Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ЛИСТОПАД 2014

 ТЕМА НОМЕРА | ЧИ САТАНА ІСНУЄ?

Чи потрібно боятися Сатани?

Чи потрібно боятися Сатани?

Сатана, як і чадний газ, невидимий і небезпечний

Його дуже важко розпізнати. Він не має кольору й запаху і вражає свою жертву зненацька. Згідно зі статистикою, винуватцем понад половини всіх смертей від отруєння є чадний газ. Однак не варто хвилюватись. Існує багато способів захистити себе. Наприклад, чимало людей встановлює детектори чадного газу і не ігнорує його сигналів.

Сатана, як і чадний газ, є невидимим та дуже небезпечним. Людям важко його розпізнати. Все ж Бог не залишив їх напризволяще. Вам нічого боятися Сатани, адже Бог дав усе необхідне для захисту.

Право вибирати. В Якова 4:7 сказано: «Протистійте Дияволу, і він утече від вас». Хоча Сатана дуже могутній, він не може змусити вас робити те, чого ви не хочете. У вас є вибір. Біблія в 1 Петра 5:9 радить: «Протистійте йому [Дияволу], залишаючись міцними у вірі». Не забувайте: коли Ісус тричі рішуче відкинув спокуси Сатани, той відійшов (Матвія 4:11). Ви теж можете вирішити протистояти підступному впливу Сатани.

Дружба з Богом. Якова 4:8 заохочує: «Наблизьтесь до Бога». Сам Єгова запрошує вас розвивати з ним близьку дружбу. Найкраще, що ви можете для цього робити — це більше дізнаватись про нього, досліджуючи Біблію (Івана 17:3). Такі знання допоможуть вам полюбити його, а любов у свою чергу буде спонукувати вас виконувати його волю (1 Івана 5:3). Як ваш небесний Батько відповість на ваші зусилля наблизитись до нього? Яків пише, що Бог «наблизиться до вас».

Єгова дає нам духовний захист

Обіцяний захист. У Прислів’я 18:10 говориться: «Ім’я Єгови — міцна башта, втікає до неї праведник і знаходить захист». Це, безумовно, не означає, що особисте ім’я Бога є своєрідним талісманом. Натомість це вказує на те, що кожен, хто по-справжньому шанує Боже ім’я, може у будь-яку хвилину просити в нього захисту.

Приклад з життя. У Біблії розповідається про те, як новонавернені християни з Ефеса, котрі в минулому займалися магією, «позносили свої сувої і в усіх на очах спалили їх. А коли підрахували ціну тих сувоїв, то виявилося, що  вони коштували 50 000 срібняків» * (Дії 19:19). Ті християни знищили всі предмети, пов’язані зі спіритизмом, незважаючи на їхню вартість. Це гарний приклад для нас. Світ погруз в окультизмі і спіритизмі. Навіть невинні на перший погляд заняття спіритизмом чи пов’язані з ним атрибути можуть наражати на вплив демонів. Вкрай важливо триматись осторонь усього, що пов’язане з демонами, чого б це нам не коштувало (Повторення Закону 18:10—12).

Рохельйо, про якого згадувалось у першій статті, впродовж 50 років не вірив в існування Диявола. Але потім він змінив свій погляд. Чому? Рохельйо пояснює: «Вперше в житті я придбав Біблію. Набуваючи знань з Божого Слова, я переконався, що Диявол — реальна особа. Тепер це знання захищає мене від його згубного впливу».

«Набуваючи знань з Божого Слова, я переконався, що Диявол — реальна особа. Тепер це знання захищає мене від його згубного впливу»

Чи ви хотіли б жити у світі, вільному від Сатани? Мабуть, що так. Святе Письмо обіцяє, що в майбутньому Диявол, який зводить людей, буде «укинений в озеро вогняне й сірчане» (Об’явлення 20:10). Звичайно, буквальні вогонь і сірка не можуть зашкодити невидимому духовному створінню. Тому озеро вогняне, ймовірно, означає цілковите знищення. З Сатаною буде назавжди покінчено. Це буде надзвичайно радісний час для всіх, хто любить Бога.

А поки що з усіх сил продовжуйте дізнаватись про Єгову і його волю *. Уявляйте собі той час, коли ви нарешті зможете впевнено сказати: «Сатани не існує».

^ абз. 8 Якщо згаданий тут срібняк був римським денарієм, то ціна сувоїв дорівнювала сумарному заробітку 50 000 робітників за день. А це немалі гроші!

^ абз. 11 Більше інформації про Сатану і спіритизм ви знайдете в 10-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Попросіть примірник цієї книжки у Свідків Єгови.

Довідатися більше

Який Божий намір щодо землі?

Біблія пояснює, для чого Бог створив землю, коли припиняться страждання і яке майбутнє чекає землю та її жителів.

Духовні створіння. Як вони впливають на нас

Біблія згадує про ангелів і демонів. Чи ці істоти справді існують? Чи вони можуть впливати на ваше життя?