Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

Ісус — дорога, правда і життя

 РОЗДІЛ 113

Приклад про старанність

Приклад про старанність

МАТВІЯ 25:14—30

  • ІСУС НАВОДИТЬ ПРИКЛАД ПРО ТАЛАНТИ

Далі перебуваючи з чотирма апостолами на Оливковій горі, Ісус розказує ще один приклад. Кілька днів тому в Єрихоні він наводив приклад про міни, яким показав, що Царство прийде в далекому майбутньому. Приклад, який Ісус розповідає тепер, багато в чому подібний на приклад про міни. Крім того, він є продовженням відповіді на запитання про Ісусову присутність і закінчення віку. За допомогою цього прикладу Ісус наголошує, що учні повинні бути старанними, розпоряджаючись тим, що їм довірено.

Він починає такими словами: «Небесне Царство подібне до одного чоловіка, який, вирушаючи в іншу країну, скли́кав рабів і довірив їм своє майно» (Матвія 25:14). Ісус вже порівнював себе до чоловіка, який вирушив у далекий край, «щоб здобути царську владу», тож учні розуміють, що «чоловік», про якого зараз іде мова,— це Ісус (Луки 19:12).

Перед тим як вирушити в іншу країну, чоловік доручає рабам своє майно. Ісус протягом трьох з половиною років свого служіння зосереджувався на проповідуванні доброї новини про Боже Царство і навчав учнів виконувати цю працю. Тепер, залишаючи їх, він впевнений, що вони старанно виконуватимуть доручене їм завдання (Матвія 10:7; Луки 10:1, 8, 9; порівняйте Івана 4:38; 14:12).

Як чоловік з Ісусового прикладу розподіляє між рабами своє майно? Ісус говорить: «Одному він дав 5 талантів, іншому — 2, а ще іншому — 1, кожному за його спроможністю, і поїхав в іншу країну» (Матвія 25:15). Що зроблять раби з довіреними їм талантами? Чи будуть вони старанними, використовуючи їх в інтересах свого пана? Ісус продовжує:

«Раб, який отримав 5 талантів, зараз же пішов, пустив їх в обіг і набув ще 5. Так само і той, який отримав 2, набув ще 2. Проте раб, який отримав лише 1, вийшов і сховав гроші свого пана, закопавши їх у землю» (Матвія 25:16—18). Що стається після повернення пана?

«Коли минуло багато часу,— розповідає Ісус,— пан тих рабів, прийшовши, зажадав від них звіту» (Матвія 25:19). Перші два раби зробили все, що могли, «кожен за [своєю] спроможністю». Обидва були старанними, працьовитими і примножили доручене їм майно. Раб, який отримав 5 талантів, подвоїв їх. Те саме зробив і той, хто  отримав 2 таланти. (У ті часи звичайний робітник мусив працювати близько 19 років, щоб заробити суму, яка дорівнювала одному таланту.) Пан хвалить кожного з них, кажучи: «Молодець, добрий і вірний рабе! Ти був вірний у малому, тому я призначу тебе над чимось більшим. Тішся разом зі своїм паном» (Матвія 25:21).

Але раб, який отримав 1 талант, повівся зовсім по-іншому. Він говорить: «Пане, я знав, що ти дуже вимоглива людина. Ти жнеш там, де не сіяв, і збираєш там, де не віяв. Тому я злякався, пішов та й сховав талант у землю. Ось твої гроші» (Матвія 25:24, 25). Цей раб навіть не віддав їх лихварям, щоб пан міг отримати хоча б якийсь прибуток. Можна сказати, що він діяв усупереч інтересам свого пана.

Тож не дивно, що пан називає його «лихим і ледачим рабом». Від цього раба забирають його талант і віддають тому, хто готовий старанно працювати. Пан пояснює, яким принципом керується: «Кожен, хто має, отримає ще більше і матиме вдосталь. А в того, хто не має, заберуть навіть те, що він має» (Матвія 25:26, 29).

Ісусові учні, які чують цей приклад, знову мають над чим подумати. Вони розуміють, що Ісус довіряє їм щось надзвичайно цінне — незрівнянну честь допомагати іншим людям ставати його учнями. Він сподівається, що вони будуть старанно виконувати доручене їм завдання. Ісус не вважає, що всі повинні брати однакову участь у праці проповідування. Як видно з прикладу, кожен має робити все, що в його силах, «за його спроможністю». Але це не означає, що Ісус буде схвалювати тих, хто «ледачий» і не докладає зусиль, щоб примножувати майно Пана.

Без сумніву, апостолів дуже підбадьорює запевнення Ісуса: «Кожен, хто має, отримає ще більше».

 

Довідатися більше

НАЙПОШИРЕНІШІ ЗАПИТАННЯ

Чому Свідки Єгови ходять від дому до дому?

Довідайтесь, що Ісус наказав виконувати своїм першим учням.

ВАРТОВА БАШТА (ВИДАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ)

Уроки з прикладу про таланти

Ця стаття уточнює наше розуміння прикладу про таланти.