Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

«Стежку ніг своїх вирівняй», щоб духовно рости

«Стежку ніг своїх вирівняй», щоб духовно рости

У 537 році до н. е. Божі служителі вирушили з Вавилону до Єрусалима. Єгова дуже цікавився їхньою подорожжю. Він сказав їм: «Чистьте дорогу народові! Будуйте дорогу, будуйте дорогу, дорогу ту биту, очистьте від каменя» (Ісаї 62:10). Уявімо собі, як декотрі євреї взялися за це завдання. Можливо, вони групами вирушали вперед, щоб будувати дорогу, засипаючи рівчаки й вирівнюючи важкопрохідні ділянки. Завдяки їхнім зусиллям усьому народу, який ішов за ними, було легше повертатися до рідного краю.

Подібне можна сказати про наш шлях до духовних цілей. Єгова прагне, щоб усі його служителі безперешкодно йшли цим шляхом. Його Слово заохочує нас: «Стежку ніг своїх вирівняй, і стануть міцні [«безпечні», «Переклад нового світу», англ.] всі дороги твої» (Прип. 4:26). Хоч би скільки років вам було, мудро прислухатися до цієї поради від Бога.

ПРИЙМАЙ МУДРІ РІШЕННЯ

Ви, напевно, чули, як хтось каже про підлітка: «Він далеко піде» або «Перед нею відкриваються великі можливості». Молоді люди здебільшого є кмітливими, мають добре здоров’я і прагнуть досягти успіху. Біблія влучно говорить: «Окраса юнацтва — їхня сила» (Прип. 20:29). Юна особа, яка використовує свої здібності й енергію, щоб служити Єгові, може досягти духовних цілей і бути по-справжньому щасливою.

Щоправда, здібності молодих людей високо цінуються у світі. Коли Свідок добре навчається в школі, класний керівник, вчителі або однокласники можуть настійно радити йому здобути вищу освіту, яку вважають запорукою успіху в цій системі. Або ж юного Свідка, який має хороші фізичні задатки, можуть спонукувати зробити спортивну кар’єру. Можливо, ти сам опинився в такій  ситуації або знаєш тих, хто зазнає подібного тиску. Завдяки чому молоді християни зможуть приймати мудрі рішення?

Біблійні принципи допоможуть обрати найкращу дорогу в житті. «Пам’ятай в днях юнацтва свого про свого Творця»,— говориться в Екклезіяста 12:1. Що ви, молоді люди, можете робити, аби пам’ятати «про свого Творця»?

Подивімося, що відбулось у житті Еріка * із Західної Африки. Йому дуже подобалось грати у футбол. Коли він мав 15 років, його взяли в національну збірну команду. Це означало, що незабаром Ерік міг почати тренування в Європі й зробити кар’єру у великому спорті. Але як йому допомогла порада пам’ятати про свого Творця? І чого з прикладу Еріка можуть навчитися молоді люди?

Ще в школі Ерік почав вивчати Біблію зі Свідками Єгови. З неї він довідався, що Творець остаточно вирішить проблеми людства. Ерік зрозумів, що важливо присвячувати свій час та сили виконанню Божої волі. Тому хлопець постановив не йти у великий спорт. Натомість він охрестився і зайнявся духовними справами. З часом Ерік став служителем збору і згодом отримав запрошення на навчання в Біблійній школі для неодружених братів.

Якби Ерік поставив на перше місце спортивну кар’єру, то міг би здобути славу та багатство. Проте він зрозумів правдивість біблійного принципу: «Маєток багатому — місто твердинне його, і немов міцний мур ув уяві його» (Прип. 18:11). І справді, безпека, яку людина шукає в багатстві, є, по суті, оманою. Крім того, ті, хто з усіх сил домагається багатства, зазвичай завдають «собі величезних страждань» (1 Тим. 6:9, 10).

На щастя, чимало молодих людей знаходять радість і тривалу безпеку в повночасному служінні. Ось що каже Ерік: «Я долучився до великої “команди” повночасних служителів Єгови. Це для мене найліпша команда, і я вдячний Єгові за те, що він показав мені єдиний шлях до справжнього щастя та успіху в житті».

А що сказати про тебе? Замість того щоб ставити світські цілі, чому б тобі не зміцнювати «дороги твої» перед Єговою, беручи участь у піонерському служінні? (Дивіться супровідну інформацію  «Навчання, якого не здобудеш в університеті»).

УСУВАЙ ПЕРЕШКОДИ ЗІ СВОГО ШЛЯХУ

Відвідуючи філіал у США, одне подружжя помітило, з якою радістю бетелівці служать Єгові. Пізніше сестра написала: «Ми надто призвичаїлися до свого ритму життя». Ця пара вирішила розширити своє служіння і присвячувати йому більше часу й сил.

Колись ці чоловік і жінка хотіли зробити певні зміни, але це здавалося для них надто важким. Та одного дня вони роздумували над денним віршем з Біблії. Це були Ісусові слова, записані в Івана 8:31: «Якщо ви і далі перебуватимете в моїй науці, то справді будете моїми учнями». Тож вони почали міркувати: «Усе, на що нам доведеться піти, щоб спростити життя, варте того». Ці брат і сестра продали свій великий дім, позбулися інших тягарів і переїхали у збір, який потребував допомоги. Тепер вони є піонерами, допомагають будувати Зали Царства й служать добровольцями на обласних конгресах. Що вони думають про такі зміни? «Ми відчуваємо невимовну радість, бо ведемо простіше життя і робимо те, до чого нас заохочує організація Єгови».

ЗАЛИШАЙСЯ НА ШЛЯХУ ДО ДУХОВНОГО РОСТУ

Соломон написав: «Нехай дивляться очі твої уперед, а повіки твої нехай перед тобою простують» (Прип. 4:25). Подібно до водія, який уважно дивиться вперед, нам слід уникати всього, що могло б відвертати нашу увагу від духовних цілей і їхнього досягнення.

А які досяжні цілі ти можеш ставити? Наприклад, розпочати повночасне служіння. Також ти міг би допомагати поблизькому зборові, в якому існує потреба в досвідчених проповідниках, опрацьовувати його велику територію.  Або, можливо, в якомусь зборі багато хороших вісників, але в ньому бракує старійшин і служителів збору. Чому б тобі не подумати про такі цілі? Поговори з районним наглядачем, аби довідатись, яку допомогу ти міг би надати. Якщо ти прагнеш робити більше, попроси про додаткову інформацію стосовно віддалених зборів, які потребують допомоги *.

Пригадаймо слова, записані в Ісаї 62:10. Деякі євреї, мабуть, важко працювали, щоб вирівняти та розчистити дорогу, якою Божий народ мав повертатися до рідного краю. Якщо ти з усіх сил намагаєшся досягати цілей у священному служінні, не опускай рук. Бог і тобі допоможе досягнути таких цілей. Проси в Єгови мудрості й старайся усувати будь-які перешкоди. У свій час ти, ймовірно, побачиш, як Бог допоможе тобі «стежку ніг своїх вирівняти» (Прип. 4:26).

^ абз. 8 Ім’я змінено.

^ абз. 18 Дивіться книжку «Організовані, щоб виконувати волю Єгови», сторінки 111, 112.