Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ЛЮТИЙ 2014

 ЧИТАЧІ ЗАПИТУЮТЬ

Чому Бог дозволяє сильним гнобити слабких?

Чому Бог дозволяє сильним гнобити слабких?

Біблія містить кілька оповідей про те, як одні люди безжалісно пригноблювали інших. Приміром, згадаймо Навота *, який жив у X столітті до н. е. Ізраїльський цар Ахав захотів відібрати в цього чоловіка виноградник. Щоб домогтися бажаного, він дозволив своїй дружині Єзавелі вбити Навота і його синів (1 Царів 21:1—16; 2 Царів 9:26). Чому Бог допустив таке свавілля?

«Бог... не може говорити неправду» (Тита 1:2)

Звернімо увагу на один важливий факт: Бог не може говорити неправду (Тита 1:2). Як це пов’язано з тим, що злі гноблять інших? Бог застеріг перших людей, що їхній непослух матиме жахливі наслідки — смерть. Слова Бога справдилися, адже після бунту в Едемському саду смерть стала постійним супутником людства. Перший випадок смерті був актом насилля, коли Каїн убив свого брата Авеля (Буття 2:16, 17; 4:8).

З того часу людську історію можна описати словами з Біблії: «Запанувала людина над людиною на лихо для неї» (Екклезіяста 8:9). Чи це дійсно так? Єгова попередив ізраїльтян, які були його народом, що вони потерпатимуть від своїх царів і будуть кликати його про допомогу (1 Самуїла 8:11—18). Навіть мудрий цар Соломон обтяжував народ великими податками (1 Царів 11:43; 12:3, 4). А злі царі, як-от Ахав, були деспотичними правителями. Поміркуйте: якби Бог відвернув усі такі свавільні вчинки, то його попередження виявилися б неправдою, тобто він став би винним у брехні.

«Запанувала людина над людиною на лихо для неї» (Екклезіяста 8:9)

Слід також пам’ятати, що Сатана стверджує, нібито люди служать Богові тільки з егоїстичних спонук (Йова 1:9, 10; 2:4). Якби Бог захищав своїх служителів від гноблення, то слова Сатани здавалися б правдивими. А якби Бог оберігав усіх людей від гніту, тоді на нього лягла б відповідальність за ще більшу брехню. Перебуваючи під таким захистом, люди вважали б, що можуть бути незалежними від Бога і успішно керувати собою. Але Боже Слово стверджує протилежне: людина не здатна це робити (Єремії 10:23). Усі люди потребують правління Божого Царства, яке покладе край несправедливості.

Богові зовсім не байдуже, що сильні гноблять слабких. Чому так можна сказати? По-перше, він викриває злі діла гнобителів. Наприклад, в його Слові детально розповідається про лихий задум Єзавелі проти Навота. Крім того, Біблія розкриває, що людей до зла підбурює могутній правитель, який не хоче, щоб інші довідалися про його існування. До того ж Боже Слово говорить, що цим правителем є Сатана Диявол (Івана 14:30; 2 Коринфян 11:14). Викриваючи жорстокі діла і свавілля, а також їхнє справжнє джерело, Бог допомагає нам залишатися чистими від зла та зберігати свою надію на вічне життя.

По-друге, Бог обіцяє, що з гнобленням буде покінчено. Він викрив, засудив і покарав Ахава, Єзавель та інших кривдників. Тож ми можемо бути впевненими, що він дотримається свого слова і покарає злих людей (Псалом 52:3—7). Бог також запевняє нас, що заради тих, хто любить його, він невдовзі усуне всіляке зло *. Вірний Богу Навот і його сини житимуть вічно в раю на землі, де не буде несправедливості (Псалом 37:34).

^ абз. 3 Дивіться в цьому номері статтю «Наслідуймо їхню віру».

^ абз. 8 Дивіться 11-й розділ книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Книжка опублікована Свідками Єгови.