Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА СЕРПЕНЬ 2013

 НАБЛИЖАЙМОСЬ ДО БОГА

«Його невидимі риси... чітко видно»

«Його невидимі риси... чітко видно»

Чи ви вірите в Бога? Якщо так, то чи можете навести докази його існування? Усе навколо нас доводить, що існує мудрий, могутній і люблячий Творець. Що це за докази і наскільки вони переконливі? Щоб знайти відповідь, розгляньмо слова апостола Павла до християн у Римі.

У своєму листі Павло написав: «Невидимі риси [Бога] — віковічну силу й божественність — чітко видно ще від створення світу, оскільки вони помітні у творінні, тому таким людям немає виправдання» (Римлян 1:20). Як зазначив Павло, руку Творця видно в кожному творінні. Поміркуймо глибше над словами апостола.

Павло сказав, що Божі риси «видно ще від створення світу». Вжите в цьому вірші грецьке слово, перекладене як «світ», не стосується планети Земля. Натомість воно стосується людства *. Отже, Павлові слова означають, що від самого початку люди могли бачити, як усе довкола говорить про риси Творця.

Нас оточує безліч доказів його існування. Вони не приховані від людей, їх «чітко видно» у природі. Усі створіння — від найбільших до найменших — явно свідчать не лише про існування Творця, але й про його дивовижні риси. Чи розумний задум, який настільки очевидний у природі, не говорить про мудрість Бога? Хіба зоряне небо і морський прибій не свідчать про його силу? А що сказати про розмаїття смачної їжі, красу ранішньої і вечірньої зорі? Хіба вони не розповідають про любов Бога до нас? (Псалом 104:24; Ісаї 40:26).

Чи ці докази вагомі? Так, вони настільки переконливі, що «немає виправдання» тим, хто не бачить їх і відмовляється повірити в Бога. Пояснюючи ці слова, один біблеїст наводить такий приклад. Уявіть, що водій не звертає уваги на дорожній знак «Об’їзд. Поворот ліворуч». Його зупиняє міліціонер і починає виписувати штраф. Водій намагається пояснити, що не бачив знака. Але це не переконує міліціонера, тому що знак стоїть на видному місці і водій має добрий зір. Крім того, водій зобов’язаний звертати увагу на знаки і діяти згідно з ними. Те саме можна сказати і про докази існування Бога, які чітко видно в природі. Вони наче знак, який стоїть на видному місці. Будучи розумними створіннями, ми здатні їх бачити. Нам немає виправдання, якщо ми не звертаємо на них уваги.

Руку Творця видно в кожному творінні

Справді, книга природи багато чого розповідає про нашого Творця. Але значно більше інформації про нього містить інша книга — Біблія. На її сторінках можна знайти відповідь на вкрай важливе запитання: у чому полягає Божий намір щодо землі і людей, які її населяють? Дізнавшись про відповідь, ви наблизитеся до Бога, «невидимі риси [якого]... чітко видно» у навколишньому світі.

У серпні читайте біблійний уривок

Римлян 1—16

^ абз. 5 У багатьох біблійних віршах, коли говориться про «світ», який перебуває в рабстві гріха і потребує спасителя, то йдеться про людство, а не про землю (Івана 1:29; 4:42; 12:47).