跳到內容

跳到副菜單

跳到目錄

守望台(研讀版)  |  2017年10月

真理“唔係要帶嚟和平,而係要帶嚟刀劍”

真理“唔係要帶嚟和平,而係要帶嚟刀劍”

“唔​好​以為​我​嚟​係​要​為​地上​帶​嚟​和平;我​嚟​唔​係​要​帶​嚟​和平,而係​要​帶​嚟​刀劍。”——馬太福音​10:34

唱詩​125,135​

1,2. (甲)我哋​而家​享有​點樣​嘅​平安?(乙)乜嘢​阻礙​我哋​得到​真正​嘅​和平?(請​睇​吓​課文​開頭​嘅​圖片)

我哋​每​一​個​人​都​好想​過​和平、無憂無慮​嘅​生活。我哋​好​感激​有​耶和華​所​賜​嘅​平安,呢​種​平安​可以​幫助​我哋​喺​思想​同​感情​上​保持​平靜​安​寧。(腓立比書​4:6,7)由於​我哋​獻​咗​身​俾​耶和華,我哋​都​可以“同​上帝​享有​和睦​嘅​關係”。(羅馬書​5:1

2 不過,上帝​帶​嚟​真正​和平​嘅​嗰​一​日​仲​未​到。喺​最後​日子​呢​段​難以​應付​嘅​非常​時期,好多​人​都​有​好​爭辯​嘅​精神,到處​充滿​紛爭。(提摩太後書​3:1-4)身​為​基督徒,我哋​面對​嘅​係​一​場​屬靈​嘅​戰爭,要​對抗​撒但​同​佢​所​鼓吹​嘅​錯誤​道理。(哥林多後書​10:4,5)但係,對​我哋​嘅​和平​造成​最​大​威脅​嘅​係​不​信​嘅​家人。有啲​家人​可能​會​嘲笑​我哋​嘅​信仰,指責​我哋 破壞​家庭,或者​威脅​我哋,如果​唔​放棄​信仰,就​同​我哋​斷絶​關係。我哋​應該​點樣​看待​家人​嘅​反對?我哋​可以​點樣​成功​應對​家人​反對​所​帶​嚟​嘅​挑戰?

點樣​看待​家人​嘅​反對

3,4. (甲)耶穌​嘅​教導​帶​嚟​乜嘢​影響?(乙)對​嗰啲​想​跟從​耶穌​嘅​人​嚟​講,乜嘢​情況​係​個​特别​嘅​挑戰?

3 耶穌​知道​自己​嘅​教導​會​造成​分裂,而且​門徒​喺​受​到​反對​嘅​時候​需要​勇氣。呢啲​反對​會​影響​家庭​成員​之​間​嘅​和睦​關係。耶穌​話:“唔​好​以為​我​嚟​係​要​為​地上​帶​嚟​和平;我​嚟​唔​係​要​帶​嚟​和平,而係​要​帶​嚟​刀劍。我​嚟​係​要​引起​分裂:兒子​要​對抗​父親,女​兒​要​對抗​母​親,媳婦​要​對抗​婆婆。人​嘅​仇敵​就係​自己​嘅​家人。”(馬太福音​10:34-36

4 當​耶穌​講“唔​好​以為​我​嚟​係​要​為​地上​帶​嚟​和平”呢​句​話​嘅​時候,佢​係​想​人​諗​清楚,如果​要​成為​佢​嘅​門徒​就​會​面對​考驗。佢​傳講​嘅​信息​會​造成​分裂。當然,耶穌​嘅​目的​係​宣揚​上帝​嘅​信息,而​唔​係​想​破壞​人​同​人​之​間​嘅​關係。(約翰福音​18:37)不過,如果​一​個​人​嘅​好友​或者​家人​排斥​真理,噉​對​佢​嚟​講,跟從​耶穌​嘅​教導​就​會​係​個​挑戰。

5. 耶穌​嘅​門徒​要​面對​乜嘢​考驗?

5 耶穌​指​出,佢​嘅​門徒​必須​忍受​嘅​痛苦​包括​家人​嘅​反對。(馬太福音​10:38)為咗​表明​配​做​耶穌​嘅​門徒,基督徒​需要​忍受​家人​嘅​嘲笑,甚至​俾​佢哋​疏遠。不過,佢哋​得到​嘅,遠遠​超過​佢哋​所​失去​嘅。(請​讀​馬可福音​10:29,30

6. 如果​親人​反對​我哋​崇拜​耶和華,我哋​一定​要​緊記​乜嘢?

