Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

Пробудись!  |  Липень 2013

Невловимий барханний кіт

Невловимий барханний кіт

Самка виношує потомство два місяці і народжує в середньому трьох кошенят

ПОСУШЛИВУ пустелю вкриває ніч. Барханний кіт виходить зі своєї нори, зупиняється і, прислухаючись, озирається довкола. Потім він пригинається до землі й безшумно крадеться піщаною місцевістю.

Раптом кіт кидається на необережну жертву і за мить уже тримає в кігтях дрібного гризуна, піщанку. Полювання триває цілу ніч. Іноді, аби впіймати здобич, кіт робить стрибки. Якщо здобичі більше, ніж він може з’їсти за раз, барханний кіт ховає залишок у піску. Рано-вранці тварина повертається до своєї нори і вдень показується рідко. Розгляньмо ще кілька цікавих особливостей цього невловимого кота.

  • Гострий слух барханного кота допомагає йому знаходити свою здобич, навіть якщо вона під землею

  • Щоб привабити самку, кіт видає звук високої тональності, схожий на гавкіт. Завдяки дуже доброму слуху самка чує цей звук на далекій відстані

  • Волосяний покрив на лапах барханного кота не дає тварині грузнути в піску і захищає лапи від екстремальних температур піщаної поверхні

  •  Внутрішня поверхня вух цього кота вкрита густим білим волоссям, яке перешкоджає задуванню піску

  • Барханного кота нелегко вистежити. Підошви його лап вкриті щіткою густого хутра, тому він майже не залишає слідів

  • Барханні коти можуть вижити без води, отримуючи рідину зі своїх жертв

  • Піски пустелі Каракуми вдень можуть нагріватися до 80 градусів. Буває також, що температура повітря падає до мінус 25 градусів