Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ЛИПЕНЬ 2014

Чи ви можете бачити невидимого Бога?

Чи ви можете бачити невидимого Бога?

«БОГ є Дух», невидимий для людського ока (Івана 4:24). Однак у Біблії розповідається, що деякі люди в певному розумінні бачили Бога (Євреїв 11:27). Як це можливо? Чи ви дійсно можете бачити «невидимого Бога»? (Колосян 1:15).

Візьмімо для прикладу сліпих від народження людей. Чи сліпота повністю перешкоджає їм пізнавати довколишній світ? Ні, не повністю. Незрячі отримують інформацію в різні способи і так формують уявлення про людей, предмети й про те, що відбувається довкола. Один сліпий чоловік сказав: «Людина бачить не очима, а розумом».

Подібно ми не можемо бачити Бога буквальними очима, проте можемо бачити його «очима... серця» (Ефесян 1:18). Розгляньмо три способи, як можна бачити Бога.

«ЧІТКО ВИДНО... ВІД СТВОРЕННЯ СВІТУ»

У сліпих людей здебільшого дуже розвинуті такі чуття, як слух і дотик. Це допомагає їм формувати уявлення про речі, котрі вони не спроможні бачити. Завдяки чуттям ви також можете пізнавати довколишній світ і «побачити» Того, хто його створив,— невидимого Бога. «Його невидимі риси... чітко видно ще від створення світу, оскільки вони помітні у творінні» (Римлян 1:20).

Подумайте, наприклад, про нашу домівку. Земля створена настільки унікально, що ми не просто існуємо, а насолоджуємося життям. Ми отримуємо насолоду, коли відчуваємо легкий подих вітерця, гріємося на сонечку, їмо соковиті фрукти або слухаємо милозвучні співи пташок. Хіба ці дари не свідчать про дбайливість, ніжність і щедрість нашого Творця?

А що ми дізнаємося про Бога, спостерігаючи матеріальний Усесвіт? Приміром, небеса свідчать про Божу силу. Як виявили нещодавні наукові дослідження, Всесвіт розширяється, і при тому з дедалі більшою швидкістю! Дивлячись на нічне небо, запитайте себе: «Що є джерелом могутньої сили, яка спричиняє таке розширення Всесвіту?» Біблія розповідає нам, що Творець має «всесильність» (Ісаї 40:26). А Божі творіння показують, що він «Всемогутній», тобто «могутній у силі» (Йова 37:23).

ВІН «РОЗКАЗАВ, ЯКИМ... Є [БОГ]»

Жінка, котра має двох дітей з вадами зору, каже: «Мовлення відіграє чи не найбільшу роль у навчанні моїх дітей. Потрібно розказувати їм про все, що ти бачиш і чуєш. Це важливо робити безперервно. Ти стаєш їхніми очима». Хоча «ніхто з людей Бога ніколи не бачив», Божий Син, Ісус, що «перебуває при лоні Батька, розказав, яким... є [Бог]» (Івана 1:18). Ісус — перше творіння Бога і Божий єдинородний Син — став нашими «очима», завдяки яким ми можемо бачити духовну сферу. Він є найліпшим джерелом знань про невидимого Бога.

Ось що розповів про Бога Ісус, який перебував з Батьком незліченні віки:

  • Бог невтомно працює. «Мій Батько досі працює» (Івана 5:17).

  • Бог знає про наші потреби. «Ваш Батько, знає, що́ вам потрібно, ще до того, як ви попросите в нього» (Матвія 6:8).

  •  Бог з любов’ю дбає про нас. «Ваш небесний Батько... наказує сонцю своєму сходити над злими і добрими та посилає дощ на праведних і неправедних» (Матвія 5:45).

  • Бог цінує кожного з нас. «Хіба не продають двох горобців за одну дрібну монету? Однак жоден з них не впаде на землю без відома вашого Батька. А у вас навіть волосся на голові пораховане. Тож не бійтеся: ви цінніші від багатьох горобців» (Матвія 10:29—31).

ЛЮДИНА, КОТРА ВІДДЗЕРКАЛЮВАЛА РИСИ І ОСОБИСТІСТЬ НЕВИДИМОГО БОГА

Найчастіше сліпі люди сприймають поняття не так, як зрячі. Скажімо, для сліпого тінь — це не темне місце, закрите від сонячного світла, а прохолодне місце, куди не досягає сонячне тепло. Подібно до абсолютно сліпої людини, яка не може бачити світла і тіней, ми також не можемо самі осягнути розумом Єгову. Ось чому Бог зробив так, щоб з’явилася людина, котра досконало віддзеркалила його риси і особистість.

Тією людиною був Ісус (Филип’ян 2:7). Він не лише розповів про свого Батька, але й показав нам, яким є Бог. Ісусів учень Пилип сказав: «Господи, покажи нам Батька». Ісус відповів: «Хто бачив мене, той бачив і Батька» (Івана 14:8, 9). Які риси Батька ми «бачимо» в Ісусових учинках?

Ісус був сердечним, смиренним і доступним (Матвія 11:28—30). Люди линули до нього, бо він давав їм відсвіження. Ісус відчував біль, що відчували люди, і ділив з ними їхні радощі (Луки 10:17, 21; Івана 11:32—35). Читаючи або слухаючи біблійні розповіді про Ісуса, уявляйте події і нехай вони стають для вас реальними. Розмірковуючи над тим, як Ісус поводився з людьми, ви чіткіше побачите чудову особистість Бога і матимете бажання наближатися до нього.

ВИ МОЖЕТЕ БАЧИТИ ЦІЛІСНУ КАРТИНУ

Ось що написано в одній книжці про те, як сліпа людина сприймає світ: «Він або вона отримує інформацію маленькими порціями в різний спосіб (через дотик, нюх, слух тощо) і якимось чином складає її в одне ціле». Так само, коли ви розглядаєте Божі творіння, читаєте, що Ісус сказав про свого Батька, і аналізуєте, як Ісус віддзеркалював Божі риси, то зможете побачити цілісну картину. Бог стане для вас більш реальним.

Так було і з Йовом, який жив у давнину. Спочатку він «говорив, але не розумів» (Йова 42:3). Проте, поміркувавши над Божими дивовижними творіннями, Йов сказав: «Послухом уха я чув був про Тебе, а тепер моє око ось бачить Тебе» (Йова 42:5).

«Якщо будеш шукати [Єгову], то ти знайдеш Його»

Подібне можете відчути й ви. У Біблії говориться: «Якщо будеш шукати [Єгову], то ти знайдеш Його» (1 Хронік 28:9). Свідки Єгови з радістю допоможуть вам шукати і знайти невидимого Бога.