6 就算​親人​反對​我哋​崇拜​耶和華,我哋​都​會​繼續​愛​佢哋,但係​要​緊記,我哋​最​愛​嘅​係​上帝​同​基督。(馬太福音​10:37)我哋​亦​都​要​知道,撒但​會​嘗試​利用​我哋​對​家人​嘅​愛​嚟​破壞​我哋​對​耶和華​嘅​忠貞。等​我哋​嚟​睇​吓​同​家人​反對​有關​嘅​幾​種​情況,以及​我哋​可以​點樣​成功​應付​呢啲​挑戰。

不​信​嘅​配偶

7. 有​不​信​配偶​嘅​基督徒​應該​點樣​看待​自己​嘅​情況?

7 聖經​話,結​咗​婚​嘅​人“必定​身​受​患難”。(哥林多前書​7:28)如果​你​有​不​信​嘅​配偶,你​可能​會​經歷​更​多​嘅​壓力​同​憂慮。不過,用​耶和華​嘅​觀點​嚟​睇​呢​件​事​係​好​重要​嘅。就算​你​嘅​配偶​唔​跟從​基督,都​唔​應該​成為​你哋​離婚​或者​分居​嘅​理由。(哥林多前書​7:12-16)一​個​不​信​嘅​丈夫​喺​屬靈​方面​可能​唔​會​帶頭,但​佢​作為​一家之主,應該​得到​應有​嘅​尊重。同樣,即使​有​不​信​嘅​妻子,基督徒​丈夫​都​應該​對​佢​流露​出​温情,表現​無私​嘅​愛。(以弗所書​5:22,23,28,29

8. 如果​配偶​限制​你​嘅​崇拜​活動,你​可以​問​吓​自己​乜嘢​問題?

8 如果​你​嘅​配偶​限制​你​嘅​崇拜​活動,噉​可以​點​做​呢?例如,一​個​姊妹​嘅​丈夫​只係​容許​佢​喺​一​個​星期​裏面​嘅​某​幾​日​出去​傳道。如果​你​都​面對​緊​類似​嘅​情況,請​問​吓​自己:“我​嘅​配偶​有​冇​唔​俾​我​崇拜​上帝​呢?如果​冇​嘅​話,我​可唔可以​作出​讓步,接受​佢​嘅​要求​呢?” 通情達理​嘅​態度​可以​幫助​你​避免​不必​要​嘅​家庭​糾紛。(腓立比書​4:5

9. 你​可以​點樣​教導​仔女​尊重​你​不​信​嘅​配偶?

9 如果​你​有​不​信​嘅​配偶,噉​喺​教導​仔女​方面​就​更加​唔​容易​嘞。例如,你​要​教導​仔女​聽從​聖經​嘅​吩咐:“要​孝敬​父母”。(以弗所書​6:1-3)不過,如果​你​嘅​配偶​冇​跟從​聖經​崇高​嘅​道德​標準,噉​又​點​呢?你​都​應該​以身作則,帶頭​尊重​你​嘅​配偶。你​可以​留意​配偶​嘅​優點,俾​佢​知道​你​好​感激​佢。要​避免​喺​仔女​面前​講​配偶​嘅​壞話。反而,要​向​佢哋​解釋,每​個​人​都​應該​自己​決定​事​唔​事奉​耶和華。仔女​嘅​好​品行​可能​會​吸引​你​不​信​嘅​配偶​接受​真理。

揸​緊​機會​教導​仔女​聖經​真理 (請​睇​第​10​段)

10. 喺​不​信​配偶​嘅​影響​下,基督徒​可以​點樣​教導​仔女​聖經​真理?

10 有時,不​信​嘅​配偶​會​要求​仔女​參與​異教​嘅​慶祝​活動,或者​教​仔女​一啲​錯誤​嘅​宗教​道理。有啲​不​信​嘅​丈夫​可能​會​禁止​妻子​教​仔女​聖經。即使​係​噉,基督徒​妻子​仲係​會​盡​己​所​能​教導​仔女​聖經​真理。(使徒行傳​16:1;提摩太後書​3:14,15)例如,不​信​嘅​丈夫​可能​會​反對​妻子​同​未成年​嘅​仔女​討論​聖經,或者​帶​佢哋​參加​基督徒​聚會。見證人​妻子​會​尊重​丈夫​嘅​決定,不過​一​有​機會,仲係​會​向​仔女​分享​自己​嘅​信仰,教導​佢哋​認識​耶和華​同​佢​嘅​道德​標準。(使徒行傳​4:19,20)當然,基督徒​嘅​仔女​喺​信仰​方面 最終​仲係​要​自己​做​選擇。(申命記​30:19,20 *

反對​正確​崇拜​嘅​親人

11. 乜嘢​可能​會​使​我哋​同​不​信​嘅​親人​之​間​發生​矛盾?

