Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ТРАВЕНЬ 2013

Чи ви будете довіряти Богові?

Чи ви будете довіряти Богові?

УЯВІТЬ, що ви маєте друга, яким захоплюєтесь, але один з його вчинків дуже спантеличує вас. Інші критикують вашого друга за цей вчинок і приписують йому погані спонуки, говорячи, що він жорстокий. Чи ви відразу погодитеся з цими людьми, чи вислухаєте пояснення свого друга? Чи ви виявите терпіння і будете далі вірити в його чисті спонуки, якщо він не поруч і не може вам всього пояснити?

Перед тим як засуджувати свого друга, ви, напевно, захочете дізнатися більше. Скажімо, ви запитаєте себе: «Наскільки добре я знаю його і чому ним захоплююсь?» Це буде справедливо. Але поміркуйте: чи не варто поставити такі самі запитання, перш ніж вважати Бога жорстоким.

Можливо, вам важко зрозуміти якісь вчинки Бога або ж вас приводить у замішання те, що́ він допустив. Існує багато людей, які називають Бога жорстоким і можуть підштовхувати вас приписувати йому погані мотиви. Чи будете ви й далі вірити, що в Бога хороші спонуки, навіть не довідавшись про всі факти? Відповідь залежатиме від того, наскільки добре ви знаєте Бога. Запитайте себе: «Яким другом є для мене Бог?»

Якщо у вас важке життя, то, скоріш за все, ви не вважаєте Бога своїм другом. Але зупиніться і подумайте. Чи Бог спричиняє труднощі у вашому житті, чи, навпаки, обдаровує вас благословеннями? Як ми довідалися, правитель цього світу — Сатана, а не Єгова (Івана 12:31). Тому саме Сатана є джерелом багатьох лих та несправедливості. І ви, мабуть, згідні, що чимало наших проблем виникає внаслідок людської недосконалості та непередбачених обставин.

Чи Бог спричиняє труднощі у вашому житті, чи, навпаки, обдаровує вас благословеннями?

А що ж тоді можна сказати про Бога? Поміркуйте: Біблія повідомляє, що він «вчинив небо й землю» і дивовижно створив тіло людини. У ній також говориться, що «в руці [Єгови] душа твоя» (Псалом 124:8; 139:14; Даниїла 5:23). Яке значення все це має для нас?

Це означає, що кожним своїм подихом і самим існуванням ми зобов’язані нашому Творцеві (Дії 17:28). Це означає, що наше життя, краса навколишнього світу, приємні почуття, які приносять любов і дружба, можливість насолоджуватися їжею, відчувати запахи і дотики, а також чути звуки — все це дари від Бога (Якова 1:17). Ви, напевно, погодитеся: такі благословення доводять, що Бог є нашим Другом, який гідний пошани і довіри.

Мабуть, вам важко довіряти Богові, оскільки ви недостатньо добре знаєте його. І вас можна зрозуміти. У цих коротких статтях не розглянути всіх причин, які спонукують людей вважати Бога жорстоким. Але чи не варто докласти зусиль, щоб ближче познайомитися з Богом? * Безперечно, якщо ви так зробите, то пізна́єте правду про нього. Чи він жорстокий? Зовсім ні, адже «Бог є любов» (1 Івана 4:8).

^ абз. 8 Дізнайтесь більше, чому Бог допускає страждання, з 11-го розділу книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Книжка опублікована Свідками Єгови.

 

Довідатися більше

ДОБРА НОВИНА ВІД БОГА

Чому Бог допускає зло і страждання?

Як з’явилося зло і чому Бог досі допускає страждання? Чи прийде їм кінець?