари всім людям, навіть тим, хто не задумується про нього? Як сказав Павло, Творець це робить, щоб люди «наполегливо шукали Бога і таки знайшли його, а він недалеко від кожного з нас» (Дії 17:27).

Чи хотіли б ви пізнати Бога, тобто більше довідатися про його намір і поради, які він дає, щоб люди жили щасливо тепер і цілу вічність? Якщо так, то заохочуємо вас порозмовляти з тими, хто приніс вам цей журнал, або зв’язатися з його видавцями. Вони охоче допоможуть вам.

^ абз. 5 Згідно з Біблією, Єгова — це ім’я Бога.

^ абз. 20 Більше інформації про те, як Царство виконає на землі волю Бога, ви знайдете у 8-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови. Книжку можна читати он-лайн чи завантажувати з сайту www.jw.org/uk.