Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

Вартова башта  |  Квітень 2013

 НАБЛИЖАЙМОСЬ ДО БОГА

«Безупинно просіть — і буде вам дано»

«Безупинно просіть — і буде вам дано»

«Господи, навчи нас молитися» (Луки 11:1, переклад І. Огієнка). Про це попросив Ісуса один з його учнів. Відповідаючи, Ісус навів два приклади, які вчать нас молитися так, щоб Бог нас почув. Якщо ви колись запитували себе: «Чи Бог слухає мої молитви?» — то вам буде цікаво дізнатися про Ісусову відповідь. (Прочитайте Луки 11:5—13).

У першому прикладі розповідається про людину, яка молиться (Луки 11:5—8). До одного чоловіка опівночі приходить гість. Господар не має чим його почастувати. Тож він, незважаючи на пізню годину, поспішно іде до свого друга, щоб позичити хліба. Спочатку друг не хоче вставати, бо вся його сім’я вже спить. Але чоловік наполегливо просить, і зрештою той друг встає і дає йому все необхідне *.

Чого цей приклад вчить нас про молитву? Ісус каже, що нам треба бути наполегливими — безупинно просити, шукати і стукати (Луки 11:9, 10). Чому? Чи Ісус мав на увазі, що, молячись, ми наче стукаємо у двері Бога, який не бажає нам допомогти? Зовсім ні. Ісус хотів сказати, що на відміну від неохочого друга Бог палко бажає задовольняти доречні прохання тих, хто молиться до нього з вірою. Ми виявляємо таку віру своєю наполегливістю. Неодноразово просячи про щось Бога, ми показуємо, що наше прохання справді важливе для нас і ми дійсно віримо, що Бог може задовольнити будь-яку просьбу, котра узгоджується з його волею (Марка 11:24; 1 Івана 5:14).

У другому прикладі розповідається про «Того, що молитви вислуховує», про Єгову (Псалом 65:3). Ісус запитує: «Чи є серед вас батько, який дасть своєму синові змію, коли той попросить риби? Або, коли син попросить яйце, чи дасть йому скорпіона?» Відповідь очевидна: жоден батько, який любить свою дитину, не дасть їй чогось поганого. Далі Ісус пояснює свій приклад: якщо недосконалі батьки «дають своїм дітям добрі дари, то тим більше небесний Батько дасть святого духу» — найліпший з усіх дарів — своїм земним дітям, які просять у нього *! (Луки 11:11—13; Матвія 7:11).

Бог палко бажає задовольняти доречні прохання тих, хто молиться до нього з вірою

Чого ми вчимося з цього прикладу про Бога Єгову, який «молитви вислуховує»? Слова Ісуса допомагають нам зрозуміти, що Єгова — це люблячий Батько, який прагне задовольнити потреби своїх дітей. Тому служителі Єгови можуть вільно розповідати йому про бажання свого серця. Знаючи, що Бог хоче їм лише добра, вони з вдячністю приймають його відповідь на своє прохання, навіть якщо вона не така, як вони очікували *.

У квітні читайте біблійний уривок

Луки 7—21

^ абз. 4 У цьому прикладі Ісус реалістично описав тогочасні звичаї і побут. Для євреїв виявляти гостинність було священним обов’язком. Сім’я випікала хліб на один день, тому, якщо хліб закінчувався, доводилося його позичати. Також, якщо сім’я жила бідно, всі спали на підлозі в одній кімнаті.

^ абз. 6 Ісус часто використовував вислів «тим більше», пояснюючи щось більше на прикладі меншого. Один біблеїст говорить: «Тут наведено такий аргумент: якщо твердження “А” правильне, то тим більше буде правильне твердження “Б”».

^ абз. 7 Більше інформації про те, як молитися і які молитви слухає Бог, ви знайдете в 17-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Книжка опублікована Свідками Єгови.