Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ПРОБУДИСЬ! ЛИСТОПАД 2012

Ключ до розуміння Біблії

Ключ до розуміння Біблії

«Чому ви вважаєте, що ваше пояснення Біблії правильне? Її можна трактувати по-різному!»

Мабуть, вам доводилось чути подібні слова. Та чи ви знали, що є такий спосіб дослідження Біблії, коли ця книга пояснює себе сама? Ось у чому суть методу: якщо контекст певного біблійного вірша не проливає світла на його зміст, то слід порівняти цей вірш з іншими уривками Біблії, які стосуються тієї ж теми. Завдяки цьому Біблія сама розкриває свій зміст, і на розуміння біблійного уривка не впливають наші домисли.

Розгляньмо, наприклад, біблійне вчення про стан померлих. Нижче подано шість уривків з різних частин Біблії. Зверніть увагу на те, як вони узгоджуються між собою і розкривають одну тему.

  • «Не мертві хвалитимуть Господа, ані ті всі, хто сходить у місце мовчання» (Псалом 115:17 [113:25, Огієнко, 2002]).
  • «Не надійтесь на князів, на людського сина, бо в ньому спасіння нема: вийде дух його — і він до своєї землі повертається,— того дня його задуми гинуть» (Псалом 146:3, 4).
  • «Бо знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають» (Екклезіяста 9:5).
  • «Бо не буде ж шеол прославляти Тебе, смерть не буде Тебе вихваляти... Живий, тільки живий,— Тебе славити буде, як я ось сьогодні» (Ісаї 38:18, 19).
  • «Душа, що грішить,— вона помре» (Єзекіїля 18:4).
  • Ось що сказав Ісус про смерть свого друга Лазаря: «“Друг наш Лазар заснув,— та піду розбудити Його”. А учні сказали Йому: “Як заснув, то він, Господи, видужає”... Тоді просто сказав їм Ісус: “Умер Лазар”» (Івана 11:11—14, Огієнко).

Чи ви бачите, як пов’язані між собою ці вірші і на що вони вказують? На противагу загальноприйнятим вченням, Біблія навчає, що померлі справді мертві. Вони не живуть у небі або деінде, натомість перебувають, так би мовити, у стані глибокого сну і нічого не усвідомлюють. Тож померлі не можуть ані прославляти Бога, ані навіть думати *.

Підсумок. Коли досліджуємо Біблію тематично, то починаємо розуміти її головні вчення. Звичайно, такий метод, яким послуговуються Свідки Єгови, вимагає зусиль (Приповістей 2:1—5). А втім, більшість важливих справ варті будь-яких зусиль.

^ абз. 11 Біблія вчить, що померлі, які перебувають у Божій пам’яті, «пробудяться», тобто воскреснуть, у визначений Богом час. (Дивіться Йова 14:14, 15; Івана 5:28, 29; Дії 24:15).