Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Читачі запитують

Чи Бог всюдисущий?

Чи Бог всюдисущий?

Багато релігій вчить, що Бог всюдисущий, тобто перебуває всюди одночасно. Наприклад, у «Новій католицькій енциклопедії» (англ.) сказано, що Бог «присутній у кожному творінні». Джон Веслі, засновник методистської церкви, написав проповідь за назвою «Про всюдисущого Бога». У ній Веслі стверджує, що «немає такого місця, чи то в межах творіння, чи поза його межами, де б не було Бога».

А що говорить Біблія? Чи Бог всюдисущий? Чи він перебуває одночасно у кожному місці на небі, на землі, і навіть у людях?

Боже Слово каже, що Бог має визначене місце перебування — небеса. У молитві царя Соломона, записаній у Біблії, є такі слова: «Ти почуєш це з небес, місця постійного пробування Свого» (1 Царів 8:43). Коли Ісус Христос вчив учнів молитись, то казав звертатись до Бога: «Батьку наш, що на небесах» (Матвія 6:9). Після воскресіння Христос увійшов «у саме небо, щоб стати за нас перед лицем Бога» (Євреїв 9:24).

Ці уривки чітко показують, що Бог Єгова не перебуває усюди, а лише в небі. Зрозуміло, вжите в них слово «небеса» не стосується ані земної атмосфери, ані безмежного космосу. Буквальне небо не може вмістити Творця всього усесвіту (1 Царів 8:27). У Біблії сказано, що «Бог є Дух» (Івана 4:24). Він живе у небі — невидимому духовному світі, який не є частиною фізичного Усесвіту (1 Коринфян 15:44).

А як зрозуміти біблійні уривки, які нібито говорять, що Бог всюдисущий? Приміром, в Псалмі 139:7—10 записані такі слова Давида: «Куди я від Духа Твого піду, і куди я втечу від Твого лиця? Якщо я на небо зійду,— то Ти там, або постелюся в шеолі — ось Ти! Понесуся на крилах зірниці, спочину я на кінці моря,— то рука Твоя й там попровадить мене». Чи ці слова доводять, що Бог всюдисущий і перебуває одночасно в усіх згаданих місцях?

Зверніть увагу, що спочатку Давид спитав: «Куди я від Духа * Твого піду..?» За допомогою свого духу Бог може все бачити і здійснювати свою волю будь-де, і йому не потрібно перебувати в тому місці чи йти туди. Це можна пояснити на прикладі. У недавні роки вчені могли досліджувати ґрунт з Марса, планети, яку від Землі відділяють мільйони кілометрів. Як їм це вдалося? Учені не літали на Марс, вони вивчали фотографії та іншу інформацію, яку отримали через відправлені на Марс космічні зонди.

Так само й Богу Єгові не треба бути всюдисущим, аби знати, що відбувається у кожній точці всесвіту. Боже Слово запевняє: «Немає такого створіння, яке було б невидиме для Нього» (Євреїв 4:13). Завдяки своїй могутній діючій силі, або святому духу, Єгова може все бачити і здійснювати свій намір з певного місця — «святого мешкання Свого, із небес» (Повторення Закону 26:15).

^ абз. 8 Єврейське слово, перекладене як «дух», стосується Божої діючої сили, якою Бог виконує свою волю.