Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА (ВИДАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ) ГРУДЕНЬ 2012

Остерігайся забобонного використання Біблії

Остерігайся забобонного використання Біблії

«СЛОВО БОГА живе і справляє могутній вплив» (Євр. 4:12). Цими словами апостол Павло підкреслив здатність Біблії торкатися сердець людей і змінювати їхнє життя.

Однак після смерті апостолів, коли передречене відступництво пустило коріння, силу Біблії почали неправильно розуміти (2 Пет. 2:1—3). З часом провідники церкви стали приписувати цій книзі магічні властивості. Професор Гаррі Гембл у своїй праці згадує про «магічне використання християнських текстів». Він зауважує, що в III столітті отець церкви Оріген стверджував: «Саме́ звучання священних слів приносить певну користь. Якщо слова мають силу в язичницькій магії, наскільки ж більшу силу повинні мати правдиві Божі слова з писань». Іоанн Златоуст у кінці IV століття написав, що «диявол не наважиться наблизитись до дому, в якому лежить Євангеліє». Крім того, він зазначив, що деякі люди носили на шиї уривки з Євангелій як могутній амулет. Професор Гембл далі в книжці говорить, що католицький теолог Августин Гіппонський «вважав припустимим спати з Євангелієм від Івана під подушкою, якщо болить голова». Отже, текстами Біблії користувалися в магічних цілях. Але чи варто вважати Біблію амулетом або талісманом, який може захистити від зла?

Мабуть, найпоширенішим способом неправильного використання Біблії є ворожіння на цій книзі. Про що йдеться? Люди відкривають Біблію навмання і зачитують перший вірш, який впадає в око, вірячи, що записані в ньому слова дадуть необхідне керівництво. Наприклад, професор Гембл каже, що якось Августин почув дитячий голос із сусіднього будинку: «Візьми і читай! Візьми і читай!» Августин сприйняв це як Божий наказ відкрити Біблію і прочитати перший вірш, який побачить.

Ти, можливо, колись чув про людей, які, стикаючись з труднощами, моляться до Бога, а потім наосліп відкривають Біблію. Вони переконані, що перший-ліпший вірш допоможе їм вирішити проблеми. Хоча такі люди можуть мати щирі спонуки, християни повинні шукати порад з Писань іншим шляхом.

Ісус запевнив своїх учнів, що пошле їм «помічника, святий дух», і додав: «[Він] навчить вас усього і нагадає все, що я говорив» (Ів. 14:26). А от ворожіння на Біблії не вимагає знань з Божого Слова.

Сьогодні гадання на Біблії та інші способи її забобонного використання стають дедалі популярнішими. Проте Боже Слово засуджує ворожіння (Лев. 19:26; Повт. 18:9—12; Дії 19:19). «Слово Бога живе і справляє могутній вплив», але ми мусимо вчитися послуговуватись цією книгою. Точні біблійні знання, а не якісь забобони, покращують життя людей. Глибше досліджуючи Святе Письмо, багато хто узгоджує своє життя з моральними нормами Бога, позбувається шкідливих звичок, зміцнює сімейні узи і розвиває особисті стосунки з Автором Біблії.