Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

Ісус — дорога, правда і життя

 РОЗДІЛ 132

«Цей чоловік справді був Сином Божим»

«Цей чоловік справді був Сином Божим»

МАТВІЯ 27:45—56 МАРКА 15:33—41 ЛУКИ 23:44—49 ІВАНА 19:25—30

  • ІСУС ПОМИРАЄ НА СТОВПІ

  • НЕЗВИЧАЙНІ ПОДІЇ

Вже полудень, «шоста година». Цілий край огортає незвичайна «темрява, яка трива[є] аж до дев’ятої», тобто третьої години пополудні (Марка 15:33). Причиною цієї моторошної темряви не є сонячне затемнення, бо воно відбувається тільки в час нового місяця, а зараз Пасха і місяць повний. Крім того, ця темрява продовжується значно довше, ніж сонячне затемнення, яке триває всього кілька хвилин. Отже, темряву спричинив Бог!

Лише уявіть, як це впливає на тих, хто глузує з Ісуса. У цей час до стовпа мук підходить чотири жінки: мати Ісуса, Саломія, Марія Магдалина і Марія, мати апостола Якова Меншого.

Разом зі згорьованою матір’ю Ісуса «біля... стовпа мук» стоїть апостол Іван. Марія бачить, як її син, котрого вона народила і виростила, терпить муки на стовпі. Вона почувається так, ніби її прошиває «довгий меч» (Івана 19:25; Луки 2:35). Попри жахливий біль Ісус думає про благополуччя матері. З останніх сил він киває на Івана і говорить до матері: «Жінко, ось твій син!» Потім, кивнувши на Марію, Ісус говорить Іванові: «Ось твоя мати!» (Івана 19:26, 27).

Ісус доручає улюбленому апостолові дбати про свою матір, яка, очевидно, вже овдовіла. Він знає, що його брати по матері, інші сини Марії, ще не вірять у нього. Тож Ісус турбується не лише про фізичні, але й про духовні потреби своєї матері, і цим подає нам чудовий приклад.

Приблизно тоді, коли темрява минає, Ісус каже: «Пити», виконуючи цим пророцтво (Івана 19:28; Псалом 22:15). Він відчуває, що його Батько, так би мовити, забрав від нього свій захист, щоб його непорочність була випробувана до кінця. Христос вигукує: «Елı́, Елı́, лама́ сабахтанı́?» — що в перекладі означає: «Боже мій, Боже мій, чому ти мене покинув?» (можливо, Ісус промовляє ці слова галілейським діалектом арамейської мови). Деякі люди, що там стоять, неправильно його розуміють, тому кажуть: «Погляньте, він кличе Іллю». Один з них біжить, настромлює на очеретину губку, вмочену в кисле вино, і дає Ісусові пити. Але інші говорять: «Облиште його! Подивимося, чи прийде Ілля, щоб його зняти» (Марка 15:34—36).

Після цього Ісус вигукує: «Здійснилось!» (Івана 19:30). Справді, він здійснив усе, для чого Батько послав його на землю. Насамкінець Ісус говорить: «Батьку, у твої руки ввіряю свій дух» (Луки 23:46). Таким чином Ісус ввіряє свою життєву силу Єгові, будучи впевненим, що він поверне йому цю силу. З непохитною довірою до Бога Христос схиляє голову і помирає.

В цю ж мить відбувається сильний землетрус, від якого розколюються скелі. Він настільки потужний, що в околицях Єрусалима розкриваються гробниці і з них викидає тіла людей, що там поховані. Ці тіла бачать перехожі,  які потім входять «у святе місто» і розповідають про це іншим (Матвія 12:11; 27:51—53).

Коли Ісус помирає, у Божому храмі стається щось дивовижне: завіса, яка відділяє Святе від Найсвятішого, роздирається надвоє — згори донизу. Це вказує на те, що Бог відчуває сильний гнів до вбивць свого Сина і що вхід у Найсвятіше, тобто в саме небо, тепер відкритий (Євреїв 9:2, 3; 10:19, 20).

Зрозуміло, що людей охоплює великий страх. Сотник, відповідальний за виконання страти, каже: «Цей чоловік справді був Сином Божим» (Марка 15:39). Можливо, він був на судовому розгляді у Пилата, коли обговорювалось питання про те, чи Ісус є Божим Сином. Тепер сотник переконаний, що Ісус праведна людина, що він дійсно Божий Син.

Ці незвичайні події сильно вражають також інших людей. Вони повертаються додому, б’ючи себе в груди на знак глибокого смутку й сорому (Луки 23:48). Серед тих, хто стоїть на відстані і спостерігає за всім, є багато учениць Ісуса, котрі не раз супроводжували його. Вони теж дуже схвильовані цими знаменними подіями.

Довідатися більше

ВАРТОВА БАШТА

Ісус. Чому він помер

Чому Ісус мав зазнати страждань і померти? Відповідь на це питання може докорінно змінити ваше життя.

ВАРТОВА БАШТА

Марія знесла біль, що, наче меч, прошив їй душу

Приклад Марії, матері Ісуса, допоможе вам, якщо біль, наче «довгий меч», проймає ваше серце.