Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

Пробудись!  |  Квітень 2015

 ПОГЛЯД БІБЛІЇ

Тварини

Тварини

Тварини так чи інакше впливають на життя майже кожного з нас. Чи ми несемо відповідальність за те, як ставимося до тварин?

Як треба ставитися до тварин?

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

На думку декого, люди можуть використовувати тварин так, як вважають за потрібне. Інші ж думають, що з тваринами слід обходитися майже так само, як з людьми.

  • Один відомий захисник прав тварин заявив, що тварини мають «основоположне право на те, щоб до них не ставилися лише як до ресурсів чи товарів». Він додав: «Ми повинні припинити обходитися з тваринами нелюдського роду як зі своєю власністю».

  • Мільярдерка Леона Хелмслі, на думку багатьох, вдалася до крайності: вона залишила у спадок своєму собаці 12 мільйонів доларів. Згідно з заповітом, собака мав бути похований поряд з її могилою.

Поміркуйте: як, на вашу думку, треба ставитися до тварин?

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Творець життя, Бог Єгова, звелів людям: «Пануйте над рибами, що в морі, над летючими створіннями, що в небі, і над усіма живими створіннями, що рухаються по землі» (Буття 1:28). Тож розсудливо дійти висновку, що в очах Бога люди посідають вище становище, ніж тварини.

Цей висновок також підтверджується важливою думкою, записаною перед згаданим раніше уривком. Вона звучить так: «Бог створив людину за своїм образом, він створив її за образом Божим; як чоловіка і жінку створив їх» (Буття 1:27).

Люди були створені «за образом Божим». Тож ми унікальні, бо можемо виявляти притаманні Богу риси, як-от мудрість, справедливість і любов. Крім того, люди від народження мають відчуття моралі і духовні потреби. Цього не скажеш про тварин, оскільки вони не були створені «за образом Божим». Тварини посідають нижче становище, і до них не мали ставитися так само, як до людей.

Чи це означає, що люди мають право погано поводитися з тваринами? Ні.

  • Бог дав ізраїльтянам Закон, в якому вимагав, щоб тваринам давали відпочивати, щоб їх годували, оберігали від поранень і допомагали їм у біді (Вихід 23:4, 5; Повторення Закону 22:10; 25:4).

«Шість днів виконуй свою роботу, а сьомого дня не працюй, щоб твій бик та осел відпочили» (Вихід 23:12)

 Чи вбивати тварин погано?

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

Деякі рибалки та мисливці вбивають тварин задля спортивного інтересу, отримуючи насолоду від погоні, вдалого полювання чи хорошого улову. Інші погоджуються з російським письменником Львом Толстим, який написав, що вбивати і їсти тварин «просто аморально».

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Бог дозволяє людям вбивати тварин, щоб захищати життя або щоб виготовляти одяг (Вихід 21:28; Марка 1:6). Крім того, в Біблії сказано, що люди можуть вбивати тварин, аби мати що їсти. В Буття 9:3 говориться: «Я даю вам на їжу всіх живих тварин». Навіть Ісус допомагав своїм учням ловити рибу, яку вони пізніше їли (Івана 21:4—13).

Однак у Біблії сказано, що Бог «ненавидить того, хто любить насилля» (Псалом 11:5). Тож логічно зробити висновок: Бог не хоче, щоб ми завдавали тваринам шкоди або вбивали їх лише задля розваги чи спортивного інтересу.

Біблія показує, що Бог високо цінує життя тварин.

  • У Біблії говориться, що в минулому «Бог створив на землі диких тварин за їхнім родом, домашніх тварин за їхнім родом та всіх тварин, що повзають, за їхнім родом. І побачив Бог, що це добре» (Буття 1:25).

  • Про Єгову в Біблії сказано: «Він дає поживу тваринам» (Псалом 147:9). Бог створив екосистему, яка забезпечує тварин прихистком, а також дає їм їжі навіть більше, ніж вони потребують.

  • Ізраїльський цар Давид промовив у молитві: «Єгово, ти оберігаєш і людину, і тварину» (Псалом 36:6). Наприклад, перед тим як знищити злих людей у всесвітньому Потопі, Єгова подбав про порятунок вісьмох людей та всіляких тварин (Буття 6:19).

Отже, Єгова прихильно ставиться до тварин і очікує, що люди будуть належно з ними поводитися.

«Праведний дбає про свою худобу» (Прислів’я 12:10)