Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Від наших читачів

Від наших читачів

Від наших читачів

Як визначають вік стародавніх манускриптів (лютий 2008). Ця стаття мене розчарувала. Я знаю, що скорочення «н. е.» означає «наша ера», а «до н. е.» — «до нашої ери». За свої 70 років я часто стикався зі скороченнями «до Р. Х.» і «по Р. Х.», які стосуються періодів до народження Ісуса і після. Використання лише «до н. е.» чи «н. е.» може створити враження, що заперечується факт народження Ісуса.

Р. В., США

«Пробудись!» відповідає: Хоча в країнах, де більшість сповідує християнство, використовують позначення «по Р. Х.» (по Різдві Христовому, тобто в рік нашого Господа) і «до Р. Х.» (до Різдва Христового), ми вирішили використовувати скорочення «н. е.» (нашої ери) і «до н. е.» (до нашої ери). Чому? По-перше, існує чимало доказів того, що Ісус народився у 2 році до н. е. По-друге, у багатьох країнах літературу Свідків Єгови читають люди, які не сповідують християнство. По-третє, слово «Христос» означає «Помазанець». Ісус став Месією, тобто Христом, коли був помазаний Божим духом під час свого хрещення у 29 році н. е. (Матвія 3:13—17). Отже, Ісус не народився Христом, а став ним у рік свого хрещення. Цікаво, що нині скорочення «н. е.» і «до н. е.» вживають дедалі частіше, а також використовують майже в усіх сучасних словниках і багатьох наукових працях. Свідки Єгови переконані, що Ісус і його жертовна смерть відіграють важливу роль у виконанні Божих намірів та в нашому спасінні.

Молоді люди запитують... Як давати собі раду з серйозною недугою? (лютий 2008). Надзвичайно вдячна вам за цю статтю, вона прийшла дуже вчасно. Я захворіла і пролежала в лікарні три тижні. Коли повернулася з лікарні, то отримала ваш журнал. Згадані в статті проблеми молодих людей мені знайомі. Дякую вам за наведені приклади і поради.

К. П., Канада

Я дуже зворушена, що Бог Єгова дає розраду тим, хто страждає від важкої хвороби. У ранньому дитинстві мені поставили діагноз — церебральний параліч. Хоча я не можу ходити, проте служу допоміжним піонером. З нетерпінням чекаю того часу, коли на райській землі «буде скакати кривий, немов олень» (Ісаї 35:5, 6).

Ю. Ю., Південна Корея

Я знову і знову перечитувала цю статтю та не могла стримати сліз, відчуваючи ніжну турботу Єгови. Він ніби загорнув нас у теплу ковдру, щоб захистити від усякого лиха. Дуже вам дякую.

М. Т., Японія

Чи смерть — це кінець усього? (грудень 2007). Кілька місяців тому у мене померла мама. Мого серця особливо торкнулась обіцянка про воскресіння, яка обговорювалась у цій серії статей. Велике вам спасибі. Цей журнал приніс мені розраду і підбадьорення.

М. Р., Мадагаскар