Друга книга Самуїла 22:1—51

22  Давид звернувся до Єгови зі словами цієї пісні+ в день, коли Єгова визволив його з рук усіх ворогів+ і з рук Сау́ла.+  Він сказав: «Єгова — скеля моя і твердиня,+ він мій Визволитель.+   Мій Бог — скеля,+ і в ньому знайду пристановище. Він мій щит+ і спасіння*, мій безпечний сховок*,+він моє укриття,+ спаситель,+ від насилля рятує мене.   Я кличу Єгову — того, хто достойний хвали,і він врятує мене від ворогів.   Хвилі смертоносні бушують довкола мене,+і негідники, наче стрімкі потоки, навели на мене жах.+   Пута могили* обвили мене,+смерть поставила на мене свої тенета.+   У час біди я кликав Єгову,+кликав я Бога свого,і він зі свого храму мій голос почув,мої благання про поміч дійшли до його вух.+   Здригнулася земля і затряслась,+основи небес затремтіли+і захитались, бо розгнівався він.+   З його ніздрів ішов дим,а з вуст — нищівний вогонь,+розжарене вугілля розліталось від нього. 10  Він нахилив небеса і зійшов,+під ногами в нього були темні хмари.+ 11  На херувима+ він сів і прилетів,з’явився на крилах духа*.+ 12  Його сховком стала пітьма,+темні води і густі хмари. 13  З осяйного неба перед ним посипалось розжарене вугілля. 14  Тоді голос Єгови загримів із небес,+озвався Всевишній.+ 15  Він пустив стріли+ і розпорошив ворогів,метнув блискавки і ви́кликав серед них замішання.+ 16  Від докору Єгови, від потужного подиху його ніздрів+оголилося дно морське+і відкрились основи землі. 17  Простягнув він руку свою з висотиі мене підхопив, з глибоких вод мене витягнув.+ 18  Він врятував мене від могутнього ворога,+від моїх ненависників, які були сильніші за мене. 19  Вони напали на мене в день мого нещастя,+але Єгова був мені опорою. 20  Він привів мене у безпечне* місце,+врятував, тому що вподобав мене.+ 21  Єгова винагороджує мене за праведність,+дає нагороду за невинність мою*.+ 22  Адже я тримаюсь доріг Єгови,Бога свого я не покидаю — такого зла не чиню. 23  Усі його присуди+ переді мною,і я не відхилюся від його постанов.+ 24  Я буду перед ним бездоганним+і остерігатимусь провини.+ 25  Нехай Єгова винагородить мене за праведність,+за те, що я невинний перед ним.+ 26  З відданим ти поводишся віддано,+з людиною бездоганною — бездоганно.+ 27  Тому, хто зберігає чистоту, ти виявляєш свою чистоту,+а підступному показуєш, що тебе не перехитрувати*.+ 28  Смиренних людей ти рятуєш,+а пихатих зневажаєш поглядом своїм.+ 29  Єгово, ти — мій світильник,+Єгова освітлює мені темряву.+ 30  З твоєю допомогою я виступлю проти банди грабіжників,завдяки Божій силі переберусь через мур.+ 31  Дорога правдивого Бога досконала,+слово Єгови чисте,+він щит для всіх, хто сховку в нього шукає.+ 32  Хто ж є Богом, крім Єгови?+ Хто є скелею, крім нашого Бога?+ 33  Правдивий Бог — моя надійна фортеця.+ Він вирівнює дорогу мою.+ 34  Він робить ноги мої швидкими, як в оленя,і допомагає встояти на висотах.+ 35  Він вчить мене воювати,і руки мої можуть напнути мідного лука. 36  Ти даєш мені щит спасіння. Твоє смирення звеличує мене.+ 37  Ти робиш дорогу мою широкою, щоб я мав де ступати,і не послизнуться ноги* мої.+ 38  Я буду гнатися за своїми ворогами і їх знищу,не повернуся, доки вони не будуть вигублені. 39  Вигублю і розіб’ю їх, і вони вже не встануть,+попадають мені під ноги. 40  Ти даси мені силу для бою,+повалиш переді мною тих, хто повстає проти мене.+ 41  Ворогів моїх ти змусиш утікати*,+і я погублю* своїх ненависників.+ 42  Вони кличуть на допомогу, але їх ніхто не рятує,кличуть Єгову, але він не відповідає.+ 43  Зітру їх на порох земний,розітру і розтопчу, як вуличне болото. 44  Ти захистиш мене від уїдливих дорікань моїх людей,+збережеш, щоб поставити над народами.+ Народ, якого я не знав, буде служити мені,+ 45  прийдуть до мене чужинці з поклонами.+ Те, що вони почують про мене, спонукає їх підкоритися мені*. 46  Вони втратять відвагу*і тремтячи повиходять з укріплень своїх. 47  Єгова — живий Бог! Нехай лине хвала моїй Скелі+і хай звеличиться Бог, Скеля мого спасіння!+ 48  Правдивий Бог мститься за мене,+народи мені підкоряє+ 49  і визволяє від ворогів. Ти підносиш мене+ над тими, хто нападає на мене,і спасаєш від людини жорстокої.+ 50  Тому, Єгово, я буду дякувати тобі серед народів+і піснею буду вихваляти* твоє ім’я.+ 51  Бог чинить величні діла, рятуючи* свого царя.+ Він повіки виявлятиме віддану любов своєму помазанцю,Давиду і його потомству*».+

Примітки

Або «і могутній спаситель». Букв. «ріг спасіння». Див. глосарій, Ріг.
Або «твердиня».
Або «шео́лу», тобто спільної могили людства. Див. глосарій.
Або «вітру».
Або «просторе».
Букв. «чистоту моїх рук».
Або, можливо, «з підступним поведешся як безумний», тобто Божі дії здаватимуться підступній людині безумними.
Або «щиколотки».
Або «даси мені спини моїх ворогів».
Букв. «змушу замовкнути».
Букв. «почувши вухом, вони підкоряться мені».
Або «зів’януть».
Або «і гратиму для».
Або «величні перемоги для».
Букв. «насінню».

Коментарі

Медіафайли