11 起初,我哋​可能​冇​話​俾​家人​知​我哋​同​耶和華見證人​學習。不過,隨​住​信心​逐漸​增長,我哋​睇​出​需要​俾​佢哋​知道,自己​好想​事奉​耶和華。(馬可福音​8:38)如果​你​勇敢​表明​自己​嘅​立場​而​導致​自己​同​不​信​嘅​親人​之​間​發生​矛盾,請​諗​吓​以​下​嘅​一啲​方法,幫助​自己​減少​同​親人​嘅​衝突,繼續​忠於​耶和華。

12. 點解​不​信​嘅​親人​會​反對​我哋?我哋​可以​點樣​理解​佢哋​嘅​感受?

12 理解​不​信​嘅​親人​嘅​感受。我哋​認識​聖經​真理​感到​好​興奮,但係,親人​可能​以為​我哋​俾​人​呃​咗​或者​覺得​我哋​入​咗​邪教。由於​我哋​冇​同​親人​一齊​按照​傳統​慶祝​節日,親人​可能​會​覺得​我哋​唔​再​愛​佢哋,甚至​會​擔心​我哋​遭受​報應,有​唔​好​嘅​結果。我哋​應該​企​喺​佢哋​嘅​立場​考慮​佢哋​嘅​感受,留心​聆聽​佢哋​所​講​嘅,明白​佢哋​真正​嘅​憂慮。(箴言​20:5)為咗​向​唔同​嘅​人​分享​好消息,使徒​保羅​盡力​理解​各種各樣​嘅​人,“對​點樣​嘅​人,[佢]就​做​點樣​嘅​人”。我哋​都​可以​效法​保羅,嘗試​理解​家人​嘅​感受,或者​可以​揾​到​方法​幫助​佢哋​認識​真理。(哥林多前書​9:19-23

13. 我哋​應該​點樣​同​不​信​嘅​親人​溝通?

13 用​温和​嘅​態度​嚟​溝通。聖經​話,“你哋​嘅​話​要​時刻​帶​住​恩慈”。(歌羅西書​4:6)我哋​可以​求​耶和華​賜​我哋​聖靈,等​我哋​同​親人​溝通​嘅​時候​能够​表現​聖靈​嘅​果實。就算​親人​喺​信仰​方面​有​錯誤​嘅​觀點,我哋​都​唔​需要​逐一​同​佢哋​爭詏。如果​佢哋​喺​言行​方面​傷害​咗​我哋,我哋​可以​效法​使徒​嘅​榜樣。保羅​話:“俾​人​咒罵,我哋​就​祝福;俾​人​迫害,我哋​就​忍受;俾​人​詆毁,我哋​就​温和​回答。”(哥林多前書​4:12,13

14. 保持​良好​嘅​品行​可以​得到​乜嘢​益處?

14 保持​良好​嘅​品行。雖然​温和​嘅​言語​有​助​於​應對​親人​嘅​反對,但​其實,良好​嘅​品行​更加​有效。(請​讀​彼得前書​3:1,2,16通過​我哋​嘅​榜樣,親人​可以​睇​出,耶和華見證人​享有​快樂​嘅​婚姻,悉心​照顧​仔女,過​住​道德​潔淨、心滿意足​嘅​生活。就算​佢哋​唔​接受​真理,我哋​都​可以​因為​自己​嘅​良好​品行​令​耶和華​歡喜,而​得到​喜樂。

15. 我哋​可以​點樣​提前​做​好​計劃,應付​一啲​可能​會​引發​衝突​嘅​情況?

15 提前​做​好​計劃。要​預先​諗​吓​乜嘢​情況​會​引發​衝突,同埋​點樣​去​應對。(箴言​12:16,23)一​個​嚟自​澳大利亞​嘅​姊妹​話:“我​先生​嘅​爸爸​對​真理​好​反感。喺​聯繫​佢​之前,先生​同​我​會​一齊​禱告,求​耶和華​幫助​我哋,喺​爸爸​發嬲​嗰陣​都​能够​保持​冷靜​唔​駁嘴。我哋​會​預先​諗​好​講​啲​乜嘢,噉樣​可以​保持​和睦​嘅​氣氛。我哋​亦​都​會​定​好​要​傾​幾​長​時間,噉樣​就​可以​避免​因為​傾​太​耐​而​傾​到​宗教​問題,結果​發生​爭詏。”

16. 你​可以​點樣​克服​因為​令​親人​唔​開心​而​産生​嘅​内疚感?

