Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА (ВИДАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ) ВЕРЕСЕНЬ 2014

Запитання читачів

Запитання читачів

Чи Давидові слова з Псалма 37:25 і твердження Ісуса, записане в Матвія 6:33, означають, що Єгова ніколи не допустить, аби християни відчули нестачу харчів?

Давид написав, що «не бачив... праведного, щоб опущений був, ні нащадків його, щоб хліба просили». Він міг сказати це з власного досвіду. Давид добре знав, що Бог постійно дбає про своїх служителів (Пс. 37:25). Але його слова не означають, що Божі поклонники ніколи ні в чому не відчували чи не відчуватимуть нестачі.

Сам Давид не раз потрапляв у дуже скрутні обставини. Наприклад, коли Давид утікав від Саула, в нього закінчувалися харчі, і він попросив хліба для себе і тих, хто був з ним (1 Сам. 21:2—7). Тож у тій ситуації він «хліба просив». Але навіть у такий важкий час Давид знав, що Єгова не покине його. Ми ніде не читаємо, що Давид був змушений просити милостиню, для того щоб вижити.

У Матвія 6:33 міститься Ісусове запевнення, що Бог подбає про потреби вірних служителів, які ставлять інтереси Царства на перше місце в житті. «Отже, і далі шукайте найперше царства і Божої праведності,— заохочував Ісус,— а все те інше [у тому числі їжа, напої й одяг] вам додасться». Однак Ісус також вказав, що через переслідування його «брати» зазнаватимуть голоду (Матв. 25:35, 37, 40). Саме це ставалося з апостолом Павлом. Він часами зносив голод і спрагу (2 Кор. 11:27).

Єгова каже, що ми стикнемося з різними випробуваннями. Він може допустити, щоб ми опинилися в злиднях, тимчасом як спростовуємо звинувачення Диявола (Йова 2:3—5). Приміром, деякі наші одновірці, як-от ті, що були ув’язнені в нацистських концтаборах, опинилися в небезпеці через переслідування. Нестача харчів — це один з методів Диявола, які він використовує, щоб зламати непорочність Свідків. Вірні Свідки залишилися слухняними Єгові, і він їх не покинув. Він допустив, щоб вони зазнали цього випробування, так само як допускає, щоб усі християни стикалися з різними лихами. Але немає жодного сумніву, що Єгова підтримує кожного, хто страждає заради його імені (1 Кор. 10:13). Нам варто пам’ятати слова з Филип’ян 1:29: «Ви удостоїлися честі не лише вірити в Христа, а й страждати за нього».

Бог обіцяє завжди бути поруч зі своїми служителями. В Ісаї 54:17, наприклад, сказано: «Жодна зброя, що зроблена буде на тебе, не матиме успіху». Ця і подібні обіцянки є запорукою того, що Божий народ як група буде в безпеці. Проте кожен зокрема може зазнати випробувань, навіть померти.