Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ЛИПЕНЬ 2013

Чи можна довіряти релігії, якщо йдеться про участь у війнах?

Чи можна довіряти релігії, якщо йдеться про участь у війнах?

Альберто служив в армії майже десять років. Він згадує: «Наш капелан поблагословив нас словами: “З вами Бог”. Але ж я розумів, що йду вбивати людей, у той час як Біблія каже: “Не вбивай!”»

У Другій світовій війні Рей служив на флоті. Одного разу він запитав капелана: «Ви приходите на корабель і молитеся за наші війська та перемогу. А хіба не те саме робить ворог?» Капелан відповів, що шляхи Господні несповідимі.

А чи задовольнила б вас така відповідь? Якщо ні, то ви не самі.

ЧОГО ВЧИТЬ БІБЛІЯ?

Ісус сказав, що «любити свого ближнього, як самого себе» — це одна з найбільших заповідей Бога (Марка 12:31). Чи, за словами Ісуса, коло наших ближніх — тих, кого ми маємо любити,— обмежується, скажімо, місцем їхнього проживання чи національністю? Ні. Він сказав своїм учням: «По тому всі розпізнають, що ви мої учні, коли між вами буде любов» (Івана 13:34, 35). Любов між ними мусила бути настільки сильною, що стала б розпізнавальним знаком. Послідовники Ісуса в жодному разі не могли позбавити інших життя — навпаки, вони мали бути готовими навіть віддати своє життя за інших.

Християни I століття жили згідно зі словами Ісуса. В «Енциклопедії релігії» (англ.) говориться: «Ранні отці церкви, у тому числі Тертулліан та Оріген, підтвердили, що християни відмовлялися позбавляти людей життя і саме це було причиною того, чому вони не служили в римській армії».

ЧИ СВІДКИ ЄГОВИ ДІЮТЬ ЗГІДНО З БІБЛІЄЮ?

Оскільки Свідки Єгови живуть майже в кожній країні, нерідко під час військових конфліктів вони опиняються по різні сторони барикад. Проте вони докладають усіх зусиль, щоб зберігати любов — свій розпізнавальний знак.

Чи релігійні провідники навчають людей справжньої християнської любові?

Наприклад, 1994 року в Руанді Свідки Єгови залишилися повністю нейтральними в етнічних конфліктах між хуту і тутсі. Свідки з одного племені переховували співвіруючих з іншого племені, часто ризикуючи своїм життям. Схопивши двох Свідків з племені хуту, які переховували своїх духовних братів-тутсі, бойовики-хуту із загону «інтерахамве» сказали: «Ви повинні померти, тому що рятували тутсі». На жаль, обидва Свідки-хуту загинули (Івана 15:13).

Як ви вважаєте, чи Свідки Єгови дотримуються Ісусових слів про саможертовну любов?