Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

Ісус — дорога, правда і життя

 РОЗДІЛ 82

Ісусове служіння в Переї

Ісусове служіння в Переї

ЛУКИ 13:22—14:6

  • ІСУС ЗАОХОЧУЄ ВХОДИТИ ЧЕРЕЗ ВУЗЬКІ ДВЕРІ

  • ВІН МАЄ ПОМЕРТИ В ЄРУСАЛИМІ

Ісус навчав та зціляв людей в Юдеї та Єрусалимі. Потім він переходить на другий бік Йордану і навчає по містах Переї. Однак невдовзі він повернеться в Єрусалим.

У Переї один чоловік запитує Ісуса: «Господи, це правда, що спасуться лише деякі?» Чоловік, мабуть, знає, що релігійні провідники сперечаються про те, скільки людей спасеться. Але Ісус не дає відповіді на його запитання, а натомість говорить, що́ слід робити для спасіння. Він каже: «З усіх сил намагайтесь увійти через вузькі двері». Дійсно, потрібно докладати наполегливих зусиль. Чому? Ісус пояснює: «Кажу вам: багато хто захоче увійти, але не зможе» (Луки 13:23, 24).

Щоб допомогти це зрозуміти, Ісус наводить приклад: «Коли господар встане й замкне двері, то ви залишитесь надворі й почнете стукати, просячи: “Пане, відчини нам”... Проте він... відповість: “Я не знаю, звідки ви. Відійдіть від мене, слуги неправедності!”» (Луки 13:25—27).

Ті, хто приходить запізно,— очевидно, тоді, коли зручно їм,— опиняються у скрутному становищі, бо двері вже замкнені. Вони мали прийти раніше, навіть якщо це було для них незручно. Так стається з багатьма людьми, які не скористалися з нагоди навчатись в Ісуса. Вони не зробили правдиве поклоніння головною справою свого життя. Ісус був посланий до юдеїв, але більшість з них втратили дану Богом можливість отримати спасіння. Тож Ісус каже, що, коли їх виженуть геть, вони будуть «плакати й скреготати зубами». Однак люди «зі сходу і заходу, з півночі і півдня», тобто з усіх народів, «посідають за столом у Божому Царстві» (Луки 13:28, 29).

Ісус пояснює: «Деякі останні [неєвреї і прості зневажені євреї] стануть першими, а перші [релігійні провідники, які пишаються, що є нащадками Авраама] — останніми» (Луки 13:30). Ці невдячні люди будуть «останніми» в тому розумінні, що взагалі не ввійдуть у Боже Царство.

Після того до Ісуса підходять фарисеї і кажуть: «Забирайся, йди звідси, бо Ірод [Антипа] хоче вбити тебе». Можливо, цар Ірод сам пустив таку чутку, бо хотів, щоб Ісус втік з цієї місцевості. Ірод, мабуть, боїться стати причетним до смерті ще одного пророка, як це було тоді, коли стратили Івана Хрестителя. Але Ісус відповідає фарисеям: «Підіть і скажіть тому лисові: “Я виганятиму демонів і зцілятиму людей сьогодні й завтра, а на третій день закінчу свою справу”» (Луки 13:31, 32). Ісус назвав Ірода лисом, напевно, тому, що ці тварини дуже хитрі. Проте Ісус не дозволить, щоб Ірод чи будь-хто інший вказував йому, коли і куди він має йти. Ісус виконає дане Батьком завдання саме в той час, який визначив Бог, а не людина.

Ісус продовжує свою подорож до Єрусалима, бо, як він сам пояснює, «неможливо, щоб пророка вбили поза Єрусалимом» (Луки 13:33). У жодному біблійному пророцтві не говориться, що Месія має померти у цьому місті. Чому ж Ісус каже, що загине саме там? Єрусалим — це столиця краю, де збирається юдейський верховний суд, Синедріон (складається з 71 члена), і де розглядаються справи людей, яких звинувачують як фальшивих пророків. Крім того, в Єрусалимі приносять тваринні жертви. Тож Ісус розуміє, що неможливо, аби його вбили в якомусь іншому місці.

«Єрусалиме, Єрусалиме, ти вбиваєш пророків і каменуєш посланих до тебе! — з сумом промовляє Ісус.— Скільки разів я хотів зібрати твоїх дітей, як квочка збирає курчат під крила свої! Але ви не захотіли. Ось ваш дім покинутий на вас» (Луки 13:34, 35). Народ відкидає Божого Сина, і покарання йому не минути!

Дорогою в Єрусалим Ісус отримує запрошення на обід від одного провідника фарисеїв. Серед присутніх в його домі є чоловік, хворий на водянку (надмірне скупчення рідини в організмі, зазвичай у ногах). Оскільки це субота, гості уважно спостерігають, чи Ісус зцілить чоловіка. Тому Ісус запитує фарисеїв та обізнаних у Законі: «Скажіть, дозволено зціляти в суботу чи ні?» (Луки 14:3).

Усі мовчать. Ісус зціляє чоловіка, а тоді запитує присутніх: «Хто з вас, якщо син ваш чи бик упаде в колодязь, не витягне його відразу ж, навіть у суботній день?» (Луки 14:5). І знову вони не мають що сказати на його переконливий аргумент.

Довідатися більше

Що таке Боже Царство?

Коли Ісус був на землі, він показав, що́ виконає Боже Царство.

Ісус навчає про Боже Царство

Про що проповідував Ісус? Як він показав, що в основі його правління лежатиме любов і справедливість?