Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи ви будете довіряти Богові?

Чи ви будете довіряти Богові?

УЯВІТЬ, що ви маєте друга, яким захоплюєтесь, але один з його вчинків дуже спантеличує вас. Інші критикують вашого друга за цей вчинок і приписують йому погані спонуки, говорячи, що він жорстокий. Чи ви відразу погодитеся з цими людьми, чи вислухаєте пояснення свого друга? Чи ви виявите терпіння і будете далі вірити в його чисті спонуки, якщо він не поруч і не може вам всього пояснити?

Перед тим як засуджувати свого друга, ви, напевно, захочете дізнатися більше. Скажімо, ви запитаєте себе: «Наскільки добре я знаю його і чому ним захоплююсь?» Це буде справедливо. Але поміркуйте: чи не варто поставити такі самі запитання, перш ніж вважати Бога жорстоким.

Можливо, вам важко зрозуміти якісь вчинки Бога або ж вас приводить у замішання те, що́ він допустив. Існує багато людей, які називають Бога жорстоким і можуть підштовхувати вас приписувати йому погані мотиви. Чи будете ви й далі вірити, що в Бога хороші спонуки, навіть не довідавшись про всі факти? Відповідь залежатиме від того, наскільки добре ви знаєте Бога. Запитайте себе: «Яким другом є для мене Бог?»

Якщо у вас важке життя, то, скоріш за все, ви не вважаєте Бога своїм другом. Але зупиніться і подумайте. Чи Бог спричиняє труднощі у вашому житті, чи, навпаки, обдаровує вас благословеннями? Як ми довідалися, правитель цього світу — Сатана, а не Єгова (Івана 12:31). Тому саме Сатана є джерелом багатьох лих та несправедливості. І ви, мабуть, згідні, що чимало наших проблем виникає внаслідок людської недосконалості та непередбачених обставин.

Чи Бог спричиняє труднощі у вашому житті, чи, навпаки, обдаровує вас благословеннями?

А що ж тоді можна сказати про Бога? Поміркуйте: Біблія повідомляє, що він «вчинив небо й землю» і дивовижно створив тіло людини. У ній також говориться, що «в руці [Єгови] душа твоя» (Псалом 124:8; 139:14; Даниїла 5:23). Яке значення все це має для нас?

Це означає, що кожним своїм подихом і самим існуванням ми зобов’язані нашому Творцеві (Дії 17:28). Це означає, що наше життя, краса навколишнього світу, приємні почуття, які приносять любов і дружба, можливість насолоджуватися їжею, відчувати запахи і дотики, а також чути звуки — все це дари від Бога (Якова 1:17). Ви, напевно, погодитеся: такі благословення доводять, що Бог є нашим Другом, який гідний пошани і довіри.

Мабуть, вам важко довіряти Богові, оскільки ви недостатньо добре знаєте його. І вас можна зрозуміти. У цих коротких статтях не розглянути всіх причин, які спонукують людей вважати Бога жорстоким. Але чи не варто докласти зусиль, щоб ближче познайомитися з Богом? * Безперечно, якщо ви так зробите, то пізна́єте правду про нього. Чи він жорстокий? Зовсім ні, адже «Бог є любов» (1 Івана 4:8).

^ абз. 8 Дізнайтесь більше, чому Бог допускає страждання, з 11-го розділу книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Книжка опублікована Свідками Єгови.