Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА КВІТЕНЬ 2011

Ісус. Чому він помер

Ісус. Чому він помер

«Син людський прийшов... дати душу свою [тобто життя] як викуп за багатьох» (МАРКА 10:45).

ІСУС знав, яке майбутнє його чекає. Він розумів, що його життя не буде спокійне. Ісус чітко усвідомлював, що у свої 30 з лишком років він втратить життя. Він був готовий прийняти смерть.

Біблія звертає особливу увагу на смерть Ісуса. В одній праці сказано, що у Християнських Грецьких Писаннях, або Новому Завіті, про смерть Ісуса прямо згадується близько 175 разів. Чому ж Ісус мав зазнати страждань і померти? Нам варто знати відповідь на це запитання, адже Ісусова смерть тісно пов’язана з нашим майбутнім.

Чого очікував Ісус.

Протягом останнього року свого життя на землі Ісус кілька разів попереджав своїх учнів про те, що він зазнає страждань і помре. Дорогою до Єрусалима на свято Пасхи Ісус сказав своїм 12 апостолам: «Син людський * буде відданий старшим священикам та книжникам. Вони засудять його на смерть і віддадуть людям з інших народів, і будуть з нього насміхатися, плювати на нього, бичуватимуть його, а потім вб’ють» (Марка 10:33, 34). Звідки Ісус знав, що з ним трапиться?

Ісусу було відомо багато пророцтв з Єврейських Писань про те, як закінчиться його життя (Луки 18:31—33). Розгляньте кілька з них і прочитайте наведені біблійні вірші, де показано, як сповнились ці пророцтва.

Пророцтва про Месію:

Ці та багато інших пророцтв про Ісуса виконались. Ісус не міг вплинути на їхнє сповнення. Це підтверджує, що він справді був посланий Богом *.

Чому Ісус мав зазнати страждань і померти?

Ісус помер, аби вирішити важливі спірні питання.

Ісус добре знав про спірні питання, які було піднято в Едемському саду. Вони торкалися усіх розумних створінь. Під впливом бунтівного ангела Адам і Єва вирішили не послухатися Бога. Своїм непослухом вони піддали сумніву правомірність Божої верховної влади, тобто справедливість його правління. Крім того, через гріх Адама і Єви постало питання, чи зможе людина залишатись  вірною Богу під час випробувань (Буття 3:1—6; Йова 2:1—5).

Ісус вирішив обидва спірні питання. Він виявив цілковиту слухняність Богу «аж до смерті... на стовпі мук» і так підтримав Божу верховну владу (Филип’ян 2:8). Ісус також довів, що досконала людина може залишатись непорочною перед Єговою навіть у найсуворіших випробуваннях.

Ісус помер, щоб врятувати людство.

Пророк Ісая передрік, що мученицька смерть Месії звільнить людей від гріха (Ісаї 53:5, 10). Ісус чітко розумів це й охоче погодився «дати душу свою як викуп за багатьох» (Матвія 20:28). Завдяки його жертовній смерті недосконалі люди можуть мати хороші стосунки з Єговою і отримати звільнення від гріха та смерті. Ісусова смерть повертає людям те, що втратили Адам і Єва — можливість жити вічно на землі у райських умовах * (Об’явлення 21:3, 4).

Що це означає для вас?

У цій серії статей ми розглянули, що́ Біблія розповідає про Ісуса — звідки він походив, як жив і чому помер. Таке знання не лише спростовує неправильні уявлення про Ісуса, але й спонукує до певних дій. Це принесе благо вже сьогодні, а в майбутньому приведе до вічного життя. Біблія показує, що саме треба робити.

  • Набувайте знань про Ісуса Христа та його роль у намірі Єгови (ІВАНА 17:3).

  • Виявляйте віру в Ісуса, показуючи на ділі, що визнаєте його своїм Спасителем (ІВАНА 3:36; ДІЇ 5:31).

Свідки Єгови з радістю допоможуть вам поглибити ваші знання про Ісуса Христа, Божого «єдинородного Сина», завдяки якому можна отримати «життя вічне» (Івана 3:16).

^ абз. 5 Ісус часто називав себе «Сином людським» (Матвія 8:20). Цей вираз показує не лише те, що Ісус був людиною, але й те, що він був тим «Сином людським», про котрого передрікали пророки (Даниїла 7:13, 14).

^ абз. 13 Більше про пророцтва, які виконались на Ісусі, ви дізнаєтесь з книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Дивіться тему «Ісус Христос — обіцяний Месія» у додатку. Книжка опублікована Свідками Єгови.

^ абз. 17 Більше дізнатися про цінність Ісусової жертви ви можете з книжки «Чого насправді вчить Біблія?», розділ 5, «Викуп — найбільший Божий дар».

Довідатися більше

Хто такий Ісус Христос?

Дізнайтеся, чому саме Ісус є обіцяним Месією, звідки він прийшов і чому його названо єдинородним сином Єгови.