Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Свідки Єгови

українська

Вартова башта  |  Листопад 2011

 Секрети щасливої сім’ї

Розвивайте духовність у подружжі

Розвивайте духовність у подружжі

Фредерік *: «На початку нашого подружнього життя ми з дружиною домовились вивчати Біблію разом. Я старався, аби під час наших вивчень Ліан не розпорошувала своєї уваги. Але їй було важко зосереджуватись. І коли я ставив запитання, вона відповідала тільки «так» або «ні». Я зовсім не так уявляв вивчення Біблії».

Ліан: «Я вийшла за Фредеріка у 18 років. Ми регулярно вивчали разом Біблію, проте він використовував кожне вивчення, аби вказувати на мої недоліки і на те, якою дружиною я маю бути. Це завдавало мені болю і дуже знеохочувало».

ЧОМУ існувала проблема у стосунках Фредеріка і Ліан? У них були добрі наміри, обоє любили Бога і розуміли, що треба спільно вивчати Біблію. Але саме те, що мало б зміцнювати їхні стосунки, насправді руйнувало їх. Подружжя разом вивчало Біблію, проте не розвивало своєї духовності.

Що таке духовність? Чому подружнім парам треба її розвивати? Які труднощі вони можуть мати і як долати їх?

Що означає бути духовною людиною?

Духовна людина має біблійний погляд на життя і керується Божими нормами (Юди 18, 19). Павло, один з письменників Біблії, звертає увагу на різницю між тим, як ставиться до життя духовна людина, а як — плотська. Павло показує, що той, хто схильний до плотського мислення, більше зосереджений на собі, а не на інших. Така людина чинить те, що правильне у власних очах, і не бажає жити за Божими принципами (1 Коринфян 2:14; Галатів 5:19, 20).

А от людина, котра має духовний погляд на життя, дорожить Божими нормами. Вона вважає Бога Єгову своїм Другом і намагається наслідувати його особистість (Ефесян 5:1). Тому в стосунках  з іншими така людина виявляє любов, доброту і лагідність (Вихід 34:6). Вона слухається Бога навіть тоді, коли це не зовсім вигідно (Псалом 15:1, 4). Даррен, який живе в Канаді та одружений уже 35 років, каже: «Духовна людина, наскільки я це розумію, завжди думає, як її слова і вчинки вплинуть на дружбу з Богом». Джейн, дружина Даррена, додає: «Я вважаю, що духовна жінка — та, яка щодня з усіх сил старається виявляти плід Божого духу» (Галатів 5:22, 23).

Звичайно, щоб розвивати духовність, не конче бути одруженим. Біблія каже, що кожна людина має обов’язок навчатись про Бога і наслідувати його (Дії 17:26, 27).

Чому подружнім парам треба розвивати духовність?

Чому одруженим людям варто розвивати духовність у своєму подружжі? Це можна пояснити на такому прикладі. Два господарі мають спільний город і планують вирощувати на ньому овочі. Один каже, що треба посіяти насіння тоді-то, а інший вважає, що пізніше. Перший хоче удобрити ґрунт, а другий з ним не погоджується. Один хоче щодня працювати в городі, а інший воліє нічого не робити, а просто чекати на врожай. За такого господарювання на городі може щось вирости. Проте врожай буде значно більшим, коли обоє господарів погодяться, що́ робити, і докладатимуть спільних зусиль.

Чоловіка і дружину можна порівняти з тими двома господарями. Якщо бодай хтось один з подружжя розвиває духовність, стосунки між чоловіком і дружиною можуть поліпшитись (1 Петра 3:1, 2). Але наскільки краще, коли вони обоє охоче дотримуються Божих вимог і наполегливо стараються підтримувати одне одного в служінні Богові. Мудрий цар Соломон сказав: «Краще двом, як одному». Чому? «Бо мають хорошу заплату за труд свій, і якби вони впали, підійме одне свого друга» (Екклезіяста 4:9, 10).

Ви разом з подружнім партнером, безперечно, прагнете розвивати духовність. А втім, саме лише прагнення не приносить бажаних результатів, подібно як саме прагнення господаря городу не приносить плодів. Розгляньмо дві перепони, які можуть гальмувати розвиток духовності, і як їх долати.

ПЕРША ПЕРЕПОНА. Нам бракує часу.

«Чоловік забирає мене з роботи о 5-й вечора,— розповідає С’ю, яка недавно одружилась.— Коли приїжджаємо додому, нас чекають різні хатні справи. І тут починається боротьба між розумом та плоттю: розум каже разом навчатись про Бога, а плоть каже відпочити».

Вирішення. Пристосовуйтеся одне до одного й співпрацюйте між собою. С’ю каже: «Ми з чоловіком вирішили вставати раніше і, перш ніж піти на роботу, спільно читати та обговорювати якийсь уривок з Біблії. Крім того, чоловік допомагає мені в домашніх справах, щоб ми більше часу проводили разом». Чого варті такі зусилля? Ед, чоловік С’ю, пояснює: «Коли ми з дружиною регулярно обговорюємо біблійні думки, нам легше долати проблеми і тривоги».

