Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

Вартова башта  |  Вересень 2013

 НАВЧАЙТЕ СВОЇХ ДІТЕЙ

Що засмучує Бога? А що приносить йому радість?

Що засмучує Бога? А що приносить йому радість?

Чи було таке, що хтось зробив тобі боляче і ти плакав? (...) * Це траплялося майже з кожним. Проте іноді нам боляче не тому, що в нас щось болить, а тому, що ми засмучені. Наприклад, хтось говорить про тебе погане або неправду. Хіба це не засмутило б тебе? (...) Бог також відчуває смуток, коли про нього розповідають неправду. Подивімось, як ми можемо потішати, а не засмучувати Бога.

Як розповідається в Біблії, деякі люди стверджували, що люблять Бога, але «приводили [його] до смутку» (Переклад П. Куліша). Так, вони «завдавали жалю» Богові! Звичайно, ніхто не може завдати Богу Єгові фізичного болю. Він сильніший за всіх. Але чому Єгові боляче, коли ми не слухаємося його?

Перші чоловік і жінка, яких створив Єгова, завдали йому величезного болю. Бог поселив їх в Раю на землі, в Едемському саду. Чи знаєш, про кого йде мова? (...) Правильно, про Адама і Єву. Довідаймось, чим вони засмутили Єгову.

Єгова поселив їх у цьому саду і наказав за ним доглядати. Він також сказав їм, що вони зможуть народжувати дітей і вічно жити разом з ними в Раю. Але, перед тим як в Адама і Єви народилися діти, сталося щось жахливе. Чи ти знаєш що? (...) Один ангел підштовхнув Єву, а потім і Адама збунтуватися проти Єгови. Подивімось, як це сталося.

Цей ангел заговорив з Євою. Він зробив так, щоб їй здалося, наче з нею розмовляє змій. Єві подобалося те, що вона чула. Змій  сказав, що вона стане «як Бог». Тож вона послухалася змія. Чи ти знаєш, що вона зробила? (...)

Єва з’їла плід з дерева, з якого Єгова заборонив їм їсти. Ще до того, як створити Єву, Бог сказав Адаму: «Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти. Але з дерева знання добра й зла — не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш».

Єва знала про цей закон. Однак вона не припиняла дивитися на дерево і побачила, що воно «добре на їжу, і принадне для очей... І взяла з його плоду, та й з’їла». Пізніше вона дала плід Адаму, «і він з’їв». Як ти думаєш, чому Адам це зробив? (...) Тому що він полюбив Єву більше за Єгову. Він вирішив догодити їй, а не Єгові. Але слухатися Єгову важливіше, ніж слухатися будь-кого іншого!

А чи пам’ятаєш ти про змія, який розмовляв з Євою? Дехто вміє зробити так, щоб іншим здавалося, наче розмовляє не він, а лялька. Щось подібне зробила одна особа, створивши враження, ніби говорить змій. Хто говорив через змія? (...) Це був «змій стародавній, що називається Дияволом і Сатаною».

Чи ти знаєш, як можеш потішити Єгову? (...) Ти потішиш Єгову, якщо будеш завжди догоджати йому. Сатана говорить, що змусить всіх людей робити те, чого хоче він. Але Єгова настійно просить нас: «Будь мудрий, мій сину [моя донько], й потіш моє серце, і я матиму що відповісти, як мені докорятиме хто». Сатана докоряє Єгові, іншими словами, насміхається над ним, говорячи, що відверне від служіння Богові кожну людину. Слухайся Єгову та служи йому і так потішай його серце! Чи ти будеш з усіх сил старатися це робити? (...)

^ абз. 3 Три крапки в дужках означають, що запитання перед ними скероване до дітей. Якщо ви читаєте цю статтю з дитиною, зупиніться і дайте їй можливість відповісти.