Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

Ісус — дорога, правда і життя

 РОЗДІЛ 67

Ще ніхто не говорив так, як він

Ще ніхто не говорив так, як він

ІВАНА 7:32—52

  • ОХОРОНЦІВ ПОСИЛАЮТЬ АРЕШТУВАТИ ІСУСА

  • НИКОДИМ ЗАСТУПАЄТЬСЯ ЗА ІСУСА

Ісус все ще перебуває в Єрусалимі на Святі наметів. Йому приємно, що «багато людей з народу повірили в нього». Однак це зовсім не тішить релігійних провідників. Вони посилають охоронців, які є свого роду релігійною поліцією, щоб ті заарештували Ісуса (Івана 7:31, 32). Але Ісус не намагається сховатись.

Ісус продовжує прилюдно навчати в Єрусалимі. Він каже: «Я ще трохи побуду з вами, а потім піду до того, хто мене послав. Ви будете мене шукати, але не знайдете, і туди, де я буду, прийти не зможете» (Івана 7:33, 34). Юдеї не розуміють, що це означає, тому запитують один одного: «Куди цей чоловік збирається піти, що ми не знайдемо його? Невже він збирається піти до юдеїв, розпорошених серед греків, і навчати греків? Що означають його слова: “Ви будете мене шукати, але не знайдете, і туди, де я буду, прийти не зможете”?» (Івана 7:35, 36). Ісус говорить про свою смерть і воскресіння до життя в небі, куди його вороги «прийти» не зможуть.

Надходить сьомий день свята. Кожного ранку впродовж свята священик виливає воду, взяту з купальні Сілоам, і вона стікає до основи жертовника храму. Очевидно маючи на увазі цей звичай, Ісус вигукує: «Хто спраглий, нехай прийде до мене і п’є! На тому, хто вірить у мене, сповняться такі слова з Писання: “З його нутра потечуть потоки живої води”» (Івана 7:37, 38).

Ісус говорить про те, що станеться, коли його учні будуть помазані святим духом і отримають небесне покликання. Це помазання відбудеться після смерті Ісуса, в день П’ятидесятниці 33 року н. е. Відтоді помазані духом учні почнуть ділитися правдою з людьми, і так потечуть життєдайні води.

Почувши ці слова, деякі люди кажуть: «Це справді Пророк». Вони, очевидно, думають про передреченого пророка, який мав бути більшим за Мойсея. Інші говорять: «Він — Христос». Ще інші заперечують: «Невже Христос прийде з Галілеї? Хіба в Писанні не сказано, що Христос має бути Давидовим потомком і походити з Віфлеєма — села, де жив Давид?» (Івана 7:40—42).

Тож люди поділились. Дехто хоче, щоб Ісуса арештували, але ніхто не наважується схопити його. Коли охоронці повертаються до старших священиків та фарисеїв без Ісуса, ті запитують:

— Чому ви його не привели?

— Ми ще ніколи не бачили людини, яка б говорила так, як він,— відповідають охоронці.

Розгнівавшись, релігійні провідники вдаються до насмішок і образ: «Невже і вас ввели в оману? Хіба не бачите, що ніхто з начальників та фарисеїв не повірив у нього? А ці люди взагалі не знають Закону, вони прокляті» (Івана 7:45—49).

Тоді Никодим, фарисей і член Синедріону, наважується заступитися за Ісуса. Приблизно два з половиною роки тому він приходив уночі до Ісуса і сказав, що вірить у нього. Тепер Никодим запитує: «Хіба за нашим Законом можна судити людину, якщо не вислухати її і не дізнатися, чим вона займається?» Як релігійні провідники реагують на його слова? Вони кажуть: «Ти що, теж із Галілеї? Досліди Писання — і переконаєшся, що жоден пророк не може прийти з Галілеї» (Івана 7:51, 52).

Хоча в Писанні не говориться прямо про пророка, який би прийшов з Галілеї, але Боже Слово вказує на те, що саме звідти прийде Христос. Згідно з пророцтвом, «Галілея інших народів» мала побачити «велике світло» (Ісаї 9:1, 2; Матвія 4:13—17). Крім того, як і було передречено, Ісус народився у Віфлеємі і є нащадком Давида. Хоча фарисеї, напевно, знають про це, все ж, мабуть, саме вони розповсюджують серед людей неправдиву інформацію про Ісуса.

Довідатися більше

Ісус виявляє «мудрість від Бога»

Чому воїни, які мали арештувати Ісуса, почувши його слова, повернулися ні з чим?