 16 當然,想​同​不​信​親人​完全​冇​衝突​係​唔​可能​嘅。同​親人​發生​衝突​可能​會​令​你​覺得​内疚,因為​你​愛​自己​嘅​親人,同埋​一直​都​努力​想​令​佢哋​開心。如果​你​有​噉​嘅​感覺,就​要​努力​將​你​對​耶和華​嘅​忠貞​睇​得​比​對​家人​嘅​愛​更​重要。噉樣​做,就​有​可能​幫助​你​嘅​親人​睇​出,事奉​耶和華​係​好​重要​嘅。無論​點​都​好,要​記住​你​唔​能够​强迫​其他​人​接受​真理。相反,應該​俾​佢哋​睇到,你​按照​耶和華​嘅​方式​生活​得到​乜嘢​益處。仁愛​嘅​上帝​俾​機會​我哋​選擇​自己​嘅​人生路,同樣​佢​都​會​俾​機會​我哋​嘅​親人​選擇​要​唔​要​事奉​佢。(以賽亞書​48:17,18

如果​家人​離棄​耶和華

17,18. 如果​家人​離棄​耶和華,乜嘢​可以​幫助​你​應付​悲痛?

17 如果​家人​俾​會衆​開除,或者​佢​自己​離棄​真理,你​個​心​可能​好似​俾​刀​㓤​咁​痛。你​可以​點樣​應付​呢​種​悲痛?

18 保持​屬靈​常規。為咗​强化​自己,我哋​應該​經常​研讀​聖經、預習​聚會​資料​以及​參加​聚會、參與​傳道​工作,同埋​禱告​求​上帝​賜​力量​使​我哋​忍受​得​住。(猶大書​20,21)但係,如果​你​覺得​自己​冇​辦法​全心​投入​呢啲​屬靈​活動,又​或者​你​覺得​就算​保持​屬靈​常規​都​減輕​唔​到​自己​嘅​痛苦,噉​要​唔​要​繼續​呢?千祈​唔​好​放棄!良好​嘅​屬靈​常規​可以​幫助​你​控制​情緒,保持​理智。我哋​嚟​睇​吓​詩篇​73​篇​執筆者​嘅​經歷。佢​曾經​有​錯誤​嘅​觀點,變​得​非常​不滿,但係​佢​入​到​聖殿​之後,就​改變​咗​自己​嘅​諗法。(詩篇​73:16,17)你​繼續​忠心​崇拜​耶和華,同樣​都​可以​幫助​你​調整​自己。

19. 你​點樣​做​就係​尊重​耶和華​嘅​管教​安排?

19 尊重​上帝​嘅​管教。雖然​管教​喺​當時​會​令​人​難過,但​從​長遠​嚟​睇,耶和華​嘅​安排​能够​為​所有​人,包括​犯過者,帶​嚟​最好​嘅​結果。(請​讀​希伯來書​12:11例如,耶和華​吩咐​我哋 “唔​好​再​同[​嗰啲​唔​肯​悔改​嘅​人]來往”。(哥林多前書​5:11-13)雖然​我哋​嘅​心​好​難過,但係​我哋​要​避免​通過​電話、短信、書信、電子郵件、聊天​軟件​或者​社交​網站​同​被​開除​嘅​家人​有​不必​要​嘅​聯繫。

20. 我哋​可以​持守​乜嘢​希望?

20 持守​希望。愛​能够“凡​事​希望”,呢個​包括​盼望​嗰啲​離棄​耶和華​嘅​人​將來​會​返翻​真理。(哥林多前書​13:7)如果​你​睇到​一啲​迹象​顯示​家人​回心轉意,就​應該​禱告​求​耶和華​使​家人​可以​從​聖經​得到​力量,回應​上帝​嘅​呼召:“返嚟​我​呢度​啦”。(以賽亞書​44:22

21. 如果​你​因為​跟從​耶穌​而​受​到​家人​反對,應該​點樣​做?

21 耶穌​話,如果​我哋​將​任何​人​睇​得​比​佢​更​重要,我哋​就​配​唔​上​佢。耶穌​深信,就算​面對​家人​反對,門徒​都​有​勇氣​保持​忠貞。如果​你​因為​跟從​耶穌​而​為​家庭​帶​嚟“刀劍”,就​要​信賴​耶和華​可以​幫助​你​成功​應付​挑戰。(以賽亞書​41:10,13)知道​自己​付出​嘅​努力​會​令​耶和華​同​耶穌​嘅​心​歡喜,而且​佢哋​會​因為​你​嘅​忠心​而​獎賞​你,可以​幫助​你​繼續​保持​喜樂。

^ 10段 關於​有​不​信​配偶​嘅​基督徒​可以​點樣​教導​仔女​嘅​進一步​資料,請​睇《守望台》2002​年​8​月​15​日​刊“讀者來函”。