Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА КВІТЕНЬ 2013

Змістовне життя. Ісус вказує шлях

Змістовне життя. Ісус вказує шлях

«Живіть, як Ісус жив» (1 Івана 2:6, «Новий Заповіт сучасною мовою»).

ЗПОПЕРЕДНЬОЇ статті ми побачили, що Ісус вів змістовне життя. Тож, якщо ми хочемо зробити наше життя змістовнішим, варто брати приклад з Ісуса і прислухатися до його порад.

Крім того, як видно з вищенаведеної біблійної цитати, до цього нас спонукує Єгова. Жити, як Ісус жив, означає наслідувати його приклад і застосовувати його вчення в усіх сферах життя. Так ми здобудемо схвалення Бога і наше життя матиме зміст.

Ісус навчав принципів, які допоможуть нам наслідувати його спосіб життя. Про декотрі з них він говорив у відомій для багатьох Нагірній проповіді. Обговорімо кілька цих принципів і те, як їх застосовувати.

ПРИНЦИП: «Щасливі ті, що усвідомлюють свою потребу в духовному» (Матвія 5:3).

ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЦЬОГО ПРИНЦИПУ РОБИТЬ ЖИТТЯ ЗМІСТОВНІШИМ.

Ісус показав, що люди мають вроджену потребу в духовному. Ми прагнемо знати відповіді на такі запитання: у чому сенс життя? Чому на землі стільки страждань? Чи Бог справді дбає про нас? Чи є життя після смерті? Щоб вести змістовне життя, нам потрібно знати відповіді на ці запитання. Ісус знав, що є лише одне достовірне джерело, яке дає відповіді на них,— Боже Слово. Молячись до свого Батька, він сказав: «Твоє слово — це правда» (Івана 17:17). Чи дійсно Боже Слово спроможне задовольнити наші духовні потреби?

ПРИКЛАД З ЖИТТЯ.

Еса був лідером відомого музичного гурту і мав усі шанси стати рок-зіркою. Але він не почувався щасливим. «Мені дуже подобалося співати в гурті, проте я хотів, щоб моє життя було змістовнішим»,— каже він. З часом Еса познайомився зі Свідком Єгови. «Я заси́пав його питаннями,— розповідає Еса.— Логічні відповіді, що ґрунтувалися на Святому Письмі, дуже зацікавили мене, і я погодився вивчати Біблію». Те, про що Еса довідався під час вивчення Біблії, зворушило його і спонукало присвятитись Єгові. Він говорить: «Колись моє життя було суцільним коловоротом проблем і криз, а тепер воно сповнене справжнього змісту» *.

ПРИНЦИП: «Щасливі милосердні» (Матвія 5:7).

ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЦЬОГО ПРИНЦИПУ РОБИТЬ ЖИТТЯ ЗМІСТОВНІШИМ.

Милосердна людина виявляє до інших співчуття, доброту і уважність. Ісус виявляв милосердя до тих, хто опинився у скруті. Спонуканий глибоким співчуттям, він з готовністю полегшував страждання людей (Матвія 14:14; 20:30—34). Наслідуючи милосердя Ісуса, ми наповнюємо своє життя змістом, адже ті, хто виявляє милосердя, стають щасливими (Дії 20:35). Ми можемо виявляти милосердя добрими словами і вчинками, допомагаючи тим, хто потребує цього. Чи ми справді стаємо щасливішими, коли виявляємо милосердя?

Марія і Карлос

ПРИКЛАД З ЖИТТЯ.

Марія та її чоловік Карлос подають приклад милосердя. Маріїн батько — вдівець. Останні роки він прикутий до ліжка. Марія та Карлос взяли його до себе і доглядають за ним. Їм часто доводиться не спати ночами, а іноді, коли в батька раптово стається діабетичний криз, вони мають  негайно доставити його в лікарню. Марія та Карлос визнають, що час від часу повністю виснажуються. Але вони, як і говорив Ісус, щасливі, бо відчувають глибоке задоволення від того, що дають батькові Марії все необхідне.

ПРИНЦИП: «Щасливі миротворці» (Матвія 5:9).

ЯК ЗАСТОСУВАННЯ ЦЬОГО ПРИНЦИПУ РОБИТЬ ЖИТТЯ ЗМІСТОВНІШИМ.

Чи справді миротворці ведуть змістовне життя? Так, бо вони зокрема мають добрі стосунки з людьми. Варто прислу́хатися до біблійної поради: «Якщо можливо, наскільки це залежить від вас, будьте в мирі з усіма людьми» (Римлян 12:18). До «усіх людей» належать наші родичі та інші люди, які не поділяють наших релігійних поглядів. Чи ті, хто сприяє миру «з усіма людьми», дійсно мають змістовніше життя?

Наїр

ПРИКЛАД З ЖИТТЯ.

Протягом років Наїр довелося долати багато проблем, зокрема сімейних, в яких випробовувалося її прагнення бути миротворцем. Чоловік покинув Наїр приблизно 15 років тому, і з тих пір вона сама виховує дітей. Один з її синів став наркоманом. Часто він втрачав самоконтроль і погрожував Наїр та її доньці. Вона переконана, що біблійні знання додають їй сил бути миротворцем навіть за таких тяжких обставин. Наїр намагається не вступати в суперечки, натомість старається бути доброю, співчутливою і чуйною (Ефесян 4:31, 32). Вона навчилася бути миротворцем і впевнена, що завдяки цьому має з родичам та іншими людьми найліпші стосунки, які тільки можливі в її ситуації.

ЗМІСТОВНЕ ЖИТТЯ І ВАШЕ МАЙБУТНЄ

Якщо ми дотримуємося мудрих порад Ісуса, то знайдемо щастя і задоволення. Однак щоб наше життя було по-справжньому змістовним, нам також потрібно знати, що принесе майбутнє. Зрештою, хіба може життя бути змістовним, якщо попереду нас чекає лише старість, хвороби і смерть? На жаль, це сумна реальність.

Однак є добра звістка! Єгова має намір злити рясні благословення на всіх, хто старається «жити, як Ісус жив». Єгова обіцяє, що незабаром встановить праведний новий світ, в якому вірні йому люди будуть жити вічно і матимуть досконале здоров’я, як він задумав із самого початку. В його Слові сказано: «Ось намет Бога з людьми; і Бог мешкатиме з ними, а вони будуть його народами. Бог сам перебуватиме з ними. І він витре кожну сльозу з їхніх очей. І вже не буде ані смерті, ані жалоби, ані голосіння, ані болю. Колишнє минуло» (Об’явлення 21:3, 4).

Марія, 84-річна жінка, про яку йшлося в першій із вступних статей, тішиться надією, що побачить здійснення цих слів. А що сказати про вас? Чи хотіли б ви дізнатися, що таке «справжнє життя», яким будуть насолоджуватися люди під правлінням Божого Царства? (1 Тимофія 6:19). Якщо так, то зверніться до Свідків Єгови у вашій місцевості або напишіть видавцям цього журналу *.

^ абз. 8 Прочитайте життєпис Еси в статті «Моя поведінка була брутальною» з рубрики «Біблія змінює життя».

^ абз. 18 Книжка «Чого насправді вчить Біблія?» допомагає багатьом людям тематично досліджувати Святе Письмо. Книжка опублікована Свідками Єгови.

 

Довідатися більше

У чому зміст життя?

Чи вас колись цікавило запитання «У чому мета життя?» Дізнайтесь, як на це запитання відповідає Біблія.

Що здійснить Боже Царство?

Довідайтесь, чого можна сподіватися, коли Божий уряд почне правити над землею