Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ПРОБУДИСЬ! КВІТЕНЬ 2015

 ПОГЛЯД БІБЛІЇ

Тварини

Тварини

Тварини так чи інакше впливають на життя майже кожного з нас. Чи ми несемо відповідальність за те, як ставимося до тварин?

Як треба ставитися до тварин?

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

На думку декого, люди можуть використовувати тварин так, як вважають за потрібне. Інші ж думають, що з тваринами слід обходитися майже так само, як з людьми.

  • Один відомий захисник прав тварин заявив, що тварини мають «основоположне право на те, щоб до них не ставилися лише як до ресурсів чи товарів». Він додав: «Ми повинні припинити обходитися з тваринами нелюдського роду як зі своєю власністю».

  • Мільярдерка Леона Хелмслі, на думку багатьох, вдалася до крайності: вона залишила у спадок своєму собаці 12 мільйонів доларів. Згідно з заповітом, собака мав бути похований поряд з її могилою.

Поміркуйте: як, на вашу думку, треба ставитися до тварин?

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Творець життя, Бог Єгова, звелів людям: «Пануйте над рибами, що в морі, над летючими створіннями, що в небі, і над усіма живими створіннями, що рухаються по землі» (Буття 1:28). Тож розсудливо дійти висновку, що в очах Бога люди посідають вище становище, ніж тварини.

Цей висновок також підтверджується важливою думкою, записаною перед згаданим раніше уривком. Вона звучить так: «Бог створив людину за своїм образом, він створив її за образом Божим; як чоловіка і жінку створив їх» (Буття 1:27).

Люди були створені «за образом Божим». Тож ми унікальні, бо можемо виявляти притаманні Богу риси, як-от мудрість, справедливість і любов. Крім того, люди від народження мають відчуття моралі і духовні потреби. Цього не скажеш про тварин, оскільки вони не були створені «за образом Божим». Тварини посідають нижче становище, і до них не мали ставитися так само, як до людей.

Чи це означає, що люди мають право погано поводитися з тваринами? Ні.

  • Бог дав ізраїльтянам Закон, в якому вимагав, щоб тваринам давали відпочивати, щоб їх годували, оберігали від поранень і допомагали їм у біді (Вихід 23:4, 5; Повторення Закону 22:10; 25:4).

«Шість днів виконуй свою роботу, а сьомого дня не працюй, щоб твій бик та осел відпочили» (Вихід 23:12)

 Чи вбивати тварин погано?

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

Деякі рибалки та мисливці вбивають тварин задля спортивного інтересу, отримуючи насолоду від погоні, вдалого полювання чи хорошого улову. Інші погоджуються з російським письменником Львом Толстим, який написав, що вбивати і їсти тварин «просто аморально».

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Бог дозволяє людям вбивати тварин, щоб захищати життя або щоб виготовляти одяг (Вихід 21:28; Марка 1:6). Крім того, в Біблії сказано, що люди можуть вбивати тварин, аби мати що їсти. В Буття 9:3 говориться: «Я даю вам на їжу всіх живих тварин». Навіть Ісус допомагав своїм учням ловити рибу, яку вони пізніше їли (Івана 21:4—13).

Однак у Біблії сказано, що Бог «ненавидить того, хто любить насилля» (Псалом 11:5). Тож логічно зробити висновок: Бог не хоче, щоб ми завдавали тваринам шкоди або вбивали їх лише задля розваги чи спортивного інтересу.

Біблія показує, що Бог високо цінує життя тварин.

  • У Біблії говориться, що в минулому «Бог створив на землі диких тварин за їхнім родом, домашніх тварин за їхнім родом та всіх тварин, що повзають, за їхнім родом. І побачив Бог, що це добре» (Буття 1:25).

  • Про Єгову в Біблії сказано: «Він дає поживу тваринам» (Псалом 147:9). Бог створив екосистему, яка забезпечує тварин прихистком, а також дає їм їжі навіть більше, ніж вони потребують.

  • Ізраїльський цар Давид промовив у молитві: «Єгово, ти оберігаєш і людину, і тварину» (Псалом 36:6). Наприклад, перед тим як знищити злих людей у всесвітньому Потопі, Єгова подбав про порятунок вісьмох людей та всіляких тварин (Буття 6:19).

Отже, Єгова прихильно ставиться до тварин і очікує, що люди будуть належно з ними поводитися.

«Праведний дбає про свою худобу» (Прислів’я 12:10)

Довідатися більше

Бог створює людей у раю

Як Біблія описує створення перших людей? Які накази Бог дав першій людській парі?

Який Божий намір щодо землі?

Біблія пояснює, для чого Бог створив землю, коли припиняться страждання і яке майбутнє чекає землю та її жителів.