Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ЛИПЕНЬ 2011

 Наближаймось до Бога

Чи Єгова має почуття?

Чи Єгова має почуття?

ЯКЩО відповідь на це запитання ствердна, то постає інше: чи наша поведінка впливає на Божі почуття? Чи можуть наші вчинки тішити або засмучувати Бога? Деякі стародавні філософи твердили, що не можуть. На їхню думку, на Бога ніхто не в стані вплинути, тому він і не може мати почуттів. Однак Біблія малює іншу картину: Єгова проймається до людей ніжними почуттями і глибоко цікавиться усім, що ми робимо. Поміркуйте, для прикладу, над словами з Псалма 78:40, 41.

У 78-му псалмі згадується, як поводився Єгова в різних ситуаціях, що траплялися зі стародавнім Ізраїлем. Звільнивши народ від рабства в Єгипті, Єгова запропонував йому особливі стосунки. Бог пообіцяв: коли ізраїльтяни слухатимуться його законів, то стануть його «особливою власністю» і відіграють важливу роль у сповненні його наміру. Ізраїль погодився і прийняв Божу Закон-угоду. Чи дотримувались вони цієї угоди? (Вихід 19:3—8).

Найцінніший подарунок, який ми можемо зробити Богу,— це жити так, щоб його серце наповнювала радість

Псалмоспівець говорить: «Скільки разів бунтувались проти нього в пустині..!» (Вірш 40, Хом.). У наступному вірші подібна думка: «Все знову та знов випробовували вони Бога» (вірш 41). Зверніть увагу, псалмописьменник показує, що ізраїльтяни неодноразово бунтували проти Бога. Ганебний дух непокори виявився ще раніше — у пустелі, невдовзі після визволення євреїв з Єгипту. Вони почали нарікати на Бога, показуючи свою невіру в те, що він може і хоче подбати про них (Числа 14:1—4). У довіднику для перекладачів Біблії говориться, що слова «бунтувались проти нього» можна «образно передати як “закрили своє серце перед Богом” або “вони сказали Богові «ні»”». І все ж, керуючись милосердям, Єгова пробачав ізраїльтянам, коли вони виявляли каяття. Але потім народ знову повставав проти нього, і все йшло по колу (Псалом 78:10—19, 38).

Як почувався Єгова щоразу, коли його невірний народ бунтувався? У 40-му вірші (Хом.) сказано, що вони «йому прикрощі коїли». У перекладі Деркача в цьому вірші говориться: «засмучували Його». В одній довідковій праці пояснюється значення цього вислову: «Поведінка євреїв завдавала [Богові] болю, вони поводились наче неслухняна і непокірна дитина». Так само як вередлива дитина приносить батькам смуток, бунтівливі ізраїльтяни «Святому Ізраїля смутку завдавали» (вірш 41, Хом.).

Чого можна навчитись з цього псалма і яку потіху почерпнути? Єгова надзвичайно відданий своїм служителям і не поспішає поривати з ними стосунки. Але треба пам’ятати, що він має почуття і наші вчинки впливають на них. Кожному з нас варто замислитись: «Чи я не ображаю Божих почуттів? Чи прагну робити те, що правильне?»

Замість того щоб свідомо грішити й засмучувати Єгову, краще дотримуватись його праведних норм і тішити його серце. Саме про це він нас просить: «Будь мудрий, мій сину, й потіш моє серце» (Приповістей 27:11). Найцінніший подарунок, який ми можемо зробити Богу,— це жити так, щоб його серце наповнювала радість.

У липні читайте біблійний уривок