Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ПРОБУДИСЬ! ЛЮТИЙ 2013

 ПОГЛЯД БІБЛІЇ

Бідні

Бідні

Чи Бог дбає про бідних?

«Виявляйте своїм способом життя, що ви не грошолюби... Адже [Бог] сказав: “Я нізащо тебе не залишу й ніколи тебе не покину”» (Євреїв 13:5)

ЯК БОГ ДБАЄ.

Коли служитель Бога Єгови потрапляє у скруту, Бог може виявляти свою турботу про нього по-різному. Наприклад, він може спонукати когось із одновірців цієї людини з любов’ю надати їй допомогу *. В Якова 1:27 записано: «Чистий і неопоганений спосіб поклоніння в очах нашого Бога та Батька полягає в тому, щоб піклуватися сиротами і вдовами, коли вони зносять лихо».

Християни першого століття допомагали одні одним. Наприклад, коли через пророка Бог попередив про сильний голод у Юдеї, християни з сирійського міста Антіохія «постановили, що кожен з них пошле допомогу братам в Юдеї» (Дії 11:28—30). Так нужденні одновірці отримали все необхідне. Ці добровільні пожертви показали, що християни виявляють любов на ділі (1 Івана 3:18).

 Що можуть зробити самі бідні?

«Я — Господь, Бог твій, що навчає тебе про корисне» (Ісаї 48:17, 18)

БОГ НАВЧАЄ, ЯК ДАВАТИ СОБІ РАДУ.

Мільйони людей переконалися, що Біблія є книгою неперевершеної мудрості і містить практичні поради. У Приповістей 2:6 говориться: «Господь дає мудрість, з Його уст — знання й розум». Коли люди застосовують мудрі поради з Божого Слова, то вчаться давати собі раду в житті.

Наприклад, вони не витрачають грошей на шкідливі звички, як-от зловживання алкоголем чи вживання наркотиків (2 Коринфян 7:1). Такі люди є чесними, сумлінними й відповідальними, тому в них більше шансів знайти роботу і їх цінують як працівників. В Ефесян 4:28 написано: «Хто крав, нехай вже не краде, а ліпше хай наполегливо працює... щоб мати чим поділитися з нужденними».

Як мудрі поради з Біблії допомагають бідним?

«Мудрість доводить свою праведність вчинками» (Матвія 11:19)

ФАКТИ СВІДЧАТЬ САМІ ЗА СЕБЕ.

Вільсон, який живе в Гані, був тимчасовим працівником. Якось, коли термін його працевлаштування закінчувався, він мив автомобіль директора фірми і знайшов у багажнику гроші. Безпосередній начальник Вільсона сказав йому забрати гроші собі. Але Вільсон, котрий був Свідком Єгови, відмовився красти і повернув гроші власнику. Після цього Вільсон отримав місце постійного працівника, а пізніше — навіть керівну посаду.

Жеральдін з Європи втратила роботу, бо її начальниця не любила Свідків Єгови. Тоді мама цієї начальниці сказала доньці, що вона «зробила велику помилку», і додала: «Якщо хочеш мати надійного і сумлінного працівника, то не знайдеш ліпшого, ніж Свідок Єгови». Начальниця пошукала інформацію про Свідків і знову взяла Жеральдін на роботу.

Сара, одинока мати з ПАР, потрапила у скруту. У той період вона відчула на собі християнську любов, бо одновірці приносили їй необхідні харчі та пропонували кудись підвезти. Пізніше діти Сари сказали: «Ми маємо у зборі багато батьків».

Таких випадків є чимало. Вони підтверджують слова з Приповістей 1:33, де говориться: «Хто мене [Єгову] слухає, той буде жити безпечно».

^ абз. 5 У деяких країнах для малозабезпечених людей передбачена державна допомога. Якщо така допомога не надається, тоді про нужденних зобов’язані дбати передусім їхні родичі (1 Тимофія 5:3, 4, 16).