Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА (ВИДАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ) ЛЮТИЙ 2014

Запитання читачів

Запитання читачів

На яких підставах євреї I століття чекали Месію?

За днів Івана Хрестителя «народ чекав Христа і всі розмірковували у своїх серцях про Івана: “Може, це він Христос?”» (Луки 3:15). Чому в той час євреї чекали появи Месії? Існує декілька причин.

Коли народився Ісус, ангел Єгови з’явився пастухам, які доглядали свої отари в полях біля Віфлеєма. Ангел проголосив: «Сьогодні в Давидовому місті народився вам Спаситель — Христос Господь» (Луки 2:8—11). Після цього ангел долучився до «численного небесного війська, яке прославляло Бога, промовляючи *: “Слава Богу в небесах, а на землі — мир людям, які мають його схвалення”» (Луки 2:13, 14).

Це проголошення, безумовно, справило на смиренних пастухів незабутнє враження. Вони відразу вирушили до Віфлеєма. Коли пастухи знайшли Йосипа, Марію і маленького Ісуса, «то розповіли, що́ їм було сказано про нього. І всі, хто слухав пастухів, дуже дивувались цьому» (Луки 2:17, 18). Вираз «всі, хто слухав» означає, що пастухи розмовляли не тільки з Йосипом і Марією. Пізніше, повернувшись додому, вони прославляли і вихваляли «Бога за те, що́ почули й побачили,— про що він їм і сповістив» (Луки 2:20). Безперечно, ті пастухи не затаювали добрих слів про Христа, які вони почули.

Коли Марія принесла свого первонародженого сина в Єрусалим, щоб показати його Єгові, як цього вимагав Мойсеїв закон, пророчиця Анна «почала дякувати Богові та розповідати про дитину всім, хто чекав визволення Єрусалима» (Луки 2:36—38; Вих. 13:12). Отже, новина про появу Месії продовжувала поширюватися.

Згодом «до Єрусалима прийшли зі сходу астрологи і почали розпитувати: “Де цар юдейський, який тут народився? Бо ми, як ще були на сході, бачили його зірку та прийшли вклонитися йому”» (Матв. 2:1, 2). Почувши це, «цар Ірод стривожився, а з ним і весь Єрусалим. Тож він зібрав усіх старших священиків та книжників з народу і став розпитувати їх, де має народитися Христос» (Матв. 2:3, 4). Так дуже багато  людей дізналося про те, що з’явився майбутній Месія *.

Вищезгадані слова з Луки 3:15 вказують на те, що деякі євреї думали, ніби Іван Хреститель є Христом. Але Іван усе прояснив, сказавши: «За мною йде сильніший від мене, і я недостойний зняти з нього сандалії. Він хреститиме вас святим духом і вогнем» (Матв. 3:11). Іванові слова спонукали людей з нетерпінням чекати Месію.

Чи могли євреї I століття вирахувати час появи Месії за допомогою пророцтва про 70 тижнів, записаного в Даниїла 9:24—27? Цілком імовірно, але цього не можна й підтвердити. Річ у тім, що за Ісусових днів існувало чимало суперечливих пояснень щодо 70 тижнів, і жодне з них не узгоджується з теперішнім розумінням *.

Єсеї, які, на думку багатьох, належали до юдейської чернечої секти, навчали, що наприкінці 490 років мали з’явитися два Месії. Проте ми не можемо стверджувати, що єсеї спиралися у своїх підрахунках на Даниїлове пророцтво. Навіть якщо й так, то важко уявити, що хронологічні підрахунки таких самітників могли вплинути на весь ізраїльський народ.

У II столітті н. е. деякі євреї вважали, ніби 70 тижнів охоплюють період від знищення першого храму в 607 році до н. е. аж до знищення другого храму в 70 році н. е. Інші ж пов’язували виконання цього пророцтва з періодом правління Маккавеїв, який припав на II сторіччя н. е. Як бачимо, щодо підрахунку 70 тижнів не було одностайності.

Якби в I столітті правильно розуміли, скільки тривали 70 тижнів, то апостоли й інші християни, мабуть, посилалися б на це розуміння як на доказ того, що обіцяний Месія, Ісус Христос, прийшов у чітко визначений час. Однак немає доказів, що перші християни це робили.

Варто звернути увагу на ще одну подробицю. Письменники Євангелій часто вказують, що певні пророцтва з Єврейських Писань виконалися на Ісусі Христі (Матв. 1:22, 23; 2:13—15; 4:13—16). Усе ж ніхто з них не пов’язує приходу Ісуса на землю з пророцтвом про 70 тижнів.

Тож підсумуймо: ми не можемо стверджувати, що люди за Ісусових днів правильно розуміли пророцтво про 70 тижнів. Але в Євангеліях містяться інші вагомі підстави, з яких видно, чому євреї чекали появи Месії.

^ абз. 4 У Біблії не говориться, що ангели співали в час Ісусового народження.

^ абз. 7 Можливо, вас цікавить, як астрологи пов’язали появу зірки на сході з народженням «царя юдейського». Чи могли вони почути новину про Ісусове народження, подорожуючи Ізраїлем?

^ абз. 9 Більше інформації про теперішнє розуміння пророцтва про 70 тижнів можна знайти в книжці «Зважайте на Даниїлове пророцтво!», розділ 11.