Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА ЛЮТИЙ 2011

 Навчайте своїх дітей

Її любили Бог та друзі

Її любили Бог та друзі

СЬОГОДНІ ніхто не знає, як її звали. Однак відомо, що вона була дочкою Їфтаха. Подивімось, що про них говориться в Біблії і чому Їфтахову дочку любили її друзі та Бог.

Історія про Їфтаха та його доньку записана в 11-му розділі книги Суддів. Оскільки Їфтах був вірним служителем Бога, то він, без сумніву, завжди обговорював з дочкою Писання.

Їфтах жив у часи, коли ізраїльтяни, Божий народ, ще не мали царя. Їфтах був сильним чоловіком і добрим воїном. Тому ізраїльтяни попросили його повести їх у битву з аммонітянами, які постійно на них нападали.

Їфтах дуже хотів, щоб Єгова допоміг йому перемогти аммонітян, тому дав Богу обіцянку. Їфтах сказав, що коли Єгова допоможе здолати ворога, то він віддасть йому першого, хто вийде з його дому. Ця людина мала до кінця життя служити Богу при скинії — місці, в якому тоді поклонялись Єгові. Чи ти знаєш, хто вийшов назустріч Їфтаху? * (...)

 Так, це була його донька! Їфтах дуже засмутився, адже вона була в нього єдиною дитиною. Але Їфтах дав обіцянку Богу і мав її виконати. Його донька без вагань сказала: «Батьку мій, ти дав обітницю Господеві,— зроби мені, як вийшло з твоїх уст». Потім дівчина попросила, щоб її відпустили на два місяця в гори, де вона змогла б вилити свій смуток. Чому вона горювала? Тому що, виконавши обітницю батька, вона назавжди відмовиться від можливості одружитися й мати дітей. Але, як бачимо, дівчина не ставила власні бажання на перше місце в житті. Вона прагнула слухатись батька і бути відданою Єгові. Як ти думаєш, чи це потішило Єгову та батька дівчини? (...)

Їфтах відпустив дочку з подругами на два місяці. Коли дівчина повернулась, батько виконав обітницю, відправивши її до Божої скинії в Шіло. Там вона мала служити до кінця життя. Щороку молоді ізраїльські жінки ходили до Шіло, щоб підтримати Їфтахову дочку.

Чи ти знаєш хлопців і дівчат, які слухаються батьків та люблять Єгову? (...) Було б добре, якби ти подружився з ними. Якщо ти будеш слухняний і відданий, як дочка Їфтаха, то матимеш добрих друзів. Це дуже потішить твоїх батьків і Єгову, який любитиме також тебе.

^ абз. 6 Три крапки в дужках означають, що запитання перед ними скероване до дітей. Якщо ви читаєте цю статтю з дитиною, зупиніться і дайте їй можливість відповісти.

 

Довідатися більше

Слухай батьків

Чому важливо слухатися батьків? З мультфільму ти дізнаєшся, що допомогло Петрику зрозуміти це.

Слухай Єгову

Чи має якесь значення, якими іграшками ти бавишся? Подивись цей мультфільм, і ти побачиш, що допомогло Петрику стати другом Єгови.

Чому в Біблії не згадуються імена деяких персонажів?

Чи правильно робити висновок, що всі біблійні персонажі, імена яких невідомі, залишили поганий приклад або були зовсім незначними?