Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чому Свідки Єгови не використовують зображень у поклонінні?

Чому Свідки Єгови не використовують зображень у поклонінні?

Читачі запитують

Чому Свідки Єгови не використовують зображень у поклонінні?

По цілому світі індуїсти, буддисти, католики і православні вважають статуї та зображення важливим атрибутом їхнього поклоніння. Жителі деяких африканських країн обожнюють фігурки, вирізьблені з дерева чи каменю. Вони вірять, що в цих предметах перебуває божество або його дух.

На противагу цьому Свідки Єгови не використовують у своєму поклонінні жодних статуй чи образів. У Залах Царства, де вони збираються, ви не побачите ані ікон святих, ані статуй Ісуса чи Марії *. Чому? Розгляньмо, що Біблія говорить про використання зображень у поклонінні.

Чого Бог вимагав від ізраїльтян?

Визволивши ізраїльтян з Єгипту, Єгова дав їм чіткі вказівки, як слід поклонятись йому. Наприклад, у другій з Десяти Заповідей сказано: «Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я — Господь, Бог твій, Бог заздрісний» (Вихід 20:4, 5)

Саме тоді, коли Бог передавав ці заповіді Мойсею, ізраїльтяни зробили золоте теля, ймовірно, наслідуючи єгиптян, які поклонялися тваринам. Ізраїльтяни не назвали статую іменем єгипетського божка. Вони вважали, що це теля символізує Єгову (Вихід 32:5, 6). А як до цього поставився Бог? Він розгнівався на тих, хто поклонявся теляті, і Мойсей знищив ідола (Вихід 32:9, 10, 19, 20).

Пізніше Бог Єгова розширив другу заповідь. Через Мойсея Бог нагадав ізраїльтянам, що вони не повинні були робити собі «тесаного боввана, подобу якоїсь постаті, як от постаті жіночої або чоловічої, подобу тварини, що на землі, подобу якогось крилатого птаха, що літає попід небесами, подобу якоїсь тварини, що повзає по землі, подобу якоїсь риби, що в воді під землею» (Повторення Закону 4:15—18, Хом.). Тож ізраїльтянам не дозволялося в поклонінні Богові використовувати ідолів будь-якої форми.

І все ж таки ізраїльтяни втягнулися в ідолопоклонство. Єгова багато разів застерігав їх проти цього і посилав своїх пророків, які проголошували неминуче покарання (Єремії 19:3—5; Амоса 2:8). Проте більшість ізраїльтян нехтувала цими попередженнями. Тому 607 року до н. е. Єгова дозволив вавилонянам знищити Єрусалим і забрати його народ у неволю (2 Хронік 36:20, 21; Єремії 25:11, 12).

Ідолопоклонство і перші християни

У I столітті, навертаючись на християнство, люди з інших народів переставали поклонятися ідолам. Зверніть увагу, що́ про навчання Павла сказав ефеський срібляр Димитрій, який виготовляв ідоли: «Мужі, ви добре знаєте, що завдяки цьому ремеслу ми маємо великий достаток. І ви бачите й чуєте, що не тільки в Ефесі, але й в усій провінції Азії цей Павло переконав досить багато людей і схилив їх до іншої думки: мовляв, божки, зроблені руками, насправді не боги» (Дії 19:25, 26).

Слова Димитрія підтвердив сам Павло. Звертаючись до греків в Афінах, він сказав: «Ми... не повинні думати, що Бог подібний до золота, срібла чи каменю або до чогось, вирізьбленого завдяки майстерності та уяві людини. І хоча колись Бог не зважав на часи такого незнання, тепер він говорить людям, щоб усі вони скрізь покаялися» (Дії 17:29, 30). Про ідолопоклонство Павло писав також до фессалонікійців. Він похвалив їх: «Ви покинули свої ідоли та навернулись до Бога» (1 Фессалонікійців 1:9).

Проти поклоніння ідолам християн застерігав не лише Павло, але й апостол Іван. Під кінець I століття Іван настійно закликав: «Стережіться ідолів» (1 Івана 5:21).

Свідки Єгови слухаються чіткого наказу Бога не використовувати зображень у поклонінні йому. Вони дуже серйозно ставляться до слів Бога Єгови: «Я Господь,— оце Ймення Моє, і іншому слави Своєї не дам, ні хвали Своєї божкам» (Ісаї 42:8).

[Примітка]

^ абз. 4 У деяких Залах Царства висять картини, на яких намальовані біблійні персонажі. Однак такі картини є частиною інтер’єру, а не предметом поклоніння, як-от ікони. Свідки Єгови не моляться до цих зображень і не кланяються перед ними.

[Вставка на сторінці 31]

«Я Господь,— оце Ймення Моє, і іншому слави Своєї не дам, ні хвали Своєї божкам» (Ісаї 42:8)