Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ЛИПЕНЬ 2013

 НАБЛИЖАЙМОСЬ ДО БОГА

Він «дає... вдосталь їжі, а також сповнює [н]аші серця веселощами»

Він «дає... вдосталь їжі, а також сповнює [н]аші серця веселощами»

Чи Єгова справді дбає про нас? Чи, навпаки, він байдужий до страждань людей? Відповідь Біблії на ці запитання зігріває наші серця. Бог дійсно дбає про людей і хоче, щоб вони тішилися життям. Щодня він дозволяє всім людям, навіть найбільш невдячним, користуватися незліченними дарами, які свідчать про його великодушність. Розгляньмо, що про це говорив апостол Павло. (Прочитайте Дії 14:16, 17).

Звертаючись до жителів Лістри, які не поклонялися Богу, Павло сказав: «У минулі часи [Бог] дозволив, щоб усі народи ходили своїми шляхами, хоча й не припиняв свідчити про себе, роблячи добро: давав дощ з неба, врожайні часи і вдосталь їжі, а також сповнював ваші серця веселощами». Яке значення ці слова мали для Павлових слухачів?

Жителі Лістри могли легко зрозуміти, наскільки правдивими були слова Павла. Ці люди жили в родючому і щедро зрошеному краї, населення якого переважно займалося землеробством. Але Павло нагадав, що дощі та врожаї їм дає Бог. Тому, збираючи рясний врожай чи споживаючи смачну їжу, вони відчували великодушність Бога.

Ми можемо багато чого навчитися про Бога Єгову зі слів Павла, які він промовив до жителів Лістри.

Єгова дає нам свободу волі. Зверніть увагу, що Єгова дозволив людям з усіх народів «ходити своїми шляхами». В одному довіднику для перекладачів Біблії сказано, що цей вислів означає «робити те, що вони бажали» або «поводитись, як вони вважали за потрібне». Єгова не змушує нікого служити йому. Він наділив людей свободою волі, тобто здатністю самим обирати життєвий шлях (Повторення Закону 30:19).

Єгова хоче, щоб ми пізнавали його. За словами Павла, Бог «не припиняв свідчити про себе». У вищезгаданому довідковому виданні зазначається, що цю фразу можна перекласти так: «Він чітко показав людям, яким Богом він є». Творіння Бога яскраво свідчать про його «невидимі риси», зокрема про його великодушність, мудрість, силу і любов (Римлян 1:20). Ще більше Єгова розповідає про себе на сторінках Біблії (2 Тимофія 3:16, 17). Чи це не вказує на те, що він дійсно хоче, аби ми пізнавали його?

Бог щодня дозволяє людям, навіть найбільш невдячним, користуватися незліченними дарами, які свідчать про його великодушність

Єгова бажає, щоб ми були щасливі. Він «дає... вдосталь їжі, а також сповнює [н]аші серця веселощами»,— сказав Павло. Навіть грішники, які не визнають Єгови, можуть насолоджуватися смачною їжею і бути певною мірою щасливими. Однак Бог хоче, щоб ми були по-справжньому щасливі — і не якийсь короткий час, а завжди. Цього ми досягнемо лише тоді, коли будемо пізнавати правду про нього і застосовувати набуті знання в житті (Псалом 144:15; Матвія 5:3).

Ми щодня користуємося незліченними дарами Бога, які свідчать про його великодушність. Дізнайтесь більше, як виявляти вдячність Богові за те, що він дає вам «вдосталь їжі, а також сповнює ваші серця веселощами».

У липні читайте біблійний уривок

Дії 11—28