Потрібно не тільки розмовляти одне з одним, але й щодня виділяти кілька хвилин на спільні молитви. Як вони допомагають? «Недавно ми з жінкою пережили дуже важкий період у наших стосунках,— каже Раян, який одружений уже 16 років.— Але ми щовечора виділяли час для спільної молитви, в якій розповідали Богові про свої переживання. Я зрозумів, що такі молитви допомогли нам вирішити проблеми і відновити радість у подружжі».

ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ. Під кінець кожного дня виділяйте всього кілька хвилин на обговорення добрих справ, котрі ви  зробили разом і за котрі можна подякувати Богові. Також поговоріть про свої труднощі, особливо ті, які важко подолати без Божої допомоги. Але в жодному разі не використовуйте молитов як нагоду згадати про вади своєї дружини. Коли ж молитеся разом, говоріть лише про те, над чим треба спільно працювати. Наступного дня дійте згідно з тим, про що молилися.

ДРУГА ПЕРЕПОНА. Ми такі різні.

«Я не з тих, хто любить спокійно сісти і читати книжку»,— каже Тоні. Його дружина, Наталі, говорить: «Мені дуже подобається читати і розповідати про те, що я довідалась. Інколи здається, що Тоні трохи ніяковіє, коли ми обговорюємо ті чи інші біблійні теми».

Вирішення. Не критикуйте свого партнера і не змагайтеся з ним, а підтримуйте його. Підбадьорюйте і хваліть одне одного. Тоні каже: «Інколи завзяття дружини під час обговорення різних біблійних істин трохи мене стомлює. Раніше я неохоче розмовляв з Наталі на біблійні теми. Проте вона мене дуже підтримує. Тепер ми регулярно розмовляємо про духовне, і мені це дуже подобається. Я зрозумів, що немає чого боятись. Це допомагає нам як подружжю зменшувати напруження і сприяє миру».

Чимало подружжів переконалися, що їхні стосунки поліпшились, коли вони почали регулярно щотижня виділяти час на спільне читання і дослідження Біблії. Але варто пам’ятати: кожен нехай застосовує поради спершу до себе, а не до свого подружнього партнера (Галатів 6:4). Не обговорюйте проблем свого подружжя під час спільних вивчень Біблії. Чому це важливо?

Розгляньмо приклад. Ви в родинному колі споживаєте їжу. Чи будете за обіднім столом перев’язувати собі гнійну рану? Певно, що ні! Ви ж зіпсуєте всім апетит. Ісус сказав, що навчання про Бога і виконання його волі є наче їжа (Матвія 4:4; Івана 4:34). Якщо, розгортаючи Біблію, ви кожного разу починаєте говорити про свої емоційні рани, з часом ваш подружній партнер може втратити духовний апетит. Звичайно, проблеми треба обговорювати. Але виділяйте для цього інший час (Приповістей 10:19; 15:23).

ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ. Запишіть дві-три риси вашого подружнього партнера, які вам особливо подобаються. Наступного разу, розмовляючи на духовні теми, згадайте про ті риси й скажіть, чому і чим вони вам подобаються.

Що посієте, те й пожнете

Якщо ви разом сієте й зрощуєте духовність, то пожнете мир і радість у сімейному житті. Недарма у Божому Слові сказано: «Що людина посіє, те й пожне» (Галатів 6:7).

Фредерік та Ліан, згадані на початку статті, на собі переконались у правдивості цього принципу. За 45 років подружнього життя вони побачили, наскільки важливо зміцняти свою духовність. Фредерік розповідає: «За брак спілкування я нерідко звинувачував дружину. Проте з часом зрозумів, що мені також треба докладати зусиль». А Ліан додає: «У часи напруження і проблем нам дуже допомагала щира любов до Бога Єгови. Ми регулярно і вже багато років спільно вивчаємо та молимося. Коли бачу, як Фредерік старається ще ліпше виявляти християнські риси, то люблю його ще більше».

^ абз. 3 Імена змінено.

ЗАПИТАЙТЕ СЕБЕ:

  • Коли востаннє ми спільно молилися?

  • Що можна зробити, аби мій подружній партнер охочіше розмовляв зі мною на духовні теми?

Довідатися більше

ХТО СЬОГОДНІ ВИКОНУЄ ВОЛЮ ЄГОВИ?

Що таке сімейне поклоніння?

Довідайтесь, як сімейне поклоніння допоможе вам наблизитись до Бога і зміцнити сімейні узи.

РАЗОМ БУДУЙТЕ ЩАСЛИВУ СІМ’Ю

Шукайте порад у Засновника сім’ї

Два прості запитання допоможуть вам покращити стосунки в сім